Blogg Gressløktua

Gressløktua> gir enkel glede og er ikke kresen...

Et hyggelig barndomsminne var å smake på gressløken tidlig om våren.

Vi hadde en stor tue under kjøkkenvinduet og den hadde lange rørformede strå. De smakte så godt og man kunne ikke gå forbi uten å plukke ett. Det er noe jeg har fortsatt med, gleden over å plukke et strå hver gang jeg går forbi min egen tue i hagen. Nå står den i full blomst.

Blomstene er så dekorative og både knopp og blomst er spiselig.  Gressløk er ikke den hippeste urten rent smaksmessig men den har så mange brukbare egenskaper at den blir en vinner uansett. Så frodig, herdig, trofast og ikke minst vakker. Det at den kommer så tidlig og har så lang sesong gjør den til en av de beste urtene.

Den kan plantes både i bed og i balkongkasser og er lette å drive frem. Vi trenger ikke å gjøre så mye for å få de til å trives. Når de først har funnet formen trenger vi ikke å gjøre noe som helst men den blir bedre med litt stell. Den trenger ikke mye gjødsel men har du den i en potte bør den få litt ekstra gjødsel hver 14 dag.

Gressløken vokser i tuer og danner små løk som utvider rota. For at tua skal bli riktig fin år etter år bør den deles hvert 2-3 år.

Den smaker ikke like godt når den blomstrer og vil du ha frisk gressløk hele sesongen er det nok best å klippe den ned før blomstring, men det klarer jeg ikke å gjøre. Blomstene er så fine at de vil jeg ha. Jeg kutter heller planten ned til ca 5 cm etter blomstringen og den kommer seg veldig raskt  klippingen.

Flere avleggere får du ved å dele planten eller ved å ta frø. Dette er jo også en del av moroa. De er så fine å gi bort også. Del planten om høsten før frosten kommer og da må du forvente deg at blomstringen blir litt dårligere første våren.

Sår du frø innendørs kan du sette mange frø i en potte i april og plante de når det er frostfritt ute. Frøene trenger ingen særforpleining, bare god frøjord som dekker. De trenger ikke å prikles og la de vokse som en tue når det skal ut på vokseplassen.

Dette er som sagt en perfekt plante til balkongkassa og har små krav til jordkvaliteten. Den tåler også litt skygge så det kan være greit å plassere den på en skyggefull del av terassen. Da trenger den heller ikke så mye vann.

Den egner seg veldig godt i potter. Husk at terracottapotter tørker fort ut jorda da de er så porøse. Velg heller en potte av et annet matrialet. Vil du forlenge sesongen kan du flytte planten inn på høsten og sette den i vinduskarmen.

Det er ikke helt lett men ikke umulig å holde liv i den til neste vår.

Gressløk har en mild løksmak og egner seg til stort sett til alt man ønsker skal ha en smak av løk.

Egg er perfekt følge og som barn hadde jeg en yndlingskombo ; knekkebrød eller brødskive med kaviar, majones og finklippet gressløk. Dette er fortsatt en av mine favoritter. Helst som frokost da kanskje med noen eggeskiver, lunsj eller kveldskos. Enkel glede er ofte den beste og der har gressløk – allium schoenoprasum alt å tilføre….

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev