Blogg Krona på verket

Krona på verket > dillen som krones med best på smak

Når tiden er kommet for å høste krondillen er blomstringen avsluttet og den vakre planten går inn i neste fase som smaksetter til en rekke deilig sensommermat.

Den får en slags ”indian summer”  når den høstes og nytes sammen med ettersommerens poteter, og ikke minst ferskvannskreps. Den lyser man etter i august. Da har edelkrepsen som regel oppnådd sine 9, 5 cm som er målet for fangsten.

 I min barndom lyste vi etter kreps i små elver og far mellom åkre og andre litt skumle steder. Vi brukte sterke lommelykter og paralyserte den med lyskjeglene. Så var det frem med klypa og løfte den opp med et fast grep over ryggen med tommel og pekefinger. Vi hadde en målepinne klar og vips var den opp i bøtta med lokk. 

Krepsen var aktiv og fant raskt veien ut i det fri igjen så lokk var helt nødvendig. Mange brukte selvsagt teiner men det var en helt spesiell stemning å lyse etter den selv til akkopangement av gresshoppenes frier ”muzak”. Jeg får assosiasjoner til New Orleans og ferske og cajunsterke kreps servert med øl, lyttende til deres legendariske jazztoner. Litt ulikt den nordiske tradisjonen men likefullt til ære for krepsen.  

Husk at Edelkrepsen er rødlistet og en truet dyreart. Det er veldig viktig at man kun krepser i vann det er lov å krepse og ikke bytter vann uten å undersøke om vannet har vært utsatt for krepsepest. Her kan man få informasjon på nettet.  

I Sverige spises det mye ferskvannskreps og feirer den med ”krâftskiva”. Da nyter de nytrukken kreps i dill med Vâsterbottenost, øl og snaps iført store smekker og hatter. De sitter gjerne utendørs og allsangen sitter løst. Dette er en morsom svensk tradisjon som vi kan låne! 

Søta bror har også et sterkt forhold til dill i alle varianter. Dill er en ettårig urt som kan bli opp til en meter høy med trådaktige delte blader og gule blomster. Den er rik på eteriske oljer. Rundt Middelhavet dyrkes den som krydderplante og kalles bladdill, grønndill, skjermdill eller krondill. 

Det er nå på ettersommeren den vakre krondillen har sitt potensial. Den aromatiske duften setter en helt spesiell stemning. Man tenker på mat som pickles, kreps, potetsalater, sild og krabbe.

I min barndom da man fremdeles hadde torghandel på Youngstorget, dro mor og jeg til byen for å kjøpe årets frukt og grønnsaker som  begynte å komme i salgsbodene. Deilige norske eplekart side om side med sukkererter, sylteagurker, småløk, bønner, blomkål og alle andre gode saker. Og der fant vi  krondillen. Kan enda huske den fantastiske lukten som fylte trikkevogna på vei hjem.

Mor skulle lage pickles. Hun la ned forvellet sylteagurk, blomkål, gulerøtter og gresskar sammen med krondill på store, steriliserte Norgesglass som ble lagret i kjellerboden. Picklesen ble servert til retter som "kjøtt i mørket", kjøttkaker, karbonader, fisk og koteletter blant annet.

På sensommeren  ble det krepsing med min far og langt ut i Aurskog gikk ferden. Utrolig spennende å få være med ut mitt på natta og lyse etter kreps.Vi krepset også i Randsfjorden men da mer organisert med teiner. 

Vi lot krepsen "gå av seg" en stund i badekaret for at de skulle tømme seg for avføring før de gikk i gryta. Det var viktig å holde de i live frem til de skulle i gryta, så vi lot litt vann sildre fra krana. Kan enda huske lyden fra kravlende kreps. 

I den gryta var det plenty av salt, krondillblomster og frø. De mørke, pansrede, små skapningene forvandlet seg til saftige og oransjerøde delikatesser som vi spiste med datidens ”pariserloff”, majones og sitronbåter.

Det var da -  men hver gang når denne tiden på året kommer blir dette en tradisjon jeg vil ta vare på. Det blir ikke lysing av kreps eller torghandel på Youngstorget men krondill kan både dyrkes på friland og store potter eller kjøpes. Det samme med kreps, krabbe, poteter og sild så det er bare å nyte den den gode smaken av sensommer. 

En deilig oppskrift på en slags "gubberøre" med vri er å rense en håndfull krepsehaler kokt i dill, finhakke årets løk i bunt eller purre og litt finhakket hvitløk. Bland dette sammen majones og rømme og smak til med sitron, salt og cayennepulver. Og tilslutt kronen på verket - krondillfrø.

Server på toast, mørkt rugbrød eller knekkebrød med øl og snaps. Snapsen kan man lage selv ved å legge ned krondill på sprit.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev