Syltelake
1 dl sukker
2 dl hvitvinseddik
3 dl vann
4 pepperkorn
Bland sammen ingrediensene og kok opp. Avkjøl og mariner den utvannede silden i 20 minutter før den blandes sammen med de øvrige ingrediensene.
Potetsild
50 g marinert matjessild
50 g mandelpotet
2 vårløk, finhakket
1 ansjos, finhakket
1 eggeplomme
1 ss hvitvinseddik
2 dl solsikkeolje
1 ss sennep
1 ts sukker
salt, cayennepepper og sitron
Kutt potetene i fine terninger og kok dem møre i saltet vann. Avskjæret, ca. 30 g, kokes til puré. Pisk opp eggeplommer med sennep, eddik og olje til en majones og bland sammen med potetpureen. Smak til med salt, pepper, sitron, ansjos, vårløk og sukker. Serveres med hjemmelaget potetchips.
Syltet steinsopp og sild
50 g marinert matjessild
100 g fersk steinsopp
1 ts solsikkeolje
1 dl olivenolje
½ ts rosepepper
1 sjalottløk, finhakket
skall av ½ sitron
1 fedd hvitløk
1 ts epleeddik
½ ts sukker
salt
Steinsoppen skjæres i biter og sauteres i solsikkeolje sammen med løk og hvitløk. Smak til med rosépepper, eddik, sukker, salt og olivenolje. Vend inn den marinerte silden og sitronskallet.
Tomatsild
50 g marinert matjessild
2 flådde plommetomater
1 dl olivenolje
1 finhakket sjalottløk
1 ts finhakket koriander
salt, pepper og sukker
Tomatene fjernes for kjerner og kuttes i terninger. Blandes sammen med marinert sild, koriander og løk. Smak til med salt, pepper og sukker.
Gresskar- og appelsinsild
50 g marinert matjessild
40 g bottleneck gresskar
1 appelsin
1 dl vann
½ dl olivenolje
1 sjalottløk, finsnittet
½ ts sukker
hel pepper og salt
Gresskaren kuttes i terninger og kokes møre i appelsin, vann og hel pepper. Tilsett løk og olivenolje. Vend inn den marinerte silden og smak til med salt og sukker.
Pepperrotsild
100 g marinert matjessild
½ dl pepperrotsaft
1 dl seterrømme
1 eggeplomme
1 ss hvitvinseddik
2 dl solsikkeolje
1 ss sennep
1 ts sukker
1 ss gressløk, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
salt og sukker
Pisk sammen egg, sennep, eddik og olje til en majones. Tilsett pepperotsaft og rømme. Smak til med salt og sukker. Vend inn den marinerte silden, løk og gressløk.
Sennepssild
50 g marinert matjessild
1 ss grov sennep
1 ss fin sennep
2 ss honning
2 ss mild rapsolje
2 sjalottløk, finhakket
1 ss epleeddik
1 ts sukker
2 vårløk, finhakket
salt
Bland sammen alle ingrediensene og vend inn den marinerte matjessilden.
Rødkål- og rødbetesild
50 g marinert matjessild
1 dl vann
2 dl eplesaft
1 ss epleddik
1 ts tyttebærgelé
40 g rødkål
40 g rødbeter
2 ts sukker
salt
Finsnitt kålen og kutt rødbetene i terninger. Kokes så mørt i eplesaft, eddik og vann. Smak til med tyttebærgelé og salt. Vend inn den marinerte silden.
Fennikel- og akevittsild
50 g marinert matjessild
½ ts karve
½ ts anis
½ ts fennikelfrø
½ ts dill, finhakket
½ fersk fennikel
5 kardemommefrø
5 korianderfrø
1 vaniljestang
2 dl olivenolje
1 dl akevitt
skall av en ½ sitron
salt
Fennikel kuttes i strimler og trekkes mør i vann, olje og akevitt. Tilsett krydderene og vend inn den marinerte silden. Smakes til med salt.
Eple- og kryddersild
50 g marinert matjessild
1 rødløk, i strimler
1 eple, i terninger
1 ss epleeddik
1 ss sukker
1 dl olivenolje
salt og pepper
Løken og eplene karamelliseres med sukker. Tilsett eddik og olje og smak til med salt og pepper.
Vend inn den marinerte silden.