Matnytt Disse seks kokkene kan bli Norges første Årets unge kokk

Disse seks kokkene kan bli Norges første Årets unge kokk>

Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aaron Espedal, Celine Ekholt, Frida Netland Berge, Liliana Haaland og Runar Helgeland er de første kandidatene til konkurransen Årets unge kokk 2019. Konkurransen finner sted i Mathallen 24. september, samme dag som konkurransen Årets kokk 2019. Målet med Årets unge kokk er å løfte frem unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring. 

Kandidatene som skal delta i Årets unge kokk, er vurdert av Årets kokk Akademiet, bestående av 14 av landets fremste kokker, og endelig valgt ut i Akademiets styre. Alle Akademiets medlemmer har selv deltatt i den prestisjefylte Bocuse d’Or-konkurransen.

- Mange unge kokker drømmer om å stå på pallen i Lyon, og Årets unge kokk skal inspirere og hjelpe de unge kokkene på veien dit. De seks kandidatene som er valgt ut, viser allerede nå en enorm allsidighet, kunnskap og erfaring, og det skal bli spennende å følge dem på veien til konkurransen i Mathallen i september. Kanskje ser vi en eller flere av dem på konkurransekjøkkenet i Lyon i fremtiden en gang, sier Tom Victor Gausdal, leder av Akademiet Årets kokk (tidligere Bocuse-akademiet).

De seks kandidatene ble vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de ble bedt om å presentere en helt unik oppskrift på ganefryd av norsk stillehavsøsters, kombinert med sukkertare, butare og/ eller søl.

 

- Akademiet har valg ut kandidatene etter faglighet, smak og kreativitet på oppskriften, og jeg tror vi har funnet noen kandidater som kommer til å sette sitt preg på kokkebransjen i mange år framover, forteller faglig leder i Akademiet Gunnar Hvarnes.

Årets unge kokk er en ny tittel i en ny uavhengig individuell konkurranse. Den vil bidra til å bygge opp et miljø av norske kokker, som på sikt skal kunne hevde seg i internasjonale konkurranser. Det løfter faget, gode råvarer og norsk matkultur.

Råvarer og regler for konkurransene offentliggjøres snart.

Her er kandidatene til Årets unge kokk 2019: 

Aleksander Løkkeberg Vartdal Nåværende arbeidsplass Happolati, Oslo

Aaron Espeland Nåværende arbeidsplass  Vaaghals, Oslo

Celine Ekholt Nåværende arbeidsplass Kontrast, Oslo

Frida Netland Berge Nåværende arbeidsplass: Renaa Matbaren, Stavanger

Liliana Haaland Nåværende arbeidsplass: Selvstendig, Haugesund

Runar Helgeland  Nåværende arbeidsplass: NB Sørensen Annen Etage, Stavanger 

 

Om Stiftelsen Årets Kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge)

Stiftelsen Årets Kokk er norske mesterkokkers talentutvikler, og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er dugnads- og sponsorfinansiert. Bare for konkurransene i Mathallen i september deltar rundt 100 ledende norske kokker i forberedelser og gjennomføring. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

 

Foreningen Årets kokk Akademiet organiserer de norske Bocuse-kokkene. 14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger hovedretningen for Stiftelsen.

 

 

Bilde fra venstre: Aleksander Løkkeberg Vartdal, Aaron Espedal, Celine Ekholt, Frida Netland Berge, Liliana Haaland og Runar Helgeland

Bilde av ganefryd er laget av Aron Espeland