Blogg Bergamo gråter…

Bergamo gråter…>

Denne saken ble skrevet i april i 2020 da corona-pandemien rammet så hardt. Et år er gått og det ser ut til at området er inne i sin tredje bølge...

 

Den lille vakre byen Bergamo i regionen Lombardia i det nordlige Italia er det første episenteret i Europa for et virus som nærmest har tatt knekken på en hel generasjon av eldre mennesker.

 

Byen Bergamo ligger i provinsen Bergamo,  der Posletten slutter og Alpene begynner rundt 50 km  unna verdensbyen Milano. Den har litt over 100 000 innbyggere. Den er delt inn i Bergamo Alta og Bergamo bassa.

 

 

PALAZZO MORONI, via Porta Dipinta 12, Citta’ Alta Bergamo

 

 

Jeg var selv i Bergamo i oktober i 2019 som dommer i The World Cheese Award hvor nærmere 4000 oster skulle bedømmes av 300 dommere fra hele verden. At denne vakre byen skulle bli åstedet for et virusinferno noen måneder senere er helt ubegripelig. 

 

 

World Cheese Awards arena 

 

Med sine unike gamle bygninger og historiske steder har byen så mye å tilby men også en stor del eldre innbyggere og de kom sent i gang med å gjøre tiltak mot covid 19 viruset.  

 

 

Castella Visconteo, Cassano D`Adda  

 

I Lodi provinsen lukket man raskt ned både forretninger, skoler og sosialt liv men det ble dessverre ikke innført noen former for restriksjoner i Bergamo. Resultatet av dette ble skjebnesvangert og bare noen uker etter var utviklingen av smitten helt forskjellige i disse to provinsene.

 

Italia har en av verdens lengstlevende befolkning, med en andel på 23,3 % av eldre over 65 år. Samtidig som det er veldig tette relasjoner mellom generasjonene. 

 

Ofte blir barna boende hjemme hos foreldre til langt opp i voksen alder  og har daglig kontakt med beste- og oldeforeldre.

Blant annet på grunn av de sterke familiebåndene har corona-smitten hatt ekstra gode vilkår for at spres i Italia. Med den konsekvensen, at sykehusene ikke har hatt kapasitet til at behandle de mest syke.

 

Dødeligheten for innbyggerne over 80 år, som er rammet av covid-19, ligger på nesten 40 % i Italia. Det at det bor en stor andel pendlere i Norditalia kan også ha en innvirkning på at de er så hardt rammet og at unge mennesker bosetter seg tett sammen med familien selv om arbeidsplassen ligger langt unna.

 

 

 

I regionen Lombardia pendler over halvdelen av innbyggerne daglig  mellom hjem og arbeidsplassen eller utdannelsessted, som for  manges vedkommende ligger i Milano. Det har gjort risikoen for smittespredning ekstra stor.

 

Jo større andel av svake  innbyggere det er i en befolkning, jo viktigere er det å lukke ned for sosial interaksjon som er avgjørende for å kunne lykkes med å flate ut smittekurven. Dette ble ikke gjennomført og resultatet er fatalt.

 

 

 

 

Bergamo er nå forvandlet til en spøkelsesby. Gatene er tomme, det er ingen mennesker, heller ingen biler å se. 

Det er ambulanser i gatene. Fortsatt dør det folk, men litt færre nå enn før. Man er usikker på om det har med nedstengningen å gjøre, eller om det også er en effekt av flokk-immunitet.

 

Det startet tidligere i Bergamo enn andre steder, før restriksjonene kom på plass. Viruset sprer seg i andre deler av Italia, og selv om det er en liten nedgang i Bergamo i antall nye smittede, ser man at det går oppover andre steder.

 

 

 

Og fortsatt er dødstallene høye. Lørdag 4. april før påske hadde 15,362 mennesker dødd av covid-19 i landet. Antallet bekreftet smittede var 124,632. Offisielle tall fra Bergamo viser at 2060 mennesker døde av covid-19 i mars, men det faktiske tallet kan være høyere, ifølge lokalavisen L´eco di Bergamo. Grunnen er at mennesker som har dødd i hjemmene sine eller på sykehjem, ikke har blitt testet for viruset.

 

Alle har mistet en venn eller slektning. Mange mer enn én også. Det gjør noe med samfunnet. Folk frykter at byen ikke vil greie å reise seg igjen når pandemien en gang er over.

 

Bergamo er en provins med hardtarbeidende mennesker. De har høy arbeidsmoral, og har alltid klart å reise seg når noe har skjedd, men denne gangen er folk litt mer usikre. Dette er som en krig. Noe har endret seg for alltid.

 

Denne påsken er en høytid som vil gå inn i historien som veldig spesiell i Bergamo men også i resten av verden.

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev