Hovedretter Fisk, skjell og skalldyr Mare Caldo

Mare Caldo >

4 store, modne plommetomater

4 mandelpoteter

2 hvitløksfedd

2 salte ansjoser

12 oliven, uten stein, for eksempel fra Anfosso

10-12 kapers

½ ts tørket og knust chili, peproncino

4 ss olivenolje

2 dl hvitvin

2 dl vann

400 g skjell som mandelskjell, blåskjell, hjerteskjell vongole eller Lupini og knivskjell

2 store sjøkreps

400 g klippfisk

1 dl hvitvin

saften av 1 sitron

4 tynne skiver brød av surdeig eller fint brød

 

Kontroller at klippfiskloins er riktig utvannet og sjekk alle skjellene. Skyll skjellene i rennende kaldt vann mens du lager tomatkraften. Børst av urenheter av skjellene med en ren stålbørste.

Fjern stilkfestet på tomatene. Forvell tomatene i fosskokende lettsaltet vann i 10 sekunder og ha dem over i isvann, gjerne med ett par isbiter. Fjern skinn og kutt dem i grove biter. 

Skrell potetene og kutt dem i grove biter. Knus hvitløksfedd med flatsiden av en kniv, fjern skall og fres tomatene, hvitløken og potetene i en passende kasserolle med 2 spiseskjeer olivenolje sammen med to salte ansjos.

Finhakk kapers og fres den med hvitløken til den er gyllen, ansjosen smeltet og tomatene begynner å gå i oppløsning. Tilsett oliven og ha over halvparten av hvitvinen. La dette koke et par minutter før du tilsetter vann. La dette småkoke til det går i oppløsning og blir en saus.

Varm opp en ny kasserolle med 2 ss olivenolje og en fedd hvitløk knust med baksiden av en kniv. Fjern skallet. Fres hvitløken lett og tilsett mandelskjell. Disse tar lengst tid før de åpner seg, ha deretter i de andre skjellene.

Hell over hvitvinen, trekk dem raskt av varmen når alle skjellene har åpnet seg. Del sjøkrepsen i to, fjern pave og tarm og skyll den delte sjøkrepshalen i en tynn stråle kaldt vann. Legg dem på brett.

Ha i klippfisken i kjelen du ønsker å servere retten i eller en dyp ildfast bolle eller en panne med høy kant. Hell over tomatsausen og la klippfisken surre svakt i 5-6 minutter. Ha i sjøkrepsen og la det trekke videre i to minutter.

Tilsett skjell helt til slutt og varm alt raskt opp. Press over saften av 1 sitron.  Grill eller stek tynne brødskiver gnidd inn med hvitløk og olivenolje. Anrett de grillede brødskivene på høykant støttet opp langs kanten av kjelen eller formen rett før servering.     

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev