Matnytt SUPERGRØNT!

SUPERGRØNT!>

Grønnkål er en spennende og smakfull grønnsak som kan høstes hele året – også under snøen. Bytter vi ut basilikum med grønnkål og pinjekjerner med mandler får vi en deilig nordisk variant av pesto som passer til julebordet eller som gave til dem som har alt.

 

Grønnkålen er en supergrønnsak – full av vitaminer, mineraler, kostfiber, helsebringende plantestoffer og er samtidig fattig på kalorier.

 

Grønnkål er en robust bladgrønnsak i familie med brokkoli, rosenkål, blomkål og vanlig kål. Den kan spises rå, men er like god varmebehandlet. Bladene er mørkegrønne, saftige og ofte svært krusete, men det finnes også grønnkål med glattere blader.

 

Grønnkål har en tydelig kålaroma med en anelse bitter smak. Fjern grove stilker og bladnerver. Brukes hele eller snittet opp. Fersk grønnkål kan fryses før videre tilberedning, og dette vil gjøre den søtere. Er bladene litt slappe, har de godt av å ligge i kaldt vann en stund for å få spensten tilbake.

 

 

GRØNNKÅLPESTO

2 blader grønnkål

½ potte frisk basilikum

50 g mandler

1 båt hvitløk

50 g grovrevet parmesan

1 dl olivenolje

smak til med litt salt og pepper

 

Fjern den tykke stilken på grønnkålbladene og ha dem i kokende vann i noen sekunder. Avkjøl bladene raskt i kaldt vann.

Ha grønnkålbladene og de øvrige ingrediensene, bortsett fra oljen, i en foodprosessor og kjør til alt er knust. Spe med olje til en passe tykk pesto.

Smak til med salt og pepper.

 

 

 GRØNNKÅLPAI

 

 

PAIDEIG

125 g smør 

250 g mel

1 dl kaldt vann

 

FYLL

1 pose ferdig vasket og strimlet grønnkål (150 g)

1 stort hvitløkfedd, finhakket

2 store egg

2 dl crème fraîche, fløte eller matfløte

100 g revet ost

Olivenolje 

Salt og kvernet pepper

 

Bruk en rund form, ca. 22 cm i diameter.  Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vann og kna deigen glatt og smidig. Eller kjør smør og mel i en hurtigmikser, tilsett vann og kjør til deigen har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter i kjøleskap. Kjevl ut deigen og kle formen med paideig. Fjern overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter (for at bunnen skal bevare fasongen under steking). Stek bunnen ved 200 ˚C i 15 minutter. Løft ut de tørkede ertene.

 

Fres grønnkål til den blir blank i en stor stekepanne med litt olivenolje. Tilsett hvitløk og rør til grønnkålen mykner noe. Fordel grønnkålen utover tertebunnen og dryss over osten. 

 

Visp sammen egg og fløte, krydre lett med salt og kvernet pepper (litt revet muskat er også godt). 

Hell eggeblandingen over tertefyllet og stek terten ved 180 ˚C i ca. 30–40 minutter, eller til overflaten er gyllen og fyllet har stivnet. Serveres varm eller kald.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev