Drikke 75 år og halve livet i akevittens tjeneste

75 år og halve livet i akevittens tjeneste>

75 år og halve livet i akevittens tjeneste og Akevittkongen Halvor Heuch fylter 75 år fredag 30. oktober. Det var en merkedag som bør feires av alle som er glad i norske mat- og drikketradisjoner.

 

 

 

Halvor Heuch startet sin virksomhet som Norges eneste lovlige destillatør i 1986. Hans uvurderlige bidrag gjennom over 30 år har gitt akevitten sin rettmessige status som nasjonalt brennevin og en kulturbærer i Norge. Det ble også anerkjent av Det kongelige hoff da kong Harald utnevnte Heuch til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hans innsats for norsk matkultur og akevitt-tradisjon.

 

Heuch er fortsatt en viktig talsmann og ambassadør for norsk brennevinsbransje i inn- og utland.

 

– Jeg har alltid jobbet for å plassere norsk akevitt der den hører hjemme – i klasse med de store brennevinstyper som cognac, armagnac og skotsk whisky, sier han. – Den norske akevitten er en raffinert brennevinstype som ikke står noe tilbake i verdenssammenheng. Det bør nordmenn være stolt av!

 

Til tross for sin 75 år er Halvor langt fra pensjonisttilværelsen. I dag jobber fremdeles Halvor som destillatør i Atlungstad Håndverksdestilleri, som holder til på Atlungstad brenneri, det eneste historiske brenneriet i Norge som fortsatt er i drift.

 

Atlungstad Håndverksdestilleri driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og ivaretar den nasjonale kulturarven med lidenskap for godt håndverk.

 

– De siste årene har jeg jobbet aktivt for å bevare det siste aktive brenneriet i Norge. I 2013 ble derfor Atlungstad opprettet som industrielt kulturminne av riksantikvaren, og produksjon av potetsprit og akevitt fortsetter nå, som for 160 år siden.

 

Atlungstad har også blitt en flott destinasjon ved Mjøsa, bare 1,5 timer unna Oslo. Her kan man oppleve hvordan akevitt lages fra A til Å, samt nyte et godt måltid i kaféen med et av våre akevitter i glasset. Det gjør meg stolt og inspirerer meg til å fortsette arbeidet for norsk akevitt! sier Halvor Heuch.

 

 

Prestisjepris i august 

 Den norske akevitten Atlungstad Mandelpotet fikk i dag sølv i konkurransen International Wine and Spirit Competition (IWSC) i London. Dette er en av verdens fremste konkurranser for vin og brennevin, og resultatet har høy prestisje i bransjen.

 

 

 Liten blant store

Atlungstad Mandelpotet fikk 91 av 100 poeng. Det samme poengsumet fikk anerkjente akevitter som Gammel Opland og Lysholm Linie. Kun to norske akevitter, Løiten Linie og Munch Aquavit, fikk bedre poengsum enn Atlungstad, med 92 poeng. Begge disse er produsert av storebror Arcus. På topp i akevittklassen ligger danske Aalborg Jule Akvavit med 97 poeng.

 

– Jeg er stolt av at lille Atlungstad når et så høyt nivå blant alle de store i den første internasjonale konkurransen vi deltar i, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad håndverksdestilleri.

 

– Atlungstad er Norges eldste brenneri, men var var stengt i en kort periode før produksjonen av potetsprit og akevitt startet opp igjen fra 2014.

Fortsatt er vi bare tre ansatte, og dette er en fantastisk anerkjennelse av det arbeidet vi gjør for å ivareta Atlungstads historie og gode produkter, sier Jourdan.

 

 

 

Nordisk trend

Romain Jourdan kommer opprinnelig fra Frankrike og er nyansatt daglig leder i Atlungstad håndverksdestilleri. Han tror den internasjonale populariteten til nordiske varer og småskalaprodusenter nå også kommer akevitten til gode.

 

– Etter en lang periode hvor internasjonalt trendsettende barer og mikrodestillerier har fokusert på andre sprittyper som bourbon, gin og mezcal, ser vi nå at flere løfter fram den norske akevitten, til og med i land som USA, Skottland og Australia.

 

Nå er tidspunktet for å hevde Atlungstad håndverksdestilleri. Vi går for gull, sier Romain Jourdan.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev