Blogg Lamslått av duften

Lamslått av duften> Utfordre luktesansen og smaksløkene med herlige indiske aromaer.

 

 

Indiske smaker og dufter gir assosiasjoner til en eksotisk verden langt unna vårt kontinent. India er en smeltedigel hvor matkulturen ble kultivert for flere tusen år siden. På våre breddegrader var det is og snø. I Persia var det glødende krydder, ris, grønnsaker og frukt som blant annet var med på å prege kulturen.

I den indiske matfilosofien er det mange elementer som spiller inn og den er verdt et dypdykk. Indisk mat spiller på de fleste strenger både mentalt og fysisk. En liten klype krydder kan endre og forsterke maten. De fleste matvarer har to eller tre smaker. Cayennepepper er for eksempel søtt og skarpt, tomat er søtt og surt, sitron er søtt, surt og bittert. Ved bruk av krydder kan man oppnå en skarp og bitter smak som mangler i de fleste matvarer.

På den måten kan man få et smaksmessig fullverdig måltid ut av ganske få matvarer.

 

Indisk mat lukter mye og det påvirker atmosfæren i måltidet. Det gjelder for hele det indiske kjøkkenet som er delt inn i lokale regioner som speiler råvarenes tilgjengelighet, grobunn og kulturelle påvirkninger. Smakene og duftene er komplekse og har en dybde, til tross for at man bruker samme krydder, grønnsaker og urter i mange retter.

Velger du lam, bruk gjerne lammebog som i seg selv er et ganske traust stykke kjøtt. Smaken sitter ved beinet. Mange vil mene at lammebog er et litt uedelt stykke kjøtt, men det er ikke riktig. Ved å koke kjøttet lenge i smakfullt krydder blir det veldig godt og egner seg til mange retter.

 Med en smaksrik kraftbase og en middels stor bog kan man lage flere indiskinspirerte retter som frikasse-lignende lam i karri, og  «Rognan Josh»-inspirerte gryter. Disse kan bruke samme tilbehøret som krydrede dallinser og ris. Raita, chutney og chipati hører selvsagt med.

Et lammelår kan også preges av indiske smaker og dufter. Lammekjøttet tåler mye krydder og egner seg godt som «dele-mat». Server hele låret på bordet sammen med tilbehøret rundt og skjær av skiver underveis. Krydre risen som du ønsker, eller server den ren og enkel. Raita, chutney, linser og chapati hører selvsagt med  også her.

Smak hyppig til underveis. Indisk mat er kanskje ikke den mest raffinerte rent utseendemessig. Sauser skiller seg og rettene er enkle og rustikke, men til gjengjeld smaker de og lukter utrolig godt – og de gjør godt! Du kan sette sammen dine egne komboer og bruk restene – de smaker herlig!

 

Indisk krydder

Nymalt krydder er selvsagt best og du kan lage dine egne blandinger som garam masala som betyr «sterke krydder». Blandingen består av spisskummin, korianderfrø, svart pepper, kanel, sorte kardemommefrø og nellik. Cayennepepper, paprikapulver, gurkemeie, safran og bukkehornkløver brukes også mye.

Lag gjerne ditt lille indiske "krydderkit" med små kamre eller bokser hvor du har alle ingrediensene til curryblandinger. Husk å sette på etiketter og på den måten husker man bedre alle ingrediensene når man skal gå igang med matlagingen. Skaff deg en elektrisk krydderkvern så slipper du å morte og du får et finmalt krydder på et par sekunder.

Duften av de indiske krydderne pirrer smaksløkene og er det noe de kan i India er det vegetar. Krydrede grønnsaker, grillet med deilige friske og syrlige sauser og nan brød eller chapati er skikkelig godt.

Vi har heldigvis mye å lære av andre land og kontinenter sin matkultur.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev