piggvar
piggvar på ca. 2 kg
3 ss smør
2 fedd hvitløk
5 stilker timian
Skyll og tørk piggvaren godt. Bruk en brødkniv og kutt av hode og hale før den deles langs ryggraden. Klipp av finnene med en saks. Stek fisken i en stekepanne med olje, ca. 5 minutter på hver side og avslutt med smør, timian og hvitløk. La fisken trekke ferdig i panna.
røkt pepperrotfløte med dillolje
5 dl fløte
50 g revet pepperrot
1 bunt dill
3 dl solsikkeolje
røykepistol og røykespon
Kok opp fløte med pepperrot og kok ned til ca. 3 dl. Hell fløten over i en romslig boks med lokk. Tilfør røyk i boksen med røykepistol og la røyken legge seg før du åpner. Sil det over i en liten kjele og smak til med salt.
Kjør dill og olje til en «pesto». Ha det over i en kjele og kok opp, sil av oljen og kjøl den ned. Varm opp fløten, ha i litt av oljen og server.
pannestekt gulrot
4 gulrøtter
2 ss smør
2 fedd hvitløk
5 stilker timian
Skrell gulrøttene og stek dem i en panne, først i olje til de blir gylne. Ha i smør, hvitløk og timian og skru ned varmen. Stek til gulrøttene er møre, snu dem av og til.
Rosenkålblader og stekt kjerne
20 rosenkål
3 ss smør
3 fedd hvitløk
10 stilker timian
Kutt av roten på rosenkålen og skrell forsiktig av de ytterste bladene. Disse skal kokes i 10 sekunder i godt saltet vann før de går direkte i isvann. Før servering tørkes de godt og vendes med litt salt og olivenolje.
Rosenkålkjernene skal stekes i en stekepanne først med litt olje i ca. 2 minutter. Ha i smør, hvitløk og timian. Her kan man enten la dem stå på lav varme og steke, eller ha dem over på et brett i ovnen der de bakes ferdig.