Blogg Hva kom først – høna eller egget?

Hva kom først – høna eller egget?>

Det evige spørsmålet og gåten om det fruktbare og myteomspunnende egget som har fasinert oss gjennom alle tider.

 

Folk har konsumert egg så langt tilbake at ingen vet helt når det startet. I følge historien var det samle - og jegerkulturen som anså dette som en viktig kilde til næring. Eggsanking er en tradisjon som lever i beste velgående også i dag og det er tamhøns vi spiser mengder av. Sanking av egg fra ville fugler holder også stand og det er fortrinnsvis «måsegg» som er spesielt populære i Norge.

 

En skikkelig god verpehøne legger et egg om dagen og hønserier er en organisert virksomhet som gir oss et stort volum til matproduksjon.

Mange satser på et par høner eller flere til eget bruk i hønsehus i hagen.  

 

Det ble produsert 220 egg per person i Norge i 2020 så egg er en av våre største råvarer i forhold til nytteverdi. Egg anses som en god kilde til protein og kolin og regnes derfor inn sammen med kjøtt og fisk i matpyramiden.

 

Egg har vært en viktig del av menneskenes kosthold siden førhistorisk tid. Det har vært billedlig-gjort på mange måter og fremstilt i ofringsermonier. De gamle romerne startet ofte måltidene med en eggerett og knuste skallet for å hindre at onde ånder skulle gjemme seg i dem. Egg ble forbudt under fastetiden i middelalderen på grunn av at de var så næringsrike.

 

Det er mulig at ordet majones ble avledet av «moyeu», det middelalderske franske ordet for eggeplommen, i betydningen senter eller midtpunkt. Egg blandet med sure fruktjuicer var populært i Frankrike i det 17. århundre; dette kan ha vært forløperen til sitronkremen.

 

I løpet av det 19. århundre ble det utviklet industri rundt tørket egg, før man begynte med frysing av egg. I 1878 startet et selskap i St. Louis i Missouri å omdanne eggeplommer og eggehvitte til en lysebrun, mellignende substans ved en tørkeprosess.I løpet av andre verdenskrig ble produksjon av tørkede egg utvidet, til bruk av USAs styrker og deres allierte.

 

Eggekartongen ble oppfunnet av Joseph Coyle i Smithers i British Columbia, for å løse en uenighet rundt knuste egg. De første eggekartongene ble laget av papir.

 

En populær påsketradisjon i enkelte deler av verden er dekorering av utblåste eller hardkokte egg, vanligvis med maling, men også ofte ved spraying. Voksne gjemmer eggene for at barn skal finne dem, i en aktivitet kalt påskeeggjakt.

 

En lignende tradisjon med egg-maling finnes i de områdene i verden som er påvirket av den persiske kulturen. Før vårjevndøgn i den persiske nyttårstradisjonen, kalt norouz, dekorerer hvert familiemedlem et hardkokt egg og legger dem sammen i en bolle.

 

Den verdenskjente juveleren Peter Carl Fabergé tok påskeegget til en ny dimensjon da han i sammen med en gullsmed i 1885 gjorde det første såkalte fabergéegget på oppdrag fra tsar Aleksander III av Russland.

 

Det skulle være en påskeoverraskelse til tsarens kone, tsarina Maria. På utsiden så det ut som et vanlig egg belagt med hvitt gull, men når man åpnet det kom «plommen» til syne, og den var av gull. Inni plommen var det en liten høne av gull, og inni høna var det en liten krone med en rubin i midten.

 

Fabergé produserte flere slik unike smykkeegg for tsaren, like fram til 1917. Det hevdes at det skal finnes 57 originale fabergéegg.

 

Man kunne skrevet side opp og side ned om egg og dets betydning Ettersom mange dyr kommer ut av et egg, har egg vært et symbol i mytologi og kultur. Mange mytologier har en forestilling om et verdensegg som er opphav enten til verden selv eller til de første gudene.

 

Både i kristen og jødisk tradisjon har egget vært et fruktbarketsymbol og er særlig forbundet med våren og med gjenfødelse. Denne tradisjonen er adskillig eldre enn kristendommen og strekker seg trolig 5000 år bakover. I dag kjennes denne tradisjonen først og fremst gjennom påskeegg.

 

Egget har jo det vi kan kalle for en perfekt fasong og Columbi- egg er et uttrykk som brukes om en rimelig enkel løsning på et innviklet problem. Christofer Columbus banket et egg i bordet slik at det ble stående uten å falle. Uttrykket er også benyttet i diskusjoner om kreativitet.

 

I Sør-Amerika finnes historien i en litt annen versjon - Colombus kakker ikke på egget, men setter det ned i en liten haug av salt. Ingen tvil om at egget i seg selv har en stor og verdifull historie som vi lar oss inspirere av og påsken er jo en tid hvor vi kan hylle egget på så mange måter.

 

Vi pynter med egg, vi pynter egg, vi koser oss med påske-egg og vi spiser egg-  og eggeretter i alle fasonger og varianter. Så derfor en stor takk til høna som legger eggene og gir oss så mye eggende gleder både til hverdag og fest.

 

Hvordan du vil ha egget ditt kokt er etter din egen smak men her er en oversikt over begrepene. Bløtkokte egg har delvis stivnet hvite og bløt plomme. Smilende egg har stivnet hvite, bløt plomme i midten og fast plomme i kanten, mens hardkokte egg har stivnet hvite og fast eggeplomme.

 

Koketid for romtempererte egg:

Bløtkokt egg: 4-6 minutter

Smilende egg: 7-8 minutter

Hardkokt egg: 8-10 minutter

 

Noen eggende klassikere:

Egg Bonaparte, Egg bordelaise, egg florentine, egg benedicte, egg Chantilly, egg Anglaise, egg Richelieu, egg Bercy, , egg Carème, egg Diable, egg Maximillian, egg Walewska, egg Vèfour, egg Rosssini, egg Mornay, egg cocotte, egg Lucullus, egg Perigourdine, egg Pavillon, egg Parisienne, egg Mann egg Royale, egg Chambord....

 

Kilder : Wikipedia og Matleksikon 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev