Drikke varm vinter

varm vinter> Jon og Tore sitt akevitt alternativ

Jon Berthelsen er vel for de fleste kjent som Norges ledende konjakkekspert og produserer sine konjakker i samarbeid med Gourmel, og på Gourmels vingård.Jon Arne Berthelsen og Oliver Blanc har mye felles meninger om konjakk, og da Bertelsen dro til denne regionen for å etablere sitt eget konjakkmerke var det Blanc han kom til å starte samarbeidet sitt med. Et av deres eksprerimenter er å lagre konjakk på fat nede ved fjæra, for å se hvordan et slikt klima påvirker konjakkens utvikling, smak og lukt.Tønnene skal plasseres i et bygg i fjæra ved Senja, der Bertelsen kommer fra. Berthelsen har i tillegg blant annet konjakkserien Prelude og Orchesrta – en luksuskonjakk for avanserte konjakkdrikkere. Han har også et samarbeid med Tore Namstad om en norsk akevitt  kalt  "Varm vinter".

 

Tore Namstad er for de fleste en av Norges mest kjente kokk, restauratør og kokebokforfatter. Han var souschef på Bryggen Restaurant, Trondheim. Videre har han arbeidet som kjøkkensjef på La Brochette i Trondheim.Namstad er kjent som souschef på Kastanjen (Oslo), Chef de Partie ved restaurant Bagatelle  kjøkkensjef på Palace Grill (Oslo), restauratør og medeier av Bollywood Dancing,Madserud Gård , Kafe Oslo i Litteraturhuset og Kafé Løve i Det norske teatret. Han driver også KjellToresMat med Kjell Arne Johnsæter og Tore Belgum. I oktober 2015 åpnet han restauranten Stock i hjertet av Barcode i Bjørvika. I tillegg har Tore Namstad skrevet kokebøker og holdt kokke- og vinkurs for profesjonelle og amatører. 

 

 

Et samarbeide mellom disse høvdingene ble det selvsagt sterkt og stødig og med nordiske og europeiske tradisjoner. Det ble en akevitt som har lang levetid utover jul og julemat.

Som Jon så fint forklarer om produktet “Varm vinter” : 

 

- Varm Vinter har Tore Namstad og jeg lagd med tankene plantet litt på siden av norske juletradisjoner. Mange setter likhetstegn mellom jul og en overflod av fet og salt mat. Til den fete maten skal det selvsagt være øl og norsk akevitt. Både Tore og jeg går møkk lei av julemat lenge før julegrana slukkes for godt, men akevitten – den vil vi ikke være foruten. Altså måtte vi lage en akevitt som passer til alt det man driver med mellom salt- og fettorgiene – til de dagene man ønsker seg et rosa andebryst eller et langtidsstekt lammelår, eller at man rett og slett setter seg foran peisen med ei krukke av noe man liker. Til ribbe og surkål passer en akevitt med et mer tydelig karvepreg, og da skal man helst drikke Arvesølvet eller Hellstrøm sine juleakevitter. Til andebrystet er det greit at karven er mer avdempet. Varm Vinter er en akevitt med varme krydder, som vanilje fra Madagaskar, sort pepper fra Indonesia, 15 år gamle mandarinskall fra Kina, og dermed indirekte en masse Yang. I tillegg har den varme fattoner fra tre klassiske hetvinstyper: Sherry-, maderia- og portvinsfat. Til sist har den fått et halv års sluttlagring på friske sauternesfat. Ikke ødelegg denne med fett og surkål. Og gjem den gjerne unna de tørsteste vennene dine på julaften.

 

 

 

 

Varm vinter Norsk Aquavit 399,-.

Er et  Krydret norsk potetbrennevin fra Hoff. Den er fatlagret på en kombinasjon av sherry, portvin, madeira, samt siste 6 mnd på sauternesfat. Varm Vinter er rik på smak av hetvin og mild karve, sitrus og lakris med risk avslutning. Den lukter diskret karve, sauternes, mandarin og vanilje.

Jons utvalgte

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev