Blogg Finn et strå og træ dom på!

Finn et strå og træ dom på!> Vil du ha markjordbær kan du dyrke månedsbær som gir søte opplevelser hele sommeren

De smaker som barndom, søvn og det det første kyss og  Andrè Bjerke beskriver markjordbær på denne måten i “Hymne til markjordbær”. 

Markjordbær har veldig mye smak og er lette å dyrke. De sprer seg enormt og har fine små duftende blomster. Du kan frø dem, ta avleggere eller kjøpe ferdige planter. Markjordbær eller Fragaria vesca er både mindre og søtere enn vanlige hagejordbær.

Du kan finne viltvoksende planter som stauder i veikanten eller i skogen. 

De formerer seg ved utløpere med lange sideskudd som utvikler røtter og danner nye planter. Vil du ha markjordbær hele sommeren kan du plante månedsjordbær som gir mange bær igjennom hele sesongen.

De blomstrer flere ganger og kan plukkes helt frem til frosten kommer. Månedsbærene kan du få i flere farger , både rød og gulhvite. 

 

 

“Hele væla er berre jordbær”

Planter du markjordbær i hagen må du beregne at de vil spre seg veldig fort og danne tuer og etterhvert store tepper.

Men månedsmarkjordbær kan du fint plante i krukker og urner. Gjerne samplante med andre planter som de trives med.

Prøv takløk og sukkulenter, og la dem stå solrikt. Bruk kalkholdig jord og helst mest naturlig tilgang på vann.

De er nøysomme og liker egentlig litt tørke. Du vil ha glede av disse gode små bærene gjennom hele sommeren og det kan bli rikelig av dem så bruk dem til forskjellige matretter og også i fruktsalater.  Det er enkelt å lage gode små desserter med markjordbær.

Bruk kesam og yoghurt og urter som mynte. Revet skall av lime passer også godt .

Prøv dem i fromasj, bløtkaker, is, likør, suppe, sommerdrikk eller pynt. Markjordbær er imidlertid ikke så veldig godt egnet til å koke syltetøy på, da det lett vil bli «kornet», men bladene kan brukes til te.

Mange spiser dem bare som en liten munnfull og kan fint has i et glass musserende vin.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev