Blogg Trendy frukt eller grønnsak -

Trendy frukt eller grønnsak -> Ja, takk begge deler

Du bør høste rabarbraen nå og ikke om en uke så er du minnet på det.

Men mange av oss minnes vel også rabarbraen som dukket opp samtidig med at syrinene blomstret. Som barn spiste vi den rå med en liten kopp sukker til å dyppe den i. Vi tenkte aldri  over at det var i midten av juni den skulle høstes som senest og at den skulle bli en trendy «frukt- grønnsak» for kokker på stjernerestauranter da vi satt der på trammen og spiste  mens vi  lagde grimaser over hvor herlig sur den var.

 

Vel, det heter seg at man ikke skal spise rabarbra etter sankthans. Er det fordi det er farlig?

Neida, utsagnet er heller grunnet i et hensyn til selve rabarbraen. For dersom den høstes hele sommeren gjennom, kan den bli svekket året etter.

Så avhengig av landsdelen, høstes rabarbraen vanligvis ca. frem til Sankthans . Etter Sankthans blir da planten stadig mer trevlete når den bygger opp næring til neste sesong.

 

Siden det er ikke bra med for stort inntak av oksalsyre som det er litt av i rabarbra, kan man servere melk eller fløte til retter med rabarbra, for da nøytraliseres det meste av oksalsyren.

 

Hvor kommer den fra?

Rabarbraplanten eller Rheum rhabarbarum er en gammel, hardfør, mat- og medisinplante eller staude som opprinnelig kommer fra de nordlige og sentrale deler av Asia nærmere bestemt Sør-Sibir og Kina.

Planten ble dyrket i Europa fra 1600-tallet og kom til Norge på 1700-tallet. Rabarbrasorten Victoria er en av de mest dyrkede sortene i Norge. Den den gir svært stor avling. Stilkene er lange og middels tykke, og har lite rødfarge.

 

Rødrosa hybrid

En annen vanlig sort er jordbærrabarbra. Det er en spinkel plante, men har en flott rødfarge tvers gjennom stilken. Den har mild smak.

En god sort skal gi høy avling og ha kraftige, kjøttfulle bladstilker. Den bør være i vekst tidlig, sette lite blomsterstengler og stilken må ikke ha lett for å knekke.

 

Syrlig eleganse

Rabarbra kan tilberedes både som suppe og grøt, og er velsmakende som sommer-rett.  Andre gode saker man kan lage av rabarbra er saft, smuldrepai, sorbet, kompott , likør, vin og syltetøy og mye mer.

 

Det er lite utenom rabarbragrøt med fløte og sukker som er mer «sommer» - da må det bli norske jordbær med fløte og den kommer litt senere. Mye å glede seg over og til med andre ord.

 

Kort summert

Rabarbra er botanisk sett en grønnsak, men brukes like gjerne som en frukt.

Rabarbra er en fin kilde til kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. På grunn av rabarbraens høye innhold av oksalsyre skal ikke inntaket overdrives  men de færreste av oss spiser store mengder rabarbra hver dag, så det er ingen fare. Har du nyreproblemer skal du være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre.

 

Opprinnelig ble planten brukt til medisin. Det sies at en kilo malte rabarbrarøtter var like kostbart som en kilo gull i Asia.

 

Først på andre halvdel av 1800-tallet ble sorten Victoria utviklet i Storbritannia, og dette er fortsatt den sorten som er mest vanlig i Norge. 

Det er kjent at vikingene brukte rabarbra i kosten.

 

Du finner mange oppskrifter med rabarbra på appetitt.no. Bruk rabarbra som søkeord > 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev