Bake bakst m/uten gjær, surdeig og mørdeig soppbrød

soppbrød>

2 pakker fersk gjær

1 1/4 l lunkent vann

5 dl stekt steinsopp

2 kg siktet hvetemel

1/2 ss salt

1 dl soppolje eller olivenolje

 

Bland ut gjæren i det lukne vannet. Forvell og stek steinsppen, tørk den og del en i passe biter. Bland alle ingrediensene til en fin og smidig deig. Tilsett melet litt av gangen. Blir deigen tørr, ha i litt mer væske. La den heve til dobbel størrelse i en tildekket bolle. Del deigen i 8 emner på et melet bakebord og form dem til små runde brød. Etterhev til dobbel størrelse under klede i ca en halv time. Stek soppbrødene i ca 45 minutter på 200° C.

 

soppolje

200 g blandet skogsopp

5 dl naturell olje

1 ts salt 

1 ts kvernet pepper

 

Skjær soppen i biter og stek den med olje og salt til væsken er fordampet. Hell over resten av oljen og avkjøl blandingen. Sett den i kjøleskapet. Den holder seg i 1 måned.