Matnytt Moderne norsk-kinesisk matkultur i Shanghai

Moderne norsk-kinesisk matkultur i Shanghai> Norske råvarer spiller hovedrollen

Norske råvarer med kinesiske smaksnoter spiller hovedrollen i menyen som serveres i Shanghai på torsdag. Det er Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes, som på vegne av Bocuse d’Or Norge for Norges Sjømatråd, har utviklet menyen som serveres den norske delegasjonen før de reiser hjem

Gunnar Hvarnes, som vant bronse i Bocuse d’Or i Lyon 2011, har laget menyen «Seafood from Norway» som skal inspirere den norske og kinesiske delegasjonen til å snakke om matkultur og smak.

Bocuse d’Or Norge ønsket å lage et velsmakende måltid og hyllest til både norske og kinesiske smaker. Derfor kombineres norske råvarer med smaker kineserne vil kjenne seg igjen i. Sjømatnæringen har sørget for at kamskjell fra Hitra, kongekrabbe fra Varanger, norsk laks og lofottorsk er tilstede i Shanghai. Disse råvarene kombineres med lokale varer som Xiângchéng juice, kinesiske asparges og songron soppsmør.

 

 

- Med denne menyen gir vi også gjestene nye anledninger til å snakke om smak, kystkultur og matkultur i både Norge og Kina, slik at de kan bli enda bedre kjent med hverandre. Det er idéen bak Mat som forteller, forteller Bocuse-kokk Gunnar Hvarnes.

 

Dette er ikke en langvarig middag, men nær 600 gjester skal serveres denne tre-retters menyen. Den gjestende norske Bocuse-kokken vil samarbeide med nær 100 lokale medarbeidere for å få dette i havn. Menyen kalles «Seafood from Norway» og på Sun Chateau i Shanghai torsdag 18/10:

 

«Smak av Kysten»

Karamellisert kamskjell fra Hitra med pepperrotmelk, råmarinert laks med xiângchéng juice og fenikkel, og kongekrabbesalat «Varanger» med ingefær, sitron og grønne reddiker

 

«Bakt Lofottorsk»

Torsk bakt i brunet smør med kinesisk asparges i sesong. Potetkrem og songrong soppsmør.

 

«Fløterand»

Klassisk norsk fløtekrem med Tahitivanilje, mandaringele og -sorbet, korianderskudd, blomster og pikekyss.

 

 

 

Vert for middagen er nærings- og handelsminister Torbjørn Røe Isaksen og den organiseres i samarbeid med Norges Sjømatråd. Kong Harald og Dronning Sonja er til stede under middagen.

Den store norske delegasjonens hensikt er å fremme norske interesser i Kina. Det er inngått en serie nye avtaler i Beijing, og samtalen om gamle, inngåtte og potensielle avtaler fortsetter. Blant annet om vekst i norsk reiseliv og eksport av norske teknologier og produkter står på agendaen. Da skal Norge vise seg fra sin beste side, også innen moderne norsk gastronomi.

 

- Dette er en meny med enkle, tydelige smaker, frembrakt av en av Norges beste kokker. Jeg vil også påstå at mat av karakteristiske råvarer er et av de beste tema for kulturutveksling mellom folk. Og det passer bra i et måltid der small talk er en del av det hele, sier Arne Sørvig, daglig leder i Bocuse d’Or Norge.

 

Administrerende direktør i Sjømatrådet, Renate Larsen, er til stede i Shanghai, og sier dette om samarbeidet med Bocuse d’Or Norge og menyens formål.

 

- Det er viktig at vi kan samarbeide med Norges fremste kulinariske kompetansemiljø på denne måten. Vi snakker med våre kinesiske gjester gjennom gastronomien. Norges unike kombinasjon av kaldt klima og kalde hav, gir sjømaten en smak og historie kjennere over hele verden setter pris på. Sjømaten har alltid vært en viktig kultur- og historiebærer for sjømatnasjonen Norge. Måten Bocuse d’Or løser dette løfter dette måltidet til også å være en viktig arena for norsk sjømatnæring. Kort fortalt får vi demonstrert kvaliteten på den norske sjømaten, med smaker våre kinesiske gjester verdsetter.

Konseptet «Mat som forteller» ble etablert i 2017 og kom første gang til anvendelse til middagen under NHO’s årskonferanse i 2018.

 

Om «Mat som forteller»

Mat har mange funksjoner, og kan spille mange roller. Måltidet er et av få møtepunkt og referanserammer de fleste av verdens mennesker har til felles. Måltidet er en arena hvor matens funksjoner og roller oppfylles. «Mat som forteller» spiller en rolle ut over sin funksjon som næring. Den formidler en idé eller forsterker et tema. Bocuse d’Or Norge har systematisert dette på en måte som gjør at Norges fremste kokker kan bidra til å gjøre mat til formidler.

Om Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev