Matnytt Her er vinnerne av

Her er vinnerne av > NM i honning 2018

Honningcentralen arrangerer i dag fredag 7. september kl 12 NM i honning 2018. Dette blir gjort i samarbeid med Norges Birøkterlag, Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon ByBi, og Nyt Norge. Årets vinnere blir presentert på Matstreif på Rådhusplassen i Oslo. Prisene deles ut av bl.a. landbruks- og matministeren; daglig leder i Matmerk Nina Sundqvist; konferansier for arrangementet Arne Hjeltnes og et utvalg av jurymedlemmene.

 

Her er de heldige vinnerne:

 

Årets birøker: Ingegärd Øien

Juryens begrunnelse: Ingegärd Øien har gjennom et langt birøkterliv vært en engasjert og dyktig dronnigavler, testvert for Norges Birøkterlags dronninger, aktiv i lokallag, samt fulgt opp nybegynnere med stort engasjementet. Sammen med sin nå avdøde mann Juul bygget hun opp Norges største økologiske bigård og har siden villig delt kunnskap og erfaringer om økologisk birøkt til birøktere og honningkjøpere. Hun er Honningcentralen sin største leverandør innenfor økologisk honning. Hun har i tillegg utviklet flere honnigtyper med smakstilsetning, og på Bondens Marked tilbudt kvalitetshonning med det lille ekstra, nemlig kunnskap om produktet. Med stor letthet har hun utmerket seg til et godt kvinnelig forbilde innen norsk birøkt.

 

Framtidas birøkter: Tom Arne Torp

Juryens begrunnelse: Tom Arnes interesse for bier startet allerede da han var seks, og det helt uten påvirkning fra andre i familien. Sine to første kuber fikk han som 11-åring. Nå har han åtte, og planen er tretti kuber før attenårsdagen. Tom Arne har i år larvet om og parret dronninger, lagd avleggere, talt antall midd og ført grundige notater om kubenes tilstand og gjort honningregnskap. Til høsten skal han ha ferdig en dokumentarfilm fra bigården, og på skolen har han holdt foredrag om bier samt skrevet tekster om emnet. Her ser vi den lidenskap og fasinasjon for faget som er felles for gode birøktere, og kårer ham derfor allerede nå til "Framtidas birøkter". Lykke til Tom Arne!

 

Lys honning: Tore Valen fra Telemark

Juryens begrunnelse: En mørkegul honning fra hvitkløver med intens sødme som varer lenge. Syrlighet som bryter opp sødmen gir kompleksitet.

 

Mørk honning: Håkon Tjøstheim fra Karmøy

Juryens begrunnelse: En typisk klokkelynghonning. Mørk farge. Fruktig og syrlig, kompleks. Varm, lang ettersmak. Nydelig honning!

 

Honning med tilsetning: Svanhild Fosser fra Degernes

Juryens begrunnelse: Honning m/granskuddolje var en kombinasjon med spennende smak og aroma som utfordret juryen. Pluss også for bruken av norske råvarer.

 

Årets oppskrift med honning: Linda Andersen for sin honningkaramellsaus

Hjemmelaget karamellsaus med honning. Brukes som tilbehør til dessert, f.eks. iskrem. Kan selvsagt også brukes som ganache til kaker og sjokolade.

Juryens begrunnelse: Nyskapende kombinasjon med nydelig, godt avbalansert smak. Svært anvendelig saus.

 

Juryen besto i år av juryformann, forfatter, ølsommelier og foredragsholder Espen Smith og følgende jurymedlemmer:

Merete Bø, sommelier, vinskribent og -anmelder 

Arne Hjeltnes, matentusiast og tv-personlighet

Toralf Bølgen, restauratør, sommelier og foredragsholder

Amund Skrutvold, produktutviklingssjef og bakermester hos Bakehuset AS Tidligere deltager og koordinator for det Norske Bakerlandslaget Svein Larsen fra Norges Birøkterlag

Veslemøy Hvidsten fra ByBi, sommelier, birøkter og Fine Wine Director i Moestue Grape Selections

Tora Snorradottir, kvalitetssjef hos Honningcentralen

 

 

Norsk honning er (livs-)viktig!

Vi arrangerer NM i honning fordi vi ønsker å øke interessen for norsk honning. Det kanskje ikke alle vet er at honningen kan ha ulik smak, farge og konsistens avhengig av hvilke planter nektaren er hentet fra. Honning er virkelig et fantastisk naturprodukt. I tillegg gjør biene en livsviktig jobb med å pollinere planter, så når en forbruker i Norge kjøper norsk honning støtter de oppom den viktige pollineringsjobben av norsk landbruk. For å fremme dette har vi i år fått med oss ByBi, som i tillegg til å være Oslos urbane birøkterlag, også jobber aktivt med å formidle insekters betydning og viktigheten av biologisk mangfold. Vi er stolte over å jobbe med norske birøktere og ønsker å hedre den fantastiske jobben de gjør, sier daglig leder Kristin Slyngstad i Honningcentralen.

 

Om Honningcentralen:

Honningcentralen ble stiftet i 1927, og er et andelslag eid av ca. 1400 birøktere fra hele landet.  Andelseierne teller både næringsbirøktere og hobbybirøktere.

Honningcentralen tar imot honning fra andelseierne (og andre birøktere), og står for kvalitetskontroll, tapping, markedsføring og salg av honningen.  Mesteparten av honningen blir tappet i forbrukerpakninger som selges i norske butikker.  «Den oransje blikkboksen» er Honningscentralens mest kjente produkt. Den er en ikonisk merkevare, som har vært omtrent uforandret siden starten i 1927!

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev