Drikke 100% Macabea

100% Macabea> og 100 % Comte

Når juleostene skal velges , står det mange for tur. Stilton, edamer, Norsk Alpeost, verdens beste cheddar fra Norge, Gamalost, Gamle Ole og alle de andre og Comte selvsagt.

 

Comte [Kånte] er en fastost som er produsert av upasteurisert kumelk av kuer av rasen Montbeliarde eller Pie Rouge.

Denne osten stammer opprinnelig fra fjellområdene Jura i Øst-Frankrike. Det går med 530 liter melk for å lage en Comteost som veier 45 kg. Modningsperioden varer i minimum 3 måneder og noen ganger helt opp til 1 år. Den fikk sin AOP godkjenning i 1976.

Comte er en fast ost med karakteristisk smak. Ostemassen har en elfenbenfarge til svak gul – avhengig av kuenes for. Ostemassen har en hullsetting på størrelse som kirsebær. Den er smidig, finkornet og har en fin nøttesmak. Lukter kraftig. Den blir sterkere i smaken ved lengre lagring.

Comte kan benyttes ved enhver anledning. Den er ypperlig til ostebordet, og kan også brukes som snacks til aperitiff eller som hovedingrediens i salaten, som avslutning på et måltid, eller revet til gratinering for ovnsretter. Den blir også benyttet som en av ingrediensene til osteretten fondue. Det er en god påleggsost, spesielt til varme ostesmørbrød.

 

Frontonio Microcosmico Macabeo 2016

Denne hvitvinen har en  middels fylde med god syre og lengde og er laget på 100 %  macabeo druer. Den har  kompleks, dyp aroma av sitrus og steinfrukt er lys strågul. Produsenten er Bodegas Frontonio, Spania som håndhøster druer fra 65 år gamle planter. Delvis gjæret på fat.Vinen har en god mineralitet som gjør at den passer til fisk, skjell og skalldyr med også til ost og prøv den til Comte.

 kr 199,-.