Matnytt italiensk matglede

italiensk matglede> på eget kjøkken

Siden en nå ikke kan reise til Italia ønsker appetitt i samarbeid med Geir Andrè Sjursen - kokken bak konseptet «mitt italia» og la han inspirere oss til Italiensk matglede.

Vi deler disse flotte oppskriftene med dere som kan lages på ditt eget kjøkken her hjemme i Norge.

 

I dag foreslår Geir André mafalde:

 

«Få ting er så godt som nystekte rundstykker. Disse sprø rundstykkene som toppes med sesamfrø stammer fra byen Palermo på Sicilia.

Sprø på utsiden og myke inni. Brødet brukes som kuvertbrød til lunsj og middagsretter eller fylles med pålegg og brukes som en panino til mellommåltid.

 

Jeg lager alltid opp noen ekstra av disse for å ha i frys. Disse holder seg godt i frys og tiner raskt i en varm stekeovn.»

 

 

 

Mafalde - sicilianske rundstykker

12 store mafalde

 

700 g   durumhvete jeg foretrekker semola de grano duro - rimacinata fra produsenten Caputo

300 g hvetemel «tipo 0» jeg foretrekker melet Cuoco fra produsenten Caputo

600 g vann, temperert

30 g gjær

20 g salt

4 ss olivenolje

1 ss maltekstrakt eller alternativt honning

Sesamfrø til topping

 

 

Ha halvparten av durumhveten og hveten i en eltebolle. Tilsett temperert vann og gjær. Rør dette godt sammen. Dekk til med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle.

La dette stå å heve i 1-2 timer.

 

Tilsett resten av melet, salt, olivenolje og malt ekstrakt. Elt deigen i ca 10 minutter til deigen blir smidig og glatt. La deigen heve ca 2 timer. Skal heve til 2-3 ganger opprinnelig størrelse.

 

Ha deigen over på kjøkkenbenk. Kna deigen godt for hånd.  Del deig opp i emner på ca 130-140 g. Dette gir store mafalde. En kan selvsagt lage de mindre og få flere rundstykker.

 

Rull ut lange pølser av deigen. Legg deigen i buer og ta en ende over rundstykket og fest den enden under rundstykket. Dypp rundstykket i sesamfrø.

Legg på brett og la de heve til dobbel størrelse. Hevetid varierer med temperatur i rommet og årstid. Dekk til brettene med plastfolie eller kjøkkenhånkle. Sett de på et lunt sted og la de heve.

 

Stek de på varmluft, 200 grader i ca 20 - 30 minutter. Dusj på litt vann når du setter de i ovnen. Da får du damp i ovnen i starten av steketiden, noe som vil gi sprø skorpe på dine rundstykker.

 

Steketid varierer litt fra ovn til ovn og etter hvor store du lager dine mafalde. Jeg tar de ut når de er gyllenbrune og har en sprø skorpe. La de avkjøles på rist før du spiser.

 

 

 

Buon appetito!

 

Alternativ - kaldhev natten over i kjøleskap

En kan lage deigen med kaldt vann og la rundstykker heve i kjøleskapet natten over. Ta ut av kjøleskapet neste dag og la de heve ferdig før du steker de. Det er dette de fleste bakerne gjør.

 

LITT OM MITT ITALIA  OG GEIR ANDRE SJURSEN

 

• Drifter konseptet Mitt Italia og nettsiden www.mittitalia.it

 

• Utdannet kokk. Har stor interesse for vin

 

• Hadde mitt første arbeidsopphold i Italia i 2003 da jeg var

nyutdannet,og det har blitt utallige turer til Italia etter dette

 

• Ble umiddelbart forelsket i kulturen, folket og ikke minst maten.

Dette har blitt en livslang forelskelse og en lidenskap

 

• Til nå har jeg besøkt 16 av de 20 regionene som er i Italia

 

• Gode venner har etterhvert blitt som familie. Flere familier har

 «adoptert» meg inn, og jeg har fått både tanter, onkler, brødre og

 en reserve mor i Italia

 

• Jobbet på restaurant i Italia. Hatt studieturer til pizzeria, osteprodusenter, olivenolje produsent og vinprodusenter

 

• Har i 10 år arrangert mat & vinturer for bedrifter, vennegjenger og grupper til ulike destinasjoner i Italia.

 

• I 2017 lanserte jeg mitt eget vinmerke: Nudo. Disse vinene lager jeg

sammen med gode venner i Italia. 4 familier i 3 ulike regioner.

5 ulike viner i serien Nudo.

 

• Mat og reiseprogram på Matkanalen og TV Haugaland

 

 

MAT, REISER- OG VINOPPLEVELSER

Tlf. +47 99 30 10 40 |  post@mittitalia.it | www.mittitalia.it

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev