Matnytt Fransk-indisk seier i Sjakkmat

Fransk-indisk seier i Sjakkmat>

Viswanathan ANAND (India) og Maxime VACHIER-LAGRAVE (Frankrike) er ikke bare to av verdens ledende sjakkspillere, i dag gikk de også til topps i Sjakkmat-konkurransen under Altibox Norway Chess i Stavanger. Under stødig coaching fra Årets kokk-kandidat Filip August Bendi, tilberedte og serverte «Team 2» den mest smakfulle hjernematen.

Den uhøytidelige konkurransen er et samarbeid mellom Altibox Norway Chess og Stiftelsen Årets kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge). Konkurransen er ment å bringe ulike konkurransemennesker sammen, for å samarbeide, lære av og inspirere hverandre.

 

- Dette er en god avveksling i en hektisk turnering. Selv om det skulle være uhøytidelig, så klikket sjakk- og kokkevinnerskallenes rivalisering inn, så dette ble kjekt. Gjengen fra Årets kokk har virkelig laget en proff konkurranse på kort tid, sier sjakkgeneral Kjell Madland.

 

Vinnerne er samstemte om at det var veldig gøy å vinne i dag.

 

- Å konkurrere på denne måten har vi aldri prøvd før, men det var spennende å teste ut en annen måte å konkurrere på. For å vinne her, som i sjakk, må du prestere presist på veldig kort tid. Det var fint å ha Filip som lagleder, han gjorde den viktige jobben med laksen, den hadde ikke vi klart. Vi lærte definitivt noen smarte og gode triks å ta med oss videre, istemmer vinnerne.

 

Vinnerteamet serverte pannestekt laks, grillede asparges og neper, luftig smørsaus med fenikkel og pepperrot, sammen med en urtesalat.

 

- Sjakkmesterne leverte kjempebra, og vinneren stakk seg tydelig ut som eneste varme rett. Det var kjekt å se Årets kokk-kandidatene coache disse verdensledende vinnerskallene. Jeg er imponert over både sjakkmestere og våre kandidater, og selv om vinnerskallene klikket inn, klarte de å være fokusert og lot seg ikke stresse, selv til tross for en fremmed konkurransebane, sier faglig leder i Årets kokk akademiet, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes.

 

Team 3, med Magnus CARLSEN (Norge) og Alexander GRISCHUK (Russland), kom på andre plass, under ledelse av Christian André Pettersen, mens Team 5 med Liren DING (Kina) og

Fabiano CARUANA (USA) kom på tredje plass, under ledelse av Marius Dragsten Kjelsrud.

  

Morsom utfordring

Sjakmat-konkurransen skal først og fremst være en morsom og uhøytidelig utfordring for 15 konkurransemennesker. De ti sjakkmesterene som utfordret hverandre på konkurransekjøkkenet var Magnus Carlsen (Norge), Fabiano Caruana (USA), Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian), Ding Liren (Kina), Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), Viswanathan Anand (India), Alexander Grischuk (Russland), Levon Aronian (Armenia), Wesley So (USA) og Yangyi Yu (Kina). For detaljer om spillerne, se vedlegg.

 

I konkurransen fikk de 15 minutter til å bestemme rett og velge ut grønnsaker i Bamas Gatemarked, og deretter 45 minutter til å tilberede og servere den mest smakfulle retten med laks og norske vårgrønnsaker til konkurransens fire dommere. 

 

I juryen satt Norges olympiske mester og Bocuse-kokk Sven Erik Renaa, Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes, Michelin-kokk Roger Joya Asakil fra SABI Omakase og hoveddommer i Norway Chess, Anemoné KULCZAK (Frankrike).

 

 

For kokkene Christian André Pettersen, Filip August Bendi, Marius Dragsten Kjelsrud og Øyvind Bøe Dalelv, var dette en del av Veien til Årets kokk i Mathallen 24. september. Rasmus J. Skoglund, som vant bronse i Årets kokk 2017, var femte lagleder.

  

 

- På sammen måte som sjakk, er også Bocuse d’Or en individuell konkurranse der kokkene skal løse en kompleks faglig oppgave på et ekstremt høyt nivå, og under et enormt tidspress.

Når vi fører de ti sjakkmesterne sammen med fem konkurransekokker, så håper vi det blir en morsom vri på det å konkurrere, og at vi på denne måten sprer både matglede og sjakkglede, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Årets kokk.

 

https://norwaychess.no/en

https://norwaychess.no/the-players-2019/

 

Om Stiftelsen Årets Kokk (tidligere Bocuse d’Or Norge) 

Stiftelsen Årets Kokk er norske mesterkokkers «olympiatopp», og organiserer Årets kokk, som er den nasjonale kvalifiseringen til Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert og dugnadsdrevet.

Formålene til Stiftelsen er å jobbe for pallplass i verdensfinalen, bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt. 

Foreningen Årets kokk Akademiet organiserer de norske Bocuse-kokkene. 14 norske mesterkokker har siden 1987 konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk og legger hovedretningen for Stiftelsen.