KOKK Bartender Anne Maurseth
juni 2020
Mange forbinder fremdeles akevitt med jul og salt mat. Men nå finnes det ny akevitt som passer perfekt både til reker og skalldyr, og som ingrediens i fruktige drinker.
– Nye, norske akevitter er helt ideelle hvis du ønsker å servere deilige, sommerlige cocktails, sier bartender Anne Maurseth.
Vi står foran en etterlengtet sommer med forhåpninger om å kunne hygge oss sammen med kjente og kjære igjen. Ifølge en av Norges mest anerkjente bartendere kommer fruktige og friske akevitt-baserte drinker til å bli servert på svært mange sommerfester i år.
Nordmenn vil nyte akevitt i sommervarmen
– Det er et faktum at vi nordmenn ikke alltid er så flinke til å bruke det vi har nærmest. Men det er også et faktum at anerkjente barer både i New York og her hjemme den siste tiden har hatt akevittbaserte coctails på menyen. Nå ser vi at også forbrukerne virkelig er i ferd med å få
øynene opp for akevitt i drinker. De friske og lette sitruspregede nykommerne er absolutt verd å bite seg merke i, sier Maurseth.
Selv har den respekterte bartenderen, hvis karriere startet for 14. år siden da hun lærte cocktailkunsten hos Jan Vardøen, i en årrekke viet akevitt stor oppmerksomhet – herunder da hun startet «Pigalle», «Khartoum Contemporary» og nå sist «Andre Til Høyre». Hun har også kreert akevitt-cocktails på utenlandsoppdrag i New York, under Venezia bienallen og på en musikkfestival på Kypros.
To akevitter skreddersydd for lette, friske sommercocktails
– Akevittkreatørene Ivan Abrahamsen og Rune Laugen som står bak MEIR Akevitt, er de første som i samarbeid med det beste fruktdestilleriet i Italia har utviklet to akevitter beregnet til bruk i cocktails. «Meir No. 1» er en meget frisk og lett akevitt som ikke gir slipp på tradisjonen samtidig som den er helt ideell å bruke i cocktails. «Meir Pink» er også en veldig kul tilnærming hvor man har valgt grapefrukt, også dét perfekt for friske, lette sommercocktails. Et siste stalltips for sommeren er å erstatte gin med akevitt i klassikeren «GT»
slik at du får en «AT». Jeg unner mange å nyte en avkjølt og vel-smakende «AT» i sommer, sier Maurseth.
Passer perfekt til reker og skalldyr
Ivan og Rune har til sammen 25 års erfaring med å utvikle klassiske akevitter og forvalte den norske akevittarven. Men under MEIR-paraplyen har de fornyet det bevarte. Resultatet ble de innovative cocktail-akevittene «Meir No. 1» og «Meir Pink».
– Internasjonalt er akevitt den nye gin’en. Utenfor Norges grenser har ledende bartendere og serveringssteder omfavnet akevitt i cocktails en stund, og nå skjer det her hjemme også.
Men du må ikke være ekspert på å blande cocktails for å nyte akevitt i sommer. Ved å kjøle ned den sitruspregede «Meir No. 1» til 8-12 grader, passer den eksempelvis strålende til reker og skalldyr i ren form, sier Abrahamsen.
Reduser andelen akevitt i cocktailen
Han kommer også med en klar oppfordring om å redusere andelen akevitt i drinkene dersom de inntas på veldig varme dager. – Vis ansvarlighet i sommer, og vær bevisst på at kroppen trenger ekstra godt med væske når det er varmt. Det å innta brennevin for å sikre væskebalansen er verken heldig eller anbefalt, sier Abrahamsen.
Oppskrifter på sommercoctails signert Anne Maurseth

«BringeMeir»
4 cl Meir Pink
3 cl grapefrukt ferskpresset
2 cl lime ferskpresset
2 cl bringebær og stjerneanis sirup
2 cl eggehvite
Shaker godt sammen, gjerne uten is først - for å virkelig sette skum på drinken.
Helles så over i coupette glass gjennom sil. Toppes forsiktig opp med Balholm Sprudlande Bringebær Limonade. Kan pyntes med tørket grapefrukt eller ferske bringebær.

«High Tea»
2 cl Meir Pink
1 cl Martini Florale(alkofritt)
8 cl hibiskus te
2 cl sitron
1 cl timian og vanilje sirup
Toppes med Balholm Sprudlande Margaret
Kan lages i større porsjoner som en punsj. Trekk te, og tilsett alle ingrediensene når teen er avkjølt. Fyll glass med is, hell over punsjen, og topp med Balholm Sprudlande Margaret

«Meir Sweet & Sour»
4 cl Meir No. 1
3 cl pærejuice
2 cl sitron ferskpresset
2 cl lime ferskpresset
2 cl sukkerlake
2 cl eggehvite
En liten håndfull fersk basilikum
Ha alt i en shaker, og shake godt. Helles over i rocksglass gjennom en sil, og pynt med fersk basilikum.