Drikke Den søte juletid

Den søte juletid>

Den søte juletid

 

Det søte hører julen til og jeg synes det er ekstra stas å servere et lite glass søt vin til desserten og julekakene. Portvin er selvskreven på julehandlelista og passer godt for de som elsker sjokolade og blåmuggost. Jeg har også plukket ut sterkvinen Moscatel de Setubal, også den fra Portugal, mens Toscana byr oss på vennskapsvinen Vin Santo. 

 

 

Portvin

Late Bottled Vintage (LBV) er en årgangsportvin fra et godt år. Graham’s Late Bottled Vintage er nå inne i årgang 2014. Den er laget på de tradisjonelle portvinsdruene touriga nacional, touriga franca, tinta roriz tinto cão og tinta barroca. Den får ligge omlag fire år på fat før den tappes på flaske og er dermed tidligere drikkemoden enn vintage port. 

 

Graham’s LBV er i basisutvalget i både hel- og halvflaske, og finnes også på 20 cl. Med så stor distribusjon får den en svært gunstig pris, og dette må kunne sies å være et av de bedre portvinskjøpene på polet.

 

Dufter av svart pepper, moreller, sviske og sjokolade. Søt og nøtteaktig på smak, flott frukt med smak av moreller og mørk, engelsk fruktkake med masse tørket frukt. Lang ettersmak med kirsebærlikørkonfekt og sjokolade. Herlig portvin til en mørk svampaktig sjokoladekake, sjokoladefondant eller konfekt.

 

Prøv også til ost, spesielt blåmuggost som Stilton. 

 

Graham's Late Bottled Vintage 2014

Varenr. 2001i basisutvalg – Kr 209,90 for 75 cl

 

 

Moscatel de Setubal

José Maria da Fonseca holder til i Azeitao på Setúbal-halvøya utenfor Lisboa i Portugal og er mest kjente for merkevaren Periquita. Fonseca er også den fremste produsenten av Moscatel de Setubal, en sterkvin fra Setubalhalvøya. Druetypen er den aromatiske moscatell-druen og vinen blir til på samme måte som portvin ved å tilsette sprit for å stoppe gjæringen på ønsket sukkernivå. Senere lagres de ulike årgangen i årevis til de blandes sammen igjen som 10, 20 eller 30 Years Old der den yngste vinen i blenden må være minst like gammel som aldersbetegnelsen. Moscatel de Setubal tappes også som enkeltårgang.

 

Alambre Moscatel de Setubal 10 Year Old  er ravfarget og dufter av nøtter og litt fat, aprikos, honning og karamell. Fyldig, søt og intens, god dybde og konsentrasjon, en fin miks av fersk, tropisk moscatel blandet med et modent, tørket frukt-preg fra lagring. Lang og flott ettersmak som bugner av tørket aprikos og nøtteblanding. Anvendelig dessertvin til créme brûlée, nøttedesserter og multekrem med krumkake

 

 

 

Alambre Moscatel de Setubal 10 Year Old  
Varenr. 5447602 i bestillingsutvalg – kr. 216,90 for 50 cl

 

 

Vin Santo

Vin Santo betyr hellig vin og er en tradisjonsrik dessertvin fra Toscana. I gamle dager var det tradisjon med å tilby et lite glass av vin santo til venner som kom innom. Den blir vanligvis laget av de grønne druesortene malvasia og trebbiano, men en liten porsjon sangiovese kan også forekomme. Druene plukkes sent og tørkes til de er innskrumpet og sukkeret er konsentrert. Tre måneder er vanlig, men de kan også tørke så lenge som til mars året etter innhøsting. Når druene tørkes fordamper vannet og mosten blir rik og veldig søt.

 

Isole e Olena er en anerkjent vinprodusent i Toscana. Deres vin santo er laget på 65 % malvasia og 35 % trebbiano. Druene plukkes for hånd i november og tørkes i et luftig rom før de presses forsiktig og legges på fat. Fatene er av forskjellig størrelse og vinen ligger rundt fire år før vinen tappes på flaske. 

 

Fantastisk duft av tørket frukt, lynghonning og multesyltetøy. Intens søt, veier tungt i munnen. Smak av karamell, tørket fiken, honning, hasselnøtter og kransekakemasse. Konsentrert og lang ettersmak med en flott syre. Hedonistisk vin. Passer spesielt godt til nøttedesserter, men både karamellpudding og desserter med karamellisert frukt går fint. Et lite glass Vin Santo til pepperkaker med blåmuggost er også nydelig. 

 

Isole e Olena Vin Santo del Chianti Classico 2008

Varenr. 4056902 i bestillingsutvalg- Kr 383,- for 37,5 cl

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev