Blogg Den saftige røde

Den saftige røde> blodappelsinen...

Det er noe magisk over blodappelsinene, eller makabert vil sikkert noen heller si. Makabert var kanskje grunnen til at Bama endret navnet fra "blodappelsiner" til røde appelsiner og salget økte med 20 % for en del år tilbake.  Vel, mange synes  likevel "blodappelsin" er en fin betegnelse og like bra som blodpølse, blodklubb og blodpannekaker som virkelig er laget av blod. 

Hva er det som er galt med ordet "blod" egentlig kan man jo spørre seg om og enda snodigere er de negative reaksjonene mange har mot blodmat eller mat laget med blod.

Nå har det seg slik at blodappelsiner ikke har noen ting med blod å gjøre. Grunnen til at den er rød er et fargestoff som heter antocyanin. Dette fargestoffet dannes kun hvis frukten på treet i lengre tid har vært utsatt for kjølige nattetemperaturer. Det er tre hovedkilder varianter av blodappelsin: Tarocco, Sanguinello og Moro. Alle er rødlige i både skallet og i kjøttet med litt ulik marmorering. Fargen er veldig fristende og lekker.

En blodappelsin har mer sødme enn vanlige appelsiner og kan brukes til veldig mye men har en begrenset sesong som starter i januar og til og med april.

Bruk den til alt du ellers bruker vanlige appelsiner til. Bruker du den i matlaging, vil maten få en helt fantastisk farge. I mange tilfeller kan du erstatte sitron og lime med appelsin, som gir mindre syre.

Frukten  kommer opprinnelig fra sørøst-asia men blodappelsiner dyrkes først og fremst på Sicilia i Italia. Blodappelsin er vanlig til juice  og marmelader. Som med andre sitrusfrukter utvinner man eteriske oljer ved å presse skallet. Duften skiller seg fra andre sitrusfrukter og er fyldigere og oppfriskende med innslag av bringebær og jordbær. 

Blodappelsiner kan spises som de er, brukes til juice, fruktsalat, is, sorbeter, marmelade og garnityr, granite, margeritas, garnityr til and, salater, kremer, mousse, curds, tørket i te-blandinger, parfait, pannacotta, sjokolademousse , i smoothies og mye mer.

Vask røde appelsiner i varmt vann for å fjerne voksbelegget hvis skallet skal brukes. Skallet er litt bittert på smak og gir en god motvekt til sødmen fra fruktsukkeret.

Det brukes gjerne finraspet og fileteres som garnityr: Fjern alt skall, og skjær ut båtene mellom de tynne hinnene. I disse hinnene sitter mye av bitterheten, og du får dermed en søtere og mer balansert smak.

Blodappelsin er jo den perfekte appelsinen i forbindelse med påske og påskekrimmen. Så ta  heller med deg noen av disse på påskeferien og lag en saftig stemning!!

Her finner du oppskrift på flambert brioche med blodappelsinsorbet >

 appetitt.no/oppskrifter/desserter/frukt-sjokolade-bar-notter

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev