Blogg bamses ville hvitløk

bamses ville hvitløk>

Den er blitt populær den ramsløkenog hvorfor det? 

Mange grunner sikkert men en av dem er at  folk synes den smaker godt. Det er en plante som er blitt brukt i matlagning og folkemedesin i lang tid. Spesielt bladene funker supert i salater,  som krydderurt i supper og sammen med grønnsaker som spinat. Stor blir den også,  ca 50 cm høy selv om den vokser i tuelingnende tepper over skogbunnen. Vakker er den når den blomstrer i hvitt. Den fyller lufta med deilig og intens lukt av hvitløk.

 

Løken som hører til hver stengel, har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Blomstene er spiselige og dekorative. Bladene er perfekte til pesto. Friske ramsløkblader kan oppbevares et par dager i kjøleskap ved å legge dem i en plastpose med noen dråper vann i. Bladene er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster. Du finner den i skyggefulle bar- eller Løvskoger og i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag.

 

Ramsløk rundt om 

 I Nord-Amerika er Ramps blitt så populær at de ville bestandene har gått kraftig tilbake de siste årene. Det arrangeres store "Ramps Festivals",  som Cosby Ramp Festival i Tennessee. Den har  arrangert helt siden 1954. Dette er egentlig en indianertradisjon. De brukte å samle inn ramps om våren, og bladene ble tørket til senere bruk.

De siste årene har man skjønt at dyrking må til. Det pågår en del forskning på dette område og boken "Growing your own ramps" er utgitt. Ramsløk er ikke viltvoksende i Nord Amerika.Dyrking i hager er ikke av ny dato. Det var sannsynligvis vanlig å plante ramsløk i klosterhagene. Ramsløk var tidligere dyrket tidlig på 1800-tallet i Danmark, og i Kaukasus dyrkes den fortsatt. Minst en russisk sort ramsløk finnes.

 Ramsløk-feber

 Sentrum for dette fenomenet er utvilsom byen Eberbach som ligger ca. 75 km sør for Frankfurt i Tyskland. Hvert år foregår en måneds lang festival til ære for Bärlauch som betyr Bjørneløk; ramsløkens latinske epitet ursinum betyr også bjørn.

Fra midten av mars til midten av april feires den. Festivalen har blitt en kjempesuksess og folk strømmer til fra hele Tyskland. I festivalperioden serverer lokale restauranter retter hvor ramsløk inngår. Alt er mulig: pølser, brød og til og med ramsløk-vin og ramsløk-is! Slaktere, bakere og andre selger ramsløk-produkter og man kan kjøpe planter og ferske blad i grønnsaksforetningene. Ikke rent få ramsløk planter har funnet veien hjem til folk fra Eberbach. Interessen for å dyrke og spise denne planten har også økt fordi det har kommet frem at ramsløk er mer effektiv enn hvitløk når det gjelder å senke blodtrykket.

 

Hjemmegjort

Vi har også fått sansen for ramsløk og bladene brukes i vårsalater, dipper og sauser, dressinger og oljer. Man kan lage ramsløksmør  og som nevnt ramsløkpesto. I varmmat fungerer tørket ramsløk også godt som brødkrydder, eller i suppa, i omeletten, i quichen, i pastaen eller i kjøttfarsen. Det er bare å sanke, dette er billige og god nyttevekst.  

Se etter retter med ramsløk i vår store oppskriftsbase.

 

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/gronnsaker

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev