Matnytt BOCUSE D´OR 2019

BOCUSE D´OR 2019> Bocuse-kandidat Christian André Pettersen på plass i Lyon

Tirsdag 29. januar skal Norges Bocuse d’Or-kandidat Christian André Pettersen i ilden i Lyon. I europafinalen i Torino i juni gikk han, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes helt til topps, og også denne gangen sikter Team Norway seg mot en pallplass.

 

Bocuse d’Or er verdens vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen i Lyon arrangeres 29. og 30. januar, og i alt kjemper 24 kokker om den gjeve Bocuse d’Or-tittelen.

 

- For å komme på pallen må alt stemme på konkurransedagen. Christian André er en dyktig, dedikert og erfaren konkurransekokk som har alle forutsetninger for å nå målet sitt, sier coach Gunnar Hvarnes. - I hele høst har vi jobbet oss fram til de beste råvarekombinasjonene, smakene og følelsene og nå gleder vi oss til å vise frem resultatet.

 

Denne uka befinner Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes seg på høydetrening hos den tidligere Bocuse-vinneren Regis Marcon i alpelandsbyen Saint-Bonnet-le-Froid, for å gjøre den siste finpussen før verdensfinalen Bocuse d’Or.

 

Hyller de franske stjernekokkene

 

Årets konkurransemeny er en hyllest til det franske kjøkkenet. Kalvecarré fra fransk kalv blir hovedråvaren til fatretten. Denne skal serveres hel, eller i to deler, og med en eller flere av følgende deler av kalven: brissel, nyrer, lever eller skank. Tallerkenretten skal være en chartreuse med skjell og grønnsaker. Denne retten ble valgt som en hyllest til Joël Robuchon, en av Frankrikes største kokker, og som gjennom sin karriere har hatt flest Michelin-stjerner i verden.

 

Med årets oppgave ønsker den internasjonale organisasjonskomiteen å utfordre de 24 finalistene til å presentere en klassisk rett på en moderne måte, men samtidig ivareta Paul Bocuses ånd.

 

 

Fakta om Bocuse d’Or - konkurransen

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon.  De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

 

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 13 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og to bronser i de 14 (av totalt 16) verdensfinalene de har deltatt i siden 1987.

 

Frankrike og Norge har per i dag like mange medaljer.

 

Fakta om Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket «Årets kokk» og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

 

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til «Årets kokk» og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.