Drikke Årets Gilde Juleaquavit

Årets Gilde Juleaquavit > Forener tradisjon med nye trender og impulser

19 september  ble julen sunget inn av Emilie Hollow under årets Gilde juleaquavitlansering på herskapelige Bygdøy Roklubb.

 

 

I skjønn forening med de edle dråpene ble det servert en eksklusiv middag tilberedt av stjernekokken Jan Erik Hauge, som passet perfekt til Gilde Juleaquavit 2019- skal vi tro Arcus’ egen Snr. Produktutvikler Ingrid E. Skistad.

 

 

Sr. Produktutvikler Skistad, jobber hele året med det som for mange regnes som den perfekte følgesvennen til julematen, nemlig juleakevitten. Skistad anser det som et privilegium å jobbe med det som er hennes favorittakevitt.

 

 

Første året mitt i Arcus fikk jeg hakeslipp over hvor mange tusen liter vi skulle lage av Gilde Juleaquavit (i år nærmere 300 000 liter). Det var nærmest skremmende hvor store volum det var (og er) snakk om.

Bare det å tømme fatene for juleakevitt tar flere uker, sier Skistad smilende, og legger til at Gilde Juleaquavit er en viktig del av julefeiringen til mange nordmenn. 

- Dette gjør det jo ekstremt inspirerende å jobbe med, og gjør dette til et spesielt produkt for min del, fortelle Skistad.  

 

 

Gilde Julequavit 2019

Sammenlignet med 2018 har årets utgave den samme kjente og kjære familielikheten som tidligere Gilde Juleaquavitter, men den har i år fått et noe tydeligere krydderpreg. Gilde Juleaquavit 2019 har et kraftig fatpreg av varm eik og toner av vanilje og smørkaramell. Årets har også et innslag av mørke, tørkede frukter og avrundede toner av anis og karve. Den står seg svært godt til den tradisjonelle julematen og spesielt ribbe. 

 

- Da vi skulle velge hvilke fat som skulle bli årets Gilde Juleaqauvit stod vi fast. Det sto mellom to av våre endelige prøver som begge var gode, men vi klarte ikke å velge, forteller Skistad. Vi måtte rett og slett teste de til mat, legger hun til. 

 

Produktutviklerne dro derfor til nærmeste dagligvare og kjøpte med seg stekt ribbe fra ferskvaredisken, samt surkål og sennep. 

 

- Vi dekket til på labben og holdt en liten julelunsj hvor vi teste de to variantene sammen med julematen. Da var valget klart, og vi er veldig forøyde. Vi kan stolt si at denne passer ypperlig til ribbe og alt tilbehøret, sier Skistad. 

- Når det er sagt så passet den også veldig godt til Hauge sin lammebaserte hovedrett vi fikk i går, avslutter hun. 

 

Den 32. årgangen hyller alle julens gjøremål og den koselige tiden vi går i møte med juleforberedelser og samvær med familie. Gilde Juleaquavit har en spesiell plass i norsk julefeiring og forener tradisjon med nye trender og impulser. 

 

Pris  

  • Gilde Juleaquavit 2019 100 cl. Kr. 569,90 (varenr: 165101)
  • Gilde Juleaquavit 2019 70 cl. Kr. 399,90 (varenr: 1230201)
  • Gilde Juleaquavit 2019 50 cl. Kr. 304,90 (varenr: 165102).

 

 

MENY

Forett

Urtegravet fjordørret

Aromatisk agurk med confitert eggeplomme

Røkt blåskjell, krondill og jule aquevite

Fenikkel og blåskjell saus

 



Hovedrett

Stekt ytrefilet og bog av lam

Spisskål, varme epler og brent løk

Rotgrønsaker med stekt og krydret feitt

Sjysaus på lam og pepper

 

 

Dessert

Cremaux dulche

Syltede norske plommer med ristede pistasjenøtter

Varm smørkake kombinert med mørk plommer

Creme chantilly og sitrus gastrique

 

 

 

 

Om Arcus
Arcus er Norges største produsent og leverandør av brennevin. Arcus ivaretar den norske kulturarven gjennom fremstilling av akevitter og andre brenneviner etter gamle oppskrifter og resepter, enkelte helt tilbake fra første halvdel av 1800-tallet. Fremstillingen av de gamle merkene skjer i prinsippet på samme måte som i de gamle destillasjonene for over 100 år siden.