Blogg Sommerlig re- lykke med vårløk

Sommerlig re- lykke med vårløk> Nå er det sesong for tenåringsløken...

Den er en snodig skapning denne vårløken. Blir egentlig aldri helt enig med meg selv hvor den slutter. Den er jo så delikat og og sprek hele veien. Dette er teenageløken. Spretten, viril og klar for livet. Den er så mye mildere og mykere i konsistensen enn purreløken og danner ikke en klumpete fortykning nederst . Stilken er lang og slank og ofte med en svai. Stilken består av sammenrullede blader og hele planten kan altså spises.

 Vårløken er hvit nederst og mørk grønn øverst. Den har en fin og mild løksmak og egner seg nesten til alt. Nå som vi er inne i en grønn sesong er det helt naturlig å bruke den der hvor vi bruker purreløk og annen løk ellers. I potetsalaten og på grillen er den selvsagt perfekt men også i alle typer salater, sashimi, poke, supper, wraps og wok. Du kan fint erstatte gressløken med vårløk eller gjøre en miks av begge deler. Finhakk den i smørsauser og i dipper. Vårløk er også fantastisk god smørdampet som en egen rett. Den skal ikke varmebehandles lenge.

Har du skikkelig overskudd kan du re-dyrke vårløk i vinduskarmen. Spar penger og miljø, sats på vinduskarmer fulle av grønnsakstilker. De fleste kapper av den nederste rotdelen og kaster dem før de bruker vårløken. Du kan bruke den rotstumpen og skape en ny vårløk. La det være 2-3 cm igjen av vårløken sammen med roten. Putt roten i et glass eller kopp med vann, men ikke så mye at vannet dekker helt.

Hver gang du kutter av roten til en vårløk, kan du sette den sammen med de andre i glasset. Innen kort tid vil nye grønne topper skyte opp. Disse kan du klippe når de er 15 cm lange eller mer,  og bruke som du ellers bruker vårløk. Og nye topper vil begynne å gro igjen. Husk å bytte vannet ofte og skyll røttene hver dag. Du har vårløk etter bare noen dager. Har du muligheter for å dyrke dem på ute på i et bed er de uansett enkle å få til.

Retten på bildet er laget av Christopher William Davidsen i forbindelse med Bocuse d`Or.  Den har en sprø kjerne av vårløk med tørkede grønnsaker og friske spirer.

 Nå som det snart er sesong for nykål eller sommerkål er også den et godt selskap sammen med vårløk. Det er ekstra digg med dampet kål, finhakket vårløk og fransk dressing med kruspersille. Det er bare å nyte grønnsakene nå som de kommer i kø fremover. En kjekk middag er en fiskepakke på grillen  fylt med klatter av smør, litt eplesider-edikk,  salt, pepper, finhakket vårløk og urter. Om ikke lenge har du en sunn og god middag.

Kjør gjerne hakket vårløk som tilbehør på grillpølsa, i tacolefsa og til kebabben selvsagt. En skikkelig  god suppe lager du med potet og vårløk. Den er veldig enkel og likanes. Vegetarpizza kan toppes med det meste også vårløk og lag gjerne en vårløkolje av det grønne. Hakk det grønne fra en bunt vårløk og kjør det med stavmikser sammen med 3-4 dl nøytral olje. Ha i litt salt og kok i et lite minutt. Visp mens det varmes opp, sil til det kun er en glatt olje tilbake. Avkjøl i romtemperatur og helles over på spruteflaske eller i en liten mugge.

Lag chimichurri og bruk den til libanesiskinspirert sharwarma-kjøtt i taco lefsa “taco al pastor” med hakka vårløk og annet digg tilbehør. Pølse i brød “choripàn” med grilla chorizo og grønn salsa med vårløk. Det er bare fantasien din som begrenser hva du kan bruke vårløken til.

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev