Blogg Cavolo Nero

Cavolo Nero> Bondens daggamle Ribollita

En av de virkelig store suppeklassikerne og en av mine favoritter er Ribollita. Den kommer opprinnelig fra Toscana i Norditalia og navnet betyr "kokt på nytt". Best daggammel altså, som med fårikålen. Det brukes kål i denne suppa også. Svartkål eller Cavolo Nero på Italiensk.

Sesongen for norsk svartkål er ut januar så det er i siste liten, bare å kaste seg rundt. Lag en god porsjon for den er knallgod i flere dager. Bruk rester som du har liggende, prinsippet er det samme.

Har du en fersk og urøkt svineknoke er den perfekt både som kjøtt i suppa og som kraftgrunnlag. Men pancetta eller bacon kan brukes , det gir ekstra god smak. Om du satser på svineknoke,  koker du den med løk, laurbær, urter, salt og pepper til den slipper beinet. Rens kjøttet mens det er varmt i små og fine biter. Sil av kraften gjennom en sil og sett den tilside.

Bruker du bacon eller pancetta surres dette i fine stykker i en gryte, tilsettes 1 dl olje, grovhakket hvitløk, purre, gul løk, gulrot, selleri og et laurbærblad. La det surre til det blir mykt og tilsett enten knokekraften eller lys kyllingkraft.

Kok opp hvite bønner og noen poteter i passe store biter sammen med litt hvitløk i en annen kjele til de blir møre. Sil av bønner og poteter, tilsett dette sammen med tomatpuré  i gryta med bacon, de surrede grønnsakene og kraften. Bruk gjerne fra tomatpure fra Mutti, den har mye sødme og det passer bra.

Rens kålen, del den i passe biter  og sauter den med litt salt.  Ha i bønner, poteter og kål  i gryta og la alt småkoke i et kvarters tid. Tilsett videre biter av daggammelt brød og juster smak og tykkelse. 

 Server denne deilige suppa når den er ferdig smakt til med rikelig extra virgin olivenolje, ferskrevet parmesan, finrevet skall av sitron og brød til. Eller sett den tilside til dagen etter. Da smaker den ekstra godt.

Ribollitavarianter kan lages av  det meste av rester. Så bruk det du har og varier med forskjellige grønnsaker, chorizopølse eller andre krydrete pølserester, vinslanter, tørt brød og topp med finrevede osterester.

 

 

Cavolo nero 

Generasjoner av italienere har satt pris på svartkål, også kalt cavolo nero, som en allsidig, velsmakende bladgrønnsak. Svartkål har mange av de de samme bruksegenskapene som grønnkål og spinat. Kålen kommer opprinnelig fra Toscana i Italia, men dyrkes i dag også i Norge. Og husk, ingen Minestronesuppe uten svartkål!

Les mer om den på bama.no

Der finner du også informasjon om andre norske kålsorter som rosettkål, savoykål, grønnkål, kale og mange andre.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev