Blogg Hvis du eier 1000 plommer…

Hvis du eier 1000 plommer…>

Vi går mot en gigantisk plommehøst og det kan vi være glade for. Lite kan måle seg med plommenes fortreffelighet i matfatet. Tenk på alt det gode du kan bruke dem til? Plommesyltetøy er bare fornavnet. Det passer perfekt til nesten alt.

 

Selve plommetreet er et lite og løvfellende  tre med kort stamme og grove greiner. Treet blomstrer i mai og kan høstes i august og september. De hvite blomstene om våren har en svak duft.

 

Plommene kommer i mange former, farger og størrelser. Fastheten i frukten varierer, både mellom sortene og i de forskjellige stadiene i modningsprosessen. Frukten kan være gul, hvit, grønn eller rød, med tilsvarende variasjoner i fargen på skallet.

 

Dette skallet kan godt spises, selv om det kan smake litt beskt. Av form kan plommen være rund eller oval og størrelsen kan variere mye mellom de ulike sortene. De største kan bli like store som et lite eple.

 

Plommen har en stor stein i midten, og hos noen varianter henger frukten fast i steinen, mens hos andre sorter slipper steinen lett. Frukten er saftig og aromatisk.

 

I tillegg til å spises rett fra treet kan plommer brukes til syltetøy, pai og kakefyll, chutneys og sauser. De kan saftes, syltes, hermetiseres, stekes og kokes.

 

De kan også tørkes til svisker som er kalorifattig og virker mageregulerende. Frukten kan gjæres til plommevin, som kan destilleres. Av den primitive plommeformen kreke også kalt villplomme fremstilles fruktbrennevin eller fruktbrandy, som er mye brukt på Balkan og i Øst-Europa.

 

Dyrkingen av plommer er gammel og kom fra Lilleasia over Hellas og Italia til det øvrige Europa. I Norge er plommer kjent fra 1000-tallet, og er med sikkerhet dyrket fra 1550. De første spor etter plommer i Norge ble funnet i viking-graver i Agder. Etter hvert kjenner  vi til over 2000 sorter plommer.

 

Eksempler på plommesorter som dyrkes i Norge er 'Edda', 'Mallard', 'Jubileum', 'Opal', 'Reeves' og 'Victoria'.

De er ferskvare og tåler ikke noe særlig lagring så kast deg rundt og få tak i dem og lag noe skikkelig godt som kan nytes nå eller konserver dem til vinterens spisskammer

 

Sjekk også ut appetitt sine oppskrifter med plommer ved å bruke plommer i søkeordet >

 

 

"Vi skulle plukka plommer i Hardanger

Og levd slaraffenliv fra hånd te munn.

Og kasta av oss juggelet og glitteret som pranger.

Og tynger oss per dyrebart sekund.

Vi skulle plukka plommer i Hardanger

Og elska natt og dag i halvhøgt gras.

Uten å få massevis av ongar eller anger

Eller dagdrømmar som alltid går i knas...."

 

Busserulls

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev