Blogg Magisk jul

Magisk jul > med eksotiske krydder

Julen er her og huset fylles med alle slags tradisjoner av pynt, mat og gaver. Alle skal ha sitt og hver krok og krik skal skinne.Det skal bli vår aller beste jul!  Jula er for mange et av årets største høydepunkter og feires på forskjellig vis. En ting som er felles er krydderet som brukes i kaker og i saltmaten vår.

Hvordan oppstod bruken av disse eksotiske krydderne -  for de ikke ha vært helt vanlig i daglig bruk på vår nordlige halvkule? 

Ta nellikspikeren som kineserne kalte fugletungekrydderet og som ble brukt der for et par tusen år siden. De som skulle besøke keiseren måtte ha en nelllik i munnen for å ikke spre dårlig ånde.

Det er først på 1200-tallet det dukket opp på toll-listene i Europa og senere her på berget. Nelliken er tørkede blomsterknopper som ligner på spiker og betyr "liten nagle" . Duften er intens og den brukes i alt fra krydderlaker til sild, stukket inn i syltesvoren, pynting av appelsier, mandariner og i julens bakst- og syltetøy.

Muskatten kom sammen med andre fine krydder til Europa på 1500-tallet og ble skikkelig trendy. Fiffen brukte dette statuskrydderet i store mengder, som selvsagt ble altfor dominerende. Vi har brukt muskat fra midten av 1600-tallet og fra 1800-tallet var den et viktig krydder i vår matlaging. Navnet har den fra lukten av moskus og den dyrkes på muskat-trær på Molukkene og andre steder i Østen.

Treet får frukter som når de er store, sprekker i kjøttet og danner et kjempefrø på størrelse med en valnøtt. Der inne under skallet på nøtten ligger muskatblommen eller det vi kaller muskatnøtt. Det var Magellan som oppdaget Molukkene som de senere kalte krydderøyene.

Dette ble et luksuskrydder som Norge på 1800-tallet gikk i mot og ikke ville skulle prege våre smaker. Men muskatten var og er et skattet krydder og til jul brukes det som krydder i kaker, medisterkaker og pølser og mye mer.

 Et annet aromatisk krydder er kardemomme - en tørket kapselfrukt av en tropisk plante som er i slekt med ingefær. Det kommer fra sørlige India.

Dette er et dyrt krydder som gir en herlig smak og har en vidundelig duft. En lite knivsodd i våre kjære kromkaker er et must, og i annen julebakst.

Kanel i gløgg og som topping på julegrøten er vel noe av det mest julete av alt? 

I Øst-Europa og arabiske land brukes de i mange mattretter og er et viktig krydder året rundt. Kanel er krydderbark-ruller fra kaneltreet og ser ut som små rør, derfor kalles den kanel fra det latinske ordet canna. Oldtidens romere brukte kanel i vinen. Araberne tok med seg kanel til Sicilia og Normannerne videre i Europa.

Hollenderne fraktet kanel og annet krydder til Norge. På 1600-tallet brukte vi kanel i mange forskjellige mattretter som i kjøttpuddinger, benløse fugler og i sausen til den tradisjonelle retten "kjøtt i mørket" i og kaker selvsagt.

Et annet og fasinerende krydder er allehånde. Det betyr rett og slett "alle slags". Dette er ikke et allspice-krydder men nærmere et jamaica-pepper som vokser på trær i Karibia. Det er lukten og smaken som er så forunderlig sammensatt at det har fått dette navnet. Vi bruker dette krydderet i jula til blant annet i sild og fruktkaker, desserter og ikke minst i julens leverpostei.

 Vi har altså en lang tradisjon for å importere og implantere krydder fra andre land, langt unna vårt eget i våre kjære juletradisjoner.

I tillegg til dette kommer jo produkter som fiken, sukater, dadler, mandariner, appelsiner, korinter, rosiner, nøtter og mye annet. Det gjør julefeiringen mer eksotisk. En annen "juleduft" er røkelse som gir god julestemning. Med dette skulle alt være komplett med hensyn til både smak og lukt - tradisjonen tro...

God jul!

 

Kilder : blant annet Henry Notakers "Appetittleksikon"

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev