Matnytt Havets kardinal

Havets kardinal> Norsk hummer er en nobel råvare og perfekt til årets siste aften..

Den norske hummeren er regnes som et av verdens mest eksklusive skalldyr. Den har en plass på toppen av råvarestigen og det er vel fortjent. Kjøttet er hvitt, fast og særdeles smakfullt. Som det største krepsdyr trives den på grunt vann og den lever fra langs kysten vår helt opp mot Trøndelag. Hummeren vokser veldig sakte og er også veldig territorial.

 

Den trenger store områder for å utvikle seg og bestanden. Det er derfor svært vanskelig å drive oppdrett på den for den trives alene en og en og trenger stor plass.  Hummeren er fredet, og utrydningstruet, så det er bare lov å fange den i to måneder av året. En hummer kan bli opptil 30 år gammel, men de fleste du finner i butikken er 6-7 år gamle. Hummeren gyter om sommeren. Mye av den importerte hummeren du finner i fiskedisken er fra Canada og USA. Sesong for norsk hummer er fra Norsk hummer 01. oktober – 01. desember, kanadisk hummer hele året.Hummer kokes levende, og spises som regel naturell med majones. Det er også populært å grille den, og da kommer søtsmaken i kjøttet enda bedre frem. Skallet er tar man  vare på for å koke deilig hummerkraft. 

Hummer med sprø surdeig og urter

Norsk, levende hummer puttes i en kjele med kokende saltvann med dill og persillestilker. La den trekke ferdig i ni minutter før man kjøler den ned isvann. Kutt hummeren i to på langs med en stor kniv. Plukk ut paven som er en sekk, den ligger forrest i hodet og kast den. Plukk ut halen, og kutt den i store biter.

 

Hummerrøre og sprukken fløtesaus

Ta innmaten ut og resten av kjøttet fra klør og ben. Stek det lett på en panne med smør og kjøl ned. Hakk det grovt og bland sammen med rømme og majones. Smak til med salt, sitron og fersk kvernet pepper. Sprø surdeigchips drysses med tørket dillpulver og anrettes med masse forskjellige urter. Fløte smakes til med sitron og salt før den sprekkes med dillolje.

 

 

 Godt Nyttår!!