Drikke Akevitt med tørrfisk og historisk sus

Akevitt med tørrfisk og historisk sus>

Onsdag 1. september var en stor dag for Atlungstad Håndverksdestilleri og norsk drikkekultur. Da relanserer det lille destilleriet ved Mjøsas bredd den historiske akevitten Atlungstad Aquavit No1. I tillegg kommer en helt ny akevitt med tørrfisk!

 

Ny, historisk smak

Aquavit No1 var blant de ledende, klassiske akevittene i Norge på begynnelsen av 1900-tallet, og ble tidlig premiert i internasjonale konkurranser. Nå relanseres Atlungstad Aquavit No1 på basisutvalget i alle Vinmonopolets butikker.

 

– Akevitt er en del av vår nasjonale kulturarv. Derfor er vi på Atlungstad Håndverksdestilleri stolte av å relansere denne historiske akevitten, forteller Halvor Heuch. Han er sjefsdestillatør hos Atlungstad, og fikk Atlungstad brenneri fredet av riksantikvaren i 2011.

 

– Aquavit No1 er basert på de tradisjonelle krydderblandingene som var i bruk tidlig på 1900-tallet, og de eldste elementene er lagret mer enn 5 år på sherryfat. Smaken er mer avrundet og mindre fuselpreget enn den opprinnelige versjonen fra 1900, og vil nok falle i smak hos de aller fleste, sier Heuch.

 

 

Verdens eneste akevitt med tørrfisk?

En av Norges mest eksklusive råvarer er tørrfisk fra Værøy i Lofoten. Den tørkede skreien er også grunnlaget for produksjonen av lutefisk, og tre av verdens største lutefiskprodusenter ligger nettopp på Værøy. Derfor var det logisk hvilken ingrediens som måtte med da Atlungstad skulle produsere en akevitt sammen med Norsk Kongelig Lutefisklag.  Og verdens eneste akevitt med tørrfisk ble til.

 

– Det luktet tørrfisk i hele produksjonslokalet en stund, ler daglig leder ved Atlungstad håndverksdestilleri, Romain Jourdan.

 

Lutefiskakevitt fra Værøy er produsert på samme måte som tørrfisken, med omsorg og kjærlighet. Den er mild, med et avdempet karvepreg – i tillegg til et hint av tørrfisk, altså.

 

Norges to eneste økologiske, norske akevitter

 

 

Atlungstad lanserer også 2 andre akevitter onsdag 1. september. Dette blir de eneste økologiske norske akevittene på markedet, laget med poteter og karve som er økologisk dyrket i Trøndelag og sertifisert økologisk av Debio.

 

Atlungstad Økologisk Single Cask: Fat 1428 er en unik akevitt med begrenset opplag (kun 1098 flasker), som ble lagret i 9 år på ett oloroso sherryfat. Akevitten har et tydelig karvepreg med mild og avrundet avslutning til tross for den høye alkoholprosenten (47,3%). Denne smaksrike og komplekse norske akevitten vil passe utmerket til et godt måltid eller som avec.

 

 

 

Atlungstad Økologisk Juleaquavit er utviklet av Halvor Heuch, som laget sin første Juleaquavit allerede i 1988 og har mer enn 30 års erfaring med juleakevitter. Denne smaksrike, langtidslagrede (9 år), komplekse akevitten passer svært godt til den klassiske norske julematen, hvor den tradisjonelle smaken av karve komplementeres av hint av vanilje, sitrus og noe vanilje samt sødme fra modning på sherryfat.

 

 

 

Atlungstad Brenneri og Håndverksdestilleri

Atlungstad er Norges eldste brenneri som fortsatt er i drift. I 1855 gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. Rent vann var viktig i flere av brenneriets prosesser. Derfor ble fabrikken lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var også viktig for å lette varetransporten, som helst foregikk til vanns, og brenneriet var et av landets ledende i siste halvdel av 1800-tallet og fram til avviklingen av spritproduksjonen i 2008.

 

I 2013 ble Atlungstad brenneri opprettet som industrielt kulturminne, og produksjonen startet opp igjen i 2014.

 

Atlungstad Håndverksdestilleri holder til i Atlungstad Brenneris historiske lokaler og driver med småskalaproduksjon av norsk akevitt og andre brennevinstyper. Vi er stolte av å kunne videreformidle den nasjonale kulturarven gjennom vår kunnskap om og lidenskap for godt håndverk.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev