Blogg Soppinferno 2023

Soppinferno 2023 >

Vi trenger ikke å vente på sopptember- nå er soppen her i bøtter og kurver og kasser. Vi må tilbake til 2014 og 2017 for å oppleve maken til steinsopp-inferno. Denne herlige, ikoniske soppen er selveste kongen blant soppene. Full av kjøttfylde og perfekt å spise i alle varianter. Den er så vakker og de unge eksemplarene som tas tidlig er nærmest uten mark. For en glede!! Steinsoppen kan stekes, tørkes , syltes og fryses.

Den behøver ikke forvelles før frysing. Og tenk på alle bruksområdene den har -  sopprisotto, på pizza, i gryter, stekt som snacks til et glass vin. Tørket er den perfekt i krafter og sauser og også knust til pulver som smaksforsterker og alt annet man kan tenke seg. Her er det bare fantasien som setter grenser - Så hurra for steinsoppens fortreffelighet.

Men det er jo andre sikre sopper som vi kan høste i fleng.Kantarellen har jo vært der siden juni, så kommer traktkantareller i horder, piggsopp både hvit og rødbrun og fåresopp, kremler, risker og utallige varianter. Det finnes en stor mengde spiselige sopp så gå til innkjøp av en informativ soppbok eller last ned en app og er du usikker,- plukk kun den du er sikker på. Er det soppkontroll hvor du bor kan du få den sjekket ut der.

Så er det bare å gå i dypdykk for å  finne oppskrifter du kan eksperimentere med. Her på appetitt.no finner du mange- det er bare å bruke søkefeltet. 

Ha en god soppjakt! 

Referat fra 2022

- Igjen er sopptember her og i år ser vi tilbake på sommerens kantarellhøsting som noe begrenset i vårt distrikt. Det har vært tørt og mye vind. Men noe har det blitt og de en forvellet og forvaltet på bønnhørligvis. Heldigvis at vi har igjen tørket steinsopp på glass fra år tilbake. Nå skal vi ut å plukke traktkantareller....

 

September 2021 

Da er det blitt september eller sopptember som det også kalles. Vi har vært i skogen og sanket kantareller siden juni og det har ikke vært så mange å finne i perioder spesielt når været var varmt og tørt. Men noe er det blitt og absolutt akseptabelt.

Steinsopp har det også blitt og det er en av favorittene sammen med piggsopp, fåresopp og traktkantarell.

Du finner mange gode oppskrifter med sopp på > appetitt.no Bruk sopp i søkefeltet og det vil poppe opp oppskrifter på kjente og ukjente sorter.

 

 Steinsopp kan stekes lett på  panna og serveres med litt flaksalt. Den kan fryses rå i skiver og også forvelles. 

 

 

Steinsopp kan tørkes i stekeovnen. Legg den i  tynne skiver på et bakepapir og sett ovnen på 100 ° C . Du tester selv når den er tørr. Legg den av kjølt på tette glass. Da har du fantastisk råvare til krafter, supper , risotto, pizza, foccacia og annet digg. Den kan lagres i årevis.

 

 

Traktkantarellen som finnes i mengder er magiske å lage soppsoya av. Her er en oppskrift på dette. Traktkantarellen er også fin å tørke til sopp-pulver. Det kan man gjøre på et brett med bakepapir på svak varme ca 60 ° C i ovnen med ovnsdøra litt oppe. Prøv deg frem med tiden det tar.  

Avkjøl og legg soppen på luft-tette glass. Om du bruker en krydderkvern når du skal bruke soppen blir det et florfint pulver som du kan blande med andre smakstilsetninger eller du kan beholde de som de er å koke kraft på dem. 

 

 TRAKTKANTARELLSOYA

3 kg traktkantareller som tilsvarer ca 5-7 dl soppvæske

24 g salt

100 g sukker

½ flaske rødvin

½ flaske portvin

2 nellik

1 laurbærblad

3 ansjosfileter

1 stjerneanis

1 ts hel svart pepper

2  allehåndefrø

 

Hakk opp soppen og dryss over saltet. Legg fire tunge tallerkener oppå soppen slik at den ligger i press. Etter 3 dager er all væsken trukket ut av soppkjøttet og den er klar til å siles. Lag en lys karamell på sukkeret og hell over rødvin og portvin. Kok dette ned til det halve.

Tilsett alle de øvrige ingredienser inkludert soppjuicen, og kok det ned til det halve igjen. Sil dette gjennom den fineste silen du har.

Bruk gjerne et sileklede.

Ønsker du kraftigere smak på soyaen, kan du bare redusere den videre ned slik at blir den mer konsentrert i smaken. Hell soyaen over på en flaske og la den stå i to dager. Nå er det blitt en grumsete masse i bunnen av flasken.

 Dette skal ikke være med videre. Hell forsiktig av den klare soyaen og fordel den på små flasker eller i glass. Koker du flasken med soyaen i og korken på, blir den autoklavert og alle sporer og bakterier dør. Da har du en væske som kan holde seg fin i lang tid.

Jeg vil anbefale alle å kjøpe et godt oppslagsverk og bare plukke de soppene man er sikre på.  Da er det bare å ønske deg en god sopphøst!

 

 

 

En liten soppstatus i starten av september 2020

"2019 håpet vi på et nytt inferno av steinsopp. I våre trakter har ikke dette skjedd. Det var rett og slett et "sopptilfelle" i 2014 og 2017 det skal gå flere år i mellom hver gang dette skjer kan vi konstatere."

Men sopp er det mye av i 2020. Det bugner i skog og mark og vi startet som vanlig tidlig. Allerede i juni i år var vi ute og sjekket våre plasser og plukket når de kom i riktig størrelse. Nå er det sopptember og jakten fortsetter. Piggsopp og traktkantarell står for tur og også de fasteste og reneste fåresopp-eksemplarene.

 

En liten soppstatus i August og september 2019

Dette skrev jeg i august - 2019

- Vi har plukket sopp siden slutten av juni. Kantareller. Først de bittesmå som ser ut som butte treplugger, tett i tett. Så de litt større med påbegynnende hatter og lengre riller. Så de ”ferdige”, vakre med riktig høyde og bredde. Men perfekte er de alle sammen med sin gull-gule farge og herlige duft. Når de er små og forvelles, slipper de nesten ikke vann. Lager man stuing med litt fløte, salt og timian på brødskiva, er de skikkelige krispy og full av intens smak. For noen skatter.

Dette skrev jeg senere  i september - 2019

- Vi har selvsagt plukket siden juni, men merket oss at det slett ikke var så mange kantareller å finne. Vi la skylden på været og ventet tålmodig, men uten noe særlig godt resultat. Kantarellene uteble ikke men vi fant ikke de store mengdene. De vi fant ble enten spist som stuing med engang eller tørket. Noe ble også forvellet, vakumert og frosset.

 

 

Etterhvert ble de selvsagt større men fortsatt i begrenset mengde. Da blir de delt og slipper selvsagt mer vann,  men er like gode.

- Det er først seint på høsten at de blir litt slappe og vannholdige. Da er de mer sjeldne å se også. Håper alltid på å finne de hekseringene. Runde gul-oransje ringer, skult av mose og blader. Tett i tett og inntil hverandre.  Når de vokser i sånne sirkler blir de nesten overjordiske  istedenfor underjordiske – så fantastisk. Dette ER skogens gull.

 

 

Jeg fant aldri noen hekseringer med kantareller i fjor men det ble en helt ok sesong uansett.

 

SOPPINFERNO 2014 OG 2017 

I 2014 skjedde det noe merkelig. Det var veldig lite kantareller å finne. Men isteden poppet det opp  med steinsopp (?) De var overalt, på steder de aldri før var sett og i alle slags størrelser og varianter. Steinsoppen er jo soppenes sopp. Både av utseende og på smak. Boletus – Karl Johan svamp. Kongenes sopp.  Den kan se utrolig fin ut. Tegn en sopp og det blir en steinsopp eller en fluesopp. Rund, kraftig  og maskulin .

Dette var i 2014 og i 2017 skjer det igjen. Et inferno av steinsopp. Det popper opp av skogbunnen og det vil ingen ende ta. Dette er jo soppen over alle sopper og man kan ikke få nok av den. Folk går mann av huse og plukker og plukker. Er det slik at den bruker 3 sesonger på å utvikle seg godt?

Jeg vet ikke annet hvordan soppen egentlig sitt liv - men det meste skjer under jorden.

Steinsoppen ligner kanskje litt på et mannlig kjønnsorgan, det er ikke så rart for den er et kjønnsorgan. Men det er jo alle soppene i utgangspunktet. Selve soppen lever jo under jorden i kilometervis av myceller. Så popper kjønnsorganet opp og evolusjonen er i gang. Dette er jo helt surrealistisk.

Det herrens steinsoppåret som nevnes og som vi opplever i år er helt annerledes en hva vi tidligere noe sinne hadde opplevd.

Vi plukket kilovis i 2014 og nå i 2017  og de blitt spist i alle variasjoner. Mye ble renset, skivet opp og vakumert, og mengder ble tørket og lagt på store Norgesglass i år slik vi gjorde i 2014. Helt frem til denne høsten har vi hatt tørket steinsopp etter den fantastiske sesongen. Det kommer vi sikkert til å ha fra denne sesongen også.

Vi har laget risotto, pizza, gryter, raguer, stuinger, ravioli, lasagne, pastasauser og masse annet. Den tørkede varianten er jo perfekt til krafter.

Vi lurer fortsatt på hva som forårsaker disse steinsopp- eksplosjonene. Er det været?

Det var vanvittig varmt sommeren i 2014. Det har det ikke vært her hos oss i 2017.  Ingen kan gi noe ordentlig svar på det. Men det vil gå lang tid før noe slikt vil skje igjen. Neste år vil det sikkert bli mye steinsopp å finne, men det blir på mer normalt vis.

Da får vi vente til 2020 - kanskje det går tre år mellom hver gang. 

 

 

 

Etter hvert blir det tid for fine, tørre piggsopp. Både de lyse , nærmest hvite og de mer rødbrune. Felles for begge er piggene under hatten. En delikat og god matsopp. 

Det finnes så mange sorter og  det er bare å lete. Traktkantarellen har også sitt potensial, både forvellet og tørket.

 

 

Skaffer man seg en god soppbok så styrer man unna de som ikke kan spises. Dessuten er soppkontrollene tilbake. Da kan man jo levere fangsten inn til sjekk. En kurv, slagstøvler, god kniv og gjerne noen poser for å skille de forskjellige soppene fra hverandre er selvsagt en grei måte og håndtere soppen på.

Noen er jo ekstra flinke til å fjerne rusk og rask før de legges i kurven.

Ønsker alle en fantastisk sopptember – god som gull. En viktig ting med sopptur er opplevelsen av naturen og selvplukket mat. Smaker inmari mye bedre. Helt klart!!

Et lite tips: I oppskriftindexen vår er det per i dag mer enn 100 oppskrifter med sopp. Søk på sopp i søkefeltet og det popper opp.

  

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev