Blogg Kulinarisk jul!

Kulinarisk jul!> Jul er stemning, god mat og tradisjoner, og en og annen ny vri.

Det skal være slik det alltid har vært med enkelte av våre tradisjoner. Helst slik de har vært gjennom generasjoner. Forventningen til julemat og juletradisjonene er knyttet til skikker og hvor i landet man kommer fra. Pinnekjøtt for eksempel, var nesten ikke å finne på Østlandet for en generasjon siden. Det måtte man enten lage selv eller få det sendt fra Vestlandet. Det samme med morrpølser og andre spesialiteter.

I dag får vi kjøpt nesten alt i kjedebutikkene og i spesialforretninger. Snart kommer sikkert mye salg av matvarer til foregå på nettet. Flott at alt blir mer tilgjengelig og at lokalmaten kan nytes av flere.

 

  

 

I papir-juleutgaven av APPETITT serverer vi  begge deler. Både tradisjoner og nye vrier side om side. Ribba er klassisk tilberedt i utgangspunktet, og så vrir man litt på den. Serverer den med kålrulett og rødkål, for i neste omgang å putte den i en steam bun med kimchi og majones. Pinnekjøttet grilles etter damping og vendes inn i en pepperclace. Til dette serveres det søtpotetpuré og konfitert kålrot. Fantastisk godt!

Og slik fortsetter vi med å utfordre de tradisjonelle råvarene og gir dem nytt spillerom både i form av smak, presentasjon og tekstur. I denne tiden skal vi spise og kose oss og alle skal få sitt. Da kan det tenkes at noen av de tradisjonelle rettene bør få noen fornyelser, i tillegg til de tradisjonelle måtene å servere dem på.  De skal jo sikkert hos de fleste serveres mange ganger.

 

 

Jula er også kaker, godteri og de søte desserters tid. I vår juleutgave fikk to unge lærlinger på Strand Restaurant jobben med å lage juledigg. Da ble det klassikere og trendy saker om hverandre og akkurat passe magisk som jula bør være. Spennende å følge med på den unge garden som forhåpentligvis blir neste generasjons kokker og konditorer.

Gode viner i glassene skal det også være i juletiden. Tips til julens måltider og råvarer og et helt spesielt et til rakfisken finner du på websiden og i juleutgaven. Skal det være jul i glasset av den sterkere sorten finner du disse også der. 

 

Stor "bobleguide"  har vi også på appetitt.no under > DRIKKE  og ikke glem at vi har hundrevis av gode oppskrifter på > appetitt.no av alle slag. Bruk søkefeltet eller let innenfor kategoriene. Der er det fantastisk mye godt å velge i laget av Norges aller beste kokker.obler 

Da ønsker jeg deg og dine en kulinarisk julefeiring!!

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev