1 kg poteter, skrelt og skåret i tynne staver
400 g grovhakket løk
2 ss smør
300 g juleansjos
5 dl fløte
salt, pepper og muskat
brødkrumme og litt smør
Løken freses i smør til den er blank, uten å brune. Nå skal du ideelt sett fylle en form lagvis med potet, løk og ansjos slik at du får minimum to lag av hver før du heller på fløte. Jeg lager den i en ganske vid stekepanne som jeg setter rett i ovnen. Så freser jeg løken og blander alle ingrediensene rett i pannen, heller over fløten og krydrer lett.
Dryss over brødkrumme, noen små treninger smør og pynt gjerne med noen ekstra ansjonfileter før du setter i ovn – det funker også bra. La Jansson få bake ved 200 °C til potetene er møre og den er gyllen og fin på toppen.
Baketiden avhenger av formen og hvor høy du lager den. Det tar ca en time om du lager to lag i en mindre form, litt over halvtimen om du lager den tynn og vid.