Matnytt Lyst på noe skikkelig godt?

Lyst på noe skikkelig godt?> Finnmark Rein lanserer skank og carré i dagligvarebutikker over hele landet

Nå lanserer Finnmark Rein frossen skank og carré av reinsdyr, og åpner nye muligheter for nye eksotiske, sunne og spennende viltretter som kan nytes i lange og mørke vinterkvelder.

Med reinsdyrskank og reinsdyrcarré rett fra Finnmarksvidda er du sikret et eksklusivt og meget smaksrikt viltmåltid som vil imponere selv de mest kresne middagsgjester.

 – Reinsdyrkjøtt er i seg selv en veldig spennende og uvanlig råvare som vi er så heldige å ha enkel tilgang til her i landet. Skank og carré er ekstra flotte godbiter som vi nå er veldig glade over å kunne tilby i dagligvarebutikker i NorgesGruppen, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

 

Lag festmåltid med enkle grep

 

 

Skanken er den nederste delen av låret på reinsdyret, der kjøttet er tykt og beinet rikt på marg. Selv om reinsdyrskank regnes som et eksklusivt festmåltid, kan den tilberedes på enkelt vis.

– Dette er en råvare som i seg selv er så smakfull at den kan tale for seg selv. En enkel måte er å langsteke skanken sammen med rotgrønnsaker og kraft, mens du koker poteter og dekker et festbord klart for servering av den helt store smaken av Finnmarksvidda, sier Smuk Figved.

 

 

Carré er sadelen – eller ryggstykket – av reinsdyret, med ribbeina fremdeles på plass og trimmet rene. Kjøttet fra denne delen av reinsdyret er fantastisk mørt og svært rikt på smak. Carréen er også enkel å tilberede, med en kort steketid på mellom 15 og 20 minutter. 

 

– Dette er et stykke kjøtt som blir til en perle av et måltid. Det egner seg svært godt til langsteking – gjerne over flere timer – til kjøttet er så mørt at det løsner fra beinet, sier Smuk Figved.

 

Like sunt som fisk, og like magert som kylling

Reinsdyr er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Det er like rikt på omega-3 som fisk, og like magert som kylling. Reinsdyrkjøtt er også svært rikt på mineraler og vitaminer.

Både skank og carré fra reinsdyr blir å finne i mange av NorgesGruppens butikker fra og med midten av november. Forskning fra matforskningsinstituttet Nofima har konkludert at den beste måten å tine frossent kjøtt på, er å ha det i vanntett emballasje for så å la det tine i en bolle med vann.

Veiledende pris :Finnmark Rein carré – kr 539,- pr kg og Finnmark Rein skank – kr 339,- pr kg

Finner du ikke produktet i frysedisken, så spør betjeningen om de kan bestille inn produktet for deg. Gjelder Meny, Kiwi, Spar, Eurospar og Joker.

 

 

Helstekt reinsdyrcarre med, grønnkål, rotgrønnsaker og rosmarinsjy

Begge oppskriftene er til 4 personer

600 g Finnmark Rein reinsdyrcarré

1 kvast fersk rosmarin

1 kvast fersk timian

2 ss  smør

nøytral stekeolje

salt og pepper

100 g  hasselnøtter, uten skall.

 

Start med å skjære kjøttet fri for sener. Krydre carrèn godt med salt og grovkvernet pepper. Kjøttet brunes i panne på høy varme med nøytral stekeolje på alle sider. Senk varmen. Tilsett smør. Ha på ferske urter av rosmarin og timian. Øs over med smøret. Legg så kjøttet i en langpanne. Legg på grønnkål, sellerirot i terninger og hasselnøtter. Stekes videre i ovnen på 120 ° C  til en kjernetemperatur på 54 ° C.

 

Grønnkål

100 g  grønnkål

2 ss  olivenolje

1 ts  maldonsalt

 

Vask og rens grønnkålen. Riv opp i små biter. Vend inn noen dråper olivenolje og en klype maldonsalt. Stekes i langpanne sammen med den helstekte reinsdyrcarrén og sellerirotterningene.

 

Råmarinert gulrot

3 gulrot

2 ss  olivenolje

1 ss  sitronjuice

1 ts maldonsalt

 

Skrell gulroten. Høvle i tynne skiver og legges over i isvann. Hell av vannet før servering og tørkes lett. Tilsett olivenolje, sitronjuice og lett dryss med maldonsalt.

 

Sellerirot

1 sellerirot

2 ss saltet smør

salt og pepper etter smak

 

Skrell selleriroten. Den ene delen skal kuttes i biter og bakes sammen med grønnkålen og reinsdyrcarrén. Den andre delen skal kuttes ned i små biter og kokes i lettsaltet vann. Når selleriroten er mør. Sil av selleriroten og kjør til glatt og fin puré. Smak til med smør, salt og pepper.

 

 

Braisert reinsdyrskank med potetkrem og brokkolini

4 Finnmark Rein reinsdyrskank

4 sjalottløk eller kepaløk       

2 liter god kraft  av okse eller kalv

5 dl rødvin

2 laubærblad

2 kvaster fersk timian

3 fedd hvitløk

nøytral stekeolje

salt og pepper etter smak

2 ss  maizena

 

Start med å krydre reinsdyrskanken godt med salt og grovkvernet pepper på alle sider. Stek så reinsdyrskanken i en stekepanne med nøytral stekeolje. Ha over i en gryte og dekk skanken med varm kraft, rødvin, timian, laurbærblad og hvitløk. Ha på lokk og la den trekke på svak varme i ca 2 timer til kjøttet løsner fra benet.Kan også trykk- kokes i ca 40-50 minutter på lav varme.

 

Saus

Bruk den gode kraften fra bresseringen av reinsdyrskanken. Reduser denne ned til ca halve mengden. Jevnes med litt maizenamel. Smak til med salt, pepper, finkuttet timian og litt sitronjuice.

 

Potetkrem

300 g mandelpotet

70 g smør

60 g fløte

Salt og pepper etter smak

 

Skrell mandelpoteten. Kokes mør i en kasserolle med vann. Hell av vannet og damp poteten fri for veske. Pasere poteten igjennom en potetpresse eller grovmasket sil. Kok opp fløte og smør. Spe over potetene. Visp den til en glatt og fin puré. Smak til med salt og pepper.

 

Dampet brokkolini

1 pakke brokkolini

3 ss smør

salt og pepper

 

Skrell brokkolinien nederst ved stilken. Brokkolinien kokes rett før servering i vann og serveres med smør som er smakt opp godt med salt.