Blogg Osten fra gullfjellet!

Osten fra gullfjellet!>

Mont d'Or er den fantastiske kumelksosten i tre-esken som produseres på fransk og sveitsisk side av grensen i Jurafjellene, i departementet Haut-Doubs i Frankrike og i Vallée de Joux i Vaud-regionen i Sveits. For den franske varianten er det et krav at beiting og ysting foregår minimum 700 meter over havet.

I begynnelsen av oktober er det stor sesong for denne osten selv om den starter tidligere og varer til midten av mars.

 

Den kan nytes slik den er men smaker helt fantastisk når den varmes opp. Kryss opp skorpen og varm hele boksen på 200 ° C i 10-15 minutter eller lavere temperatur og noe lengre tid i ovnen. Du ser den er ferdig når den blir flytende inni. De er lurt å sette boksen på en aluminiumsfolie. La osten hvile i 5 minutter etter at du har tatt den ut.

 

Server med brødpinner, pølser og skinke, cornichonger. Moden chardonnay fra Jura, flôrvin, champagne eller rødvin fra Cotes de Rhônes passer som drikke til.

 

Ønsker du ekstra smaksetting på osten kan du stikke noen hvitløkskiver ned i den sammen med urter som rosmarin før du varmer den opp. Du kan også honningglasere valnøtter og toppe den med.

 

Ha honning, vann, stjerneanis og laurbærblad  i en kjele. La det koke i 5 minutter til blandingen tykner litt. Ha i grovhakkede nøtter. Avkjøl. Vend inn litt sitronsaft.

Server den lune osten med de honningglaserte nøttene.

 

Skal du nyte luksusvarianten – høvler du trøffel over den når du har skjøvet skorpen til side.

 

Ellers er det vanlig å kverne pepper og drysse litt havsalt over og skvett hvitvin.

 

Bon appètit! 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev