Matnytt Heinrich Jung vant Matprisen 2019

Heinrich Jung vant Matprisen 2019> Restaurant Under vant prisen Årets kjøkken

11. november ble Matprisen arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Heinrich Jung stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Under vant Årets kjøkken.

 

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og andre mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi, sier Morten Karlsen, jurymedlem og direktør Innkjøp og verving, NHO Reiseliv. 

 

Matprisen: Heinrich Jung

Et bærekraftig måltid handler i stor grad om det som skjer før måltidet. Kvaliteten på råvarene, hvordan de håndteres og behandles gjennom hele verdikjeden, hele veien fra jord til bord. Årets vinner er kanskje mest kjent som en representant for de som roter i jorda. Han har vist med største tydelighet at dårlig dyrevelferd og rovdrift ikke er en uheldig nødvendighet, men både en strukturell og empatisk svikt. Årets vinner er et positivt forbilde, og har ingen svin på, men i skogen! Vinneren bryr seg lite om trynefaktor, men er over middels interessert i tryner. Han kan i kampens hete være stor i kjeften, men budskapet er like dypt som trellene i vinnerens arbeidsnever. Heinrich Jung er nisjeprodusenten som viser at man kan drive stort, og samtidig vise respekt for alle levende veseners egenverdi!

 

 

Kokkeprisen: Mette Beate Evensen

Hos bonden, som hos kokken sitter faget i fingerspissene, og selvsagt også i tungespissen. Spisskompetansen til årets vinner av Kokkeprisen er imidlertid ikke begrenset til kokkekunsten, men hun taler bærekraftens sak i sine serveringer. Hun hedrer heller råvarene enn seg selv, vi hedrer i denne prisen dem begge! Mette Beate Evensen velger seg råvarer i sesong fra lokale produsenter og forvandler dem til storslåtte smaksopplevelser. I sitt kjøkken inviterer vinneren inn lærlinger, og gjennom sin smittende nysgjerrighet og genuine interesse for råvarene skapes fremtidige kokker med bærekraft i ryggmargen.

Prisen ble delt ut av Christian Andre Pettersen, Norges representant i Bocuse d'Or 2020

 

 

Årets kjøkken: Under

Nominerte til prisen for årets kjøkken skal ikke bare servere smakfulle og bærekraftige måltider, de skal også jobbe kreativt med råvarer og formidle kunnskap til gjestene. Årets vinner gjør alt dette. Mange vil kanskje si at de har tatt seg vann over hodet, men maten er i toppklasse og råvarene er kortreiste - faktisk i så stor grad at man kan se dem fra vinduet! Kunnskap om råvarene formidles både av omgivelsene og av de dyktige og dedikerte folka som jobber på kjøkkenet. Under viser gjennom råvarene på menyen at man kan tenke nytt og bærekraftig om det vidunderlige mangfoldet i havet. Det er et lite under!

Prisen ble delt ut av Jørgen Larsen, MENY

 

 

Årets produsent: Homlagarden

Prisen Årets produsent deles ut til en aktør som gjennom økologisk produksjon eller foredling, bidrar til endringer i folks spise- og drikkevarer, og skaper økt mangfold av bærekraftig mat i samfunnet. Vinneren av prisen Årets produsent tenker helhetlig og stort, langsiktig og klokt. Homlagarden lar idealene, dyras behov og naturens premisser lede an. Med sitt store vingespenn har vinneren skapt innovative og bærekraftige samarbeid i lokalmiljøet. De har også spredd sine vinger langt utover heimfylket, og gitt folk i resten av landet langt mer enn bare bein å koke kraft på.

Prisen ble delt ut av Camilla Marie Heggelund, Tine

 

Årets storkjøkken: Godt Brød
Store kjøkken kan skape store endringer. Mange munner og hoder kan fylles av gode smaker og verdier. Møtemat, lunsj, bursdagsbolle, morgenkaffe – alle disse måltidene som kommer og går, ikke tenker vi på at de kan endre verden! Årets vinner er en som velger råvarer som er kortreiste og økologiske, som lager maten fra bunnen av. De har servert sultne barn og voksne bærekraftige måltid i et kvartsekel. Årets vinner har vist at de sitter på en vinneroppskrift.
Prisen ble delt ut av Knut Øksby, Millum/Matinfo
 

 

Debioprisen: Hrímnir Ramen

Velsmakende og bærekraftig mat - det kan merkes! Vinneren av Debioprisen vet hva de står for. Råvarene er i all hovedsak økologiske, og de kommuniserer stolt Debios valørmerke i sølv. Vinneren viser at selv om maten er eksotisk, trenger ikke råvarene å være langreiste. Produksjonen deres tar sikte på å minimere matsvinn, enten ved å bruke restprodukter fra andre aktører eller å fermentere overskuddsråvarer. Spiser du hos Hrímnir, får du servert et bærekraftig måltid på sølvfat!

Prisen ble delt ut av Runar Sørlie, bonde ved Sørli gård

 

 

Årets formidler: Bondens Marked Norge

Hvordan kan vi ta bevisste matvalg? Hvordan kan vi vite at det vi spiser ikke har reist jorda rundt? Hvor kan vi møte og snakke med de som jobber hver dag for å produsere maten vår? Årets vinner gir oss ikke bare innsikt i hvordan maten blir til, men lar også bønder og foredlere stolt kunne vise fram sine livsverk. Årets vinner viser oss mennesker og mat vi ikke visste fantes. Bondens Marked Norge tilbyr en møteplass, og har gjenetablert det sårt trengte mellommenneskelige båndet mellom jord og våre bord.

Prisen ble delt ut av Kaia Østbye Andresen, REMA1000

 

 

Barne- og ungdomsprisen: Steinerbarnehageforbundet

Bare bok gjør ingen klok. Vi lærer best gjennom å gjøre, prøve og feile. Årets vinner lar barn lære om mat på egne premisser. De lar barnas sanser, lek og nysgjerrighet styre - da er det enklere å forstå og undre seg over sammenhengen mellom kumøkk og kløver, kål og kraft, og blomster og bier! For Steinerbarnehageforbundet er det bærekraftig måltidet det bærende elementet i opplæringen og har vært det i lange tider.

Prisen ble det ut av Knut Lutnæs, COOP

 

 

Utfordrerprisen: VGs matbørs

Årets vinner fyller sitt mandat til punkt og prikke, men kanskje bør dette mandatet utvides. Årets utfordring går til et verktøy som har et potensiale til å kunne påvirke svært mange mennesker til å reflektere over hva slags mat og matproduksjon vi trenger mer av. Vi får vite prisen på alt, men ikke verdien av noe. Verdien av et bærekraftig måltid kan ikke måles i bare kroner og øre. Når selv Oslo Børs deltar i et FN-program for bærekraftig børser, bør vår utfordring være overkommelig for årets vinner. Vi utfordrer VGs matbørs til å følge med i tiden, og legge til rette for investeringer i en bærekraftig framtid. 

Prisen ble delt ut av fjorårets vinner, Helle Margrete Meltzer fra Nasjonalt råd for ernæring.

 

 

 

KokkeKarlas stipend 2019: Astrid Regine Nässlander 

Astrid Regine Nässlander er en ambisiøs kokk og foredler med stor yrkesstolthet og yrkesglede. Hun setter maten for seg selv, fremmer bærekraftige måltider, og tar vare på og utvikler de norske mattradisjonene. Astrid inspirerer til å tenke helhetlig rundt maten vi tilbereder og spiser, og gjennom dette gjør hun kokkeyrket attraktivt for flere. Astrid tar over driften av Salten Kjøtt  og Vilt AS i Steigen i 2020, og vil benytte stipendet til å heve sin egen kompetanse knyttet til kjøttforedling og produksjon med høye etiske verdier. 

Stipendet ble delt ut av Heidi Bjerkan, eier av Credo Restaurant og vinner av Matprisen 2017, og Thorleif Linhave Bamle, styreleder KokkeKarlas Legat

 

 

 

 

OM MATPRISEN

 

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider.

Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.

 

Til grunn for Matprisen ligger konseptet Et bærekraftig måltid, og gjennom både prisutdeling og møteplasser skal vi hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Mennesker som setter økologi og bærekraft i fokus, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider. Bærekraftige måltider er laget fra bunnen av med fokus på økologiske råvarer, sesongbaserte grønnsaker, belgvekster og korn, med bevisste valg av kjøtt og sjømat.

 

Matprisen ble etablert i 2014, og eies av DebioInfo.

 

Samarbeidspartnere Matprisen 2019:

Coop Änglamark, Meny, Millum og Matinfo, Rema 1000, Tine, Grundig, NORES, Oslo europeisk miljøhovedstad 2019, Økologisk Norge og Norges Bondelag.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev