Blogg ingefær-rotas trendy slektning

ingefær-rotas trendy slektning> Gurkemeie er perfekt for årstiden, men godt året rundt. Dette er roten som hjelper for alt...

Gurkemeie er ingefærens trendy slektning og stammer fra Sørøst-Asia, men dyrkes overalt i Asia og Afrika. Når jeg tenker tilbake på gurkemeie dukker det opp mange bilder i hodet.Lussekatter med gurkemeie istedenfor safran fordi det var billigere, paella med gurkemeie av samme årsak. Den er blant oss for å fargelegge maten for en billig penge.

Men den har mange gode egenskaper utover at dette.  Når vi går inn det sunne aspektet er det mange ting å ta tak i. Gurkemeie har en positiv effekt på immunforsvaret, reduserer kolestrolet, virker fettforbrennende, slimoppløsende, renser blodet, forebygger sopp, reduserer magegass, helbreder sår og kutt, er smertestillende og god for huden.

Rota for alt godt altså,  så hvorfor ikke innplantere den oftere i kostholdet?

Kansje vi nøler fordi det sies at den ikke har noen ernæringsmessig betydning. Vel, den har ihvertfall en positiv og oppløftende effekt i forhold til fargen den gir maten.

Det er den tykke og knudrete roten som benyttes. Overflaten er hard og brun, mens roten er skarp oransje inni, har en sterk duft og smak, og brukes som krydder både frisk og tørket.

Smaken kan kanskje virke litt emmen men passer perfekt sammen med andre ingredienser i karrier, sauser og marinader. Gurkemeie brukes selvsagt for å sette farge på karri- og risretter.

Roten skrelles og skjæres i mindre stykker. Når gurkemeie brukes til risretter, er det vanlig å koke den før man har i risen, for å få en jevn gulfarging av risen. Gurkemeie brukes som nevt ofte som fargetilsetning i den spanske retten paella i stedet for safran, som er et kostbart krydder.

I middelalderen kalte de gurkemeie for "sedefær" , kanskje fordi den av utseende ligner litt på ingefær?

Om du synes den hjemmelagde sennepen, ravigottesausen eller piccalillyen din ser litt stusslig ut i fargen, kan du tilsette gurkemeie - og vips,  får du en praktfull farge på maten som ikke gir for mye smak.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev