Matnytt Norske oster i toppen

Norske oster i toppen>

Norsk Gardsost er en landsdekkende organisasjon for norske handverksysterier og gardsmeierier. NM i ost har 30 kategorier, alt fra tradisjonsprodukter som smør og rømme til fastoster som gauda og hvite geitoster.En medalje gis kun om dommeren mener produktet utmerker seg og fortjener gull, sølv eller bronse.
Det er 110 gardsysterier i Norge og dissebidrar til å holde håndverkstradisjonene i live og utvikle Norge som Oste-nasjon.

Begge norske gullvinnerne i VM i de tidligere år yster ost på melk fra egen gård.
Norsk melkekvalitet og sterk faglig utvikling bransjen har ført Norge i toppen internasjonalt på kort tid.

 

 

5 år gammel Norvegia ble årets produkt

En av Tines største hemmeligheter fikk heder og ære i går da 10 jurymedlemmer under en live finale i går kveld avgjorde hvilken norsk ost som er årets produkt. Norvegia Special Reserve 5 år fra TINE fikk den største poengsummen fra gulljuryen med 91 poeng.

- Vi er i sjokk. Det var veldig spesielt å få være med for første gang i et NM der hvor så mange dyktige ystere er med, sier May-Liss Heggland som er produktutvikler i Tine.

 

 

Rolf Heskeland, produktansvarlig i Tine, May- Liss Heggland, produktutvikler i Tine og Arne Hjeltnes som var konferansier under live-finalen i Marmorsalen på Sentralen i Oslo torsdag kveld.

Tine vurderer å skifte navn på vinner-osten siden den er helt annerledes enn den Norvegia folk flest handler i dagligvarebutikken. Utvelgelsen starter allerede i ystekaret på anlegget på Jæren.

- Ikke all ost tåler lagring i 5 år. Av 400 tonn Norvegia-hjul som produseres til lagring, er det kun få tonn som får bli med videre 5 år i ostebanken, som vi kaller lageret. Det er strenge kriterier, sier Heggland.

 


Vanlig Norvegia er lagret i 3 måneder.

Ingen av de andre ostene i NM er lagret så lenge som 5 år. På andreplass med 89 poeng kom Jørnsberg som blir produsert av Ostegården. Den er lagret i 9 måneder. Mellomlagra Kvit Undredal som er en hvit geitost er lagret i 5-6 måneder.

I dag får ikke forbrukere tak i den 5 år gamle lagrede osten. I dag er det kun tilgjengelig på restaurantmarkedet.

De videre ostene som kom til superfinalen var:

· Jørnsberg fra Ostegården, 89 poeng
· Kvit Undredal Mellomlagra, Undredal Stølsysteri, 84 poeng
· Leirgrøv 1242, Prestholt Geitost, 81 poeng
· Gammel Erik, Gammel Erik AS, 81 poeng
· Nidelven Blå, Gangstad Gårdysteri 80 poeng
· St. Pål, Rueslåtten Ysteri 79 poeng
· Chevre Original Haukeli, OsteCompaniet 79 poeng
· Hel Feit Brunost, Stordalen Gardsbruk, 74 poeng
· Trøgsost fra Gurostølen, Gurostølen , 61 poeng


Under NM i ost bedømmes 200 ost og meieriprodukt fra gårds- og stølsyster, samt meierianleggene.
Norsk Gardsost arrangerer NM i Ost i samarbeid med Coop og OsteCompaniet Tine som sponsorer. Det er totalt 30 kategorier. Produktene som oppnår gull i de ulike kategoriene kan sendes videre til den såkalte gulljuryen som kårer årets produkt.

 

Bedømmingen tar utgangspunkt i utseende, lukt, konsistens og smak. Alle oster får også individuelle tilbakemeldinger, slik at NM bidrar til å øke kvaliteten i Oste-Norge.

 

 

Etter en faglig spennende dag med bedømming av 45 dommere er medaljelisten i årets NM klar. Her finner du oversikten! Gratulerer til alle medaljevinnere! Se listen her