Matnytt Fem oppskrifter med grillet makrell

Fem oppskrifter med grillet makrell>

Om sommeren trekker makrellen inn mot norskekysten. Er du av de heldige som har fått makrell på kroken, eller funnet den i fiskedisken nær deg, da er det greit å vite at makrell gjør seg veldig godt på grillen.

 

Krydre den med salt, pepper, litt sitron og dine favoritturter før du legger den på grillen, eller la deg inspirere av disse fem oppskriftene.

 

Salat med makrell og rømmedressing

Server grillet makrell med cherrytomater og asparges med en frisk rømmedressing til.

600 g makrellfilet

12 cherrytomat

24 asparges

4 ss rapsolje

salt og pepper

 

Salat

1 rødløk

16 skiver parmesan

130 g feldsalat

 

Rømmedressing

2 skiver sylteagurk

1 ss dill

0.5 sitron

6 ss lettrømme

1 ss majones

0.5 ts pepper

Server med brød

 

Varm opp grillen. Skjær makrellfilet i biter. Pensle makrellbitene, cherrytomater og asparges med rapsolje, og krydre med salt og pepper. Ha alt på grillen og snu jevnlig i ca. 2 minutter. La cherrytomat og asparges ligge på hvilerist eller i et område av grillen hvor det er lavere temperatur.

 

Salat

Skjær rødløk i strimler og parmesanost i skiver med en ostehøvel. Bland det sammen i en salatbolle med feldsalat. Ha makrell, cherrytomatene og asparges i salaten, og bland forsiktig sammen.

 

Rømmedressing

Finhakk sylteagurk og dill, og press saften av sitron. Rør det godt sammen med lettrømme, majones og pepper.

Server salat med makrell, rømmedressing og brød.

 

Grillet makrell med erterhummus

 

8 makrellfilete,  salt og pepper og olivenolje

Hummus

250 g erter, fryst

250 g kikerter, hermetiske

2 fedd hvitløk

1 sitron

2 ss tahini

1 ts spisskummen, malt

2 ss dill, frisk

salt

 

Topping

2 gule løk

2 ss tomat, soltørket i olje

1 ss dill, frisk

4 ss pinjekjerner

4 ss rosiner

4 ss balsamicoeddik

2 ss honning

olivenolje

 

Varm grillen. Dryss salt og pepper over makrellfiletene, og pensle dem med olivenolje. Legg filetene på grillen med skinnsiden ned og grill i 5-6 minutter uten å snu fisken.

 

Hummus

Kok erter møre i lettsaltet vann i ca. 2 minutter og hell av kokevannet. Sil av vannet til kikerter, men spar på litt av vannet. Knus hvitløk med flatsiden av en kniv og press saften av sitron.

 

Kjør erter, kikerter, hvitløk, sitronsaft, tahini, spisskummin og dill til en puré i en kjøkkenmaksin eller med en håndblender. Tilsett litt av vannet til kikertene for å få ønsket tykkelse og konsistens på hummusen. Smak til med salt.

 

Topping

Grovhakk løk, soltørkede tomater og dill. Varm olivenolje i en stekepanne og stek løken til den er myk og har fått en gyllenbrun farge.

Rør inn pinjekjerner og rosiner, og stek i 1 minutt til. Tilsett soltørkede tomater, dill, balsamicoeddik, honning og vann. Server grillet makrell med ertehummus, og topping. Dryss gjerne over litt grovhakket chili og dill hvis du har.

 

Teriyakimarinert makrell

 

 

Mariner makrellen i teriyakimarinade før du legger den på grillen for en eksotisk smak. Jasminris som tilbehør gir også denne tradisjonelle råvaren fra havet et asiatisk preg.

 

8 makrellfileter

2 ss olje

 

Marinade

1 fedd hvitløk

1 sitrongress

2 cm ingefær, frisk

1.5 dl soyasaus

1 dl vann

0.5 dl sukker

Server med ris salat og tomat

 

 

Vask, rens og finhakk hvitløk, sitrongress og ingefær. Bland soyasaus, vann og sukker i en kasserolle. Tilsett hvitløk, sitrongress og ingefær, og la marinaden koke i 5 minutter. Avkjøl marinaden. La makrellfiletene ligge i marinaden i 10 minutter. Ta makrellfiletene ut av marinaden, tørk av og pensle dem flere ganger med olje. Legg makrellfiletene på grillen og grill dem et par minutter på hver side.

 

Server makrellfiletene nystekte med kokt ris og salat, og med resten av marinaden ved siden av.

 

«Saba sando» - Makrellsandwich på japansk vis

 

 

Makrellen har blitt japanernes sunne svar på pølse i brød. Når sulten gnager, stikker japanerne gjerne innom en 7-Elleven-kiosk for å kjøpe ferdigmarinert makrell. For dem som har litt bedre tid går turen innom et spisested for en makrellsandwich eller «saba sando».

 

4 makrellfileter

2 gulerøtter

4 salatblader

4 skiver focaccia

salt og pepper

stekeolje

 

Jamaikansk BBQ-saus

1 boks hermetiske tomater, grovhakkede

2 ss hvitløkspulver

1 ss løkpulver

0.25 ts Cayennepulver

0.5 ss Habanero pulver

1 ss karri

1 ss paprikapulver

1 ss sennepspulver

1 ts salt

1 ts pepper

2 ss sitronsaft

6 ss eplecidereddik

 

Habaneropulveret kan reduseres eller utelates om du ikke er glad i sterk saus. Mariner makrellfiletene i BBQ-sausen i rundt 15 minutter.

Rasp gulrøttene på et rivjern. Vask og tørk salatbladene. Du kan bruke den brødtypen du liker, det trenger ikke være focaccia. Bruk gjerne surdeigsbrød eller baguette. Del brødet i to. Eventuelt kan du lage fire sandwicher av brødskiver.

 

Grill eller stek den ferdigmarinerte makrellen med skinnet på, helst til skinnet blir sprøtt og crispy. Pensle med litt ekstra marinade under grilling eller steking, ved behov. Gi gjerne brødet en lett omgang på grillen eller i stekepannen også.

Legg fisk og grønnsaker inne i sandwichen og nyt en smak av Japan. 良い食欲 Yoi shokuyoku!

 

Balik ekmek - Fiskesandwich med makrell

 

 

Tyrkerne bruker ofte norsk makrell når de lager sin «balik ekmek», eller fiskesandwich. Retten er rask og enkel å lage og passer ypperlig til grilling.

 

2 paprika, rød

4 makrellfilet

1 ts Sumak

0.5 ts chiliflak, tørket

1 klype salt og pepper

4  baguetter

stekeolje

 

Garnityr

salatblad, tomat, rødløk,  majones og sitronsaft

 

Fyr opp grillen eller stekeovnen. Grill eller stek den røde paprikaen til de blir myke. Husk å snu dem så ofte at de ikke blir brent. Avhengig av varmen tar dette noe sånt som 10 minutter.

 

Bland krydderet og krydre makrellfileten med blandingen av sumak eller sitronskall, chiliflak, salt og pepper. Ha noen dråper olivenolje over begge sider av fileten før steking, og grill eller stek fisken 2-3 minutter på begge sider. Stek først med skinnsiden ned.

 

Del baguetten i to, men la gjerne toppen og bunnen være lukket. Varm gjerne brødet litt på grillen eller i ovnen før du legger på grillet paprika, makrell, litt sitronsaft, noen salatblader og skiver av tomat og rødløk. Avslutt det hele med en liten dæsj majones før du klemmer baguetten eller brødskivene litt sammen slik at innholdet holdes på plass.

 

Spis med en gang og nyt smaken av Tyrkia. Afiyet olsun!

 

Chefs note

Man kan også bruke syltet makrell I denne retten! Varm opp klassisk agurksalat lake. Ha i makrellen og la den trekke I 2-3 minutt. Server.

 

Tips 

 Dersom du ikke har grill kan du fint steke makrell og grønnsaker i stekepanne, gjerne i en grillpanne.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev