Drikke Bourbon-boom i baren

Bourbon-boom i baren>

Den globale bourbon-boomen har for fullt truffet Norge. Oslo-baren Himkok vet hvordan man best får frem essensen av bourbon i en fantastisk cocktail. Det er slett ikke vanskelig å få til gode cocktails på hjemmebane, heller. Her får du tips om både bourbon cocktails og deilig tilbehør.

 

All bourbon er whisky, men ikke all whisky er bourbon. Den kan bare produseres i USA, og 96 prosent destilleres i Kentucky. Her ligger også verdens største bourbon-destilleri, Buffalo Trace.

De har en kapasitet på imponerende 20 millioner liter i året. Flere av literne finner veien til den verdensberømte baren Himkok i Oslo.

 

 

Historiske smaker

– Buffalo Trace er en fantastisk bourbon kjent for sin runde og rike smaksprofil. Karamell-, vanilje- og eiketoner er fremtredende, mens lagringen på bourbonfat bidrar med noter av varmt treverk. Maisens sødme i blenden gir whiskyen sin fyldige tekstur, mens antydningen av rug bidrar med hint av krydder, forteller Maroš Dzurus, bar manager hos Himkok.

 

Destilleriet til Buffalo Trace er blant verdens eldste og mest prisbelønte. I hver flaske er det over 200 år med tradisjon. Selv ikke forbudstiden i USA på 1920 og 30-tallet tok knekken på virksomheten. Under forbudstiden var det nemlig lovlig å kjøpe, selge og konsumere alkohol hvis det var foreskrevet av en lege for medisinske formål. Destilleriet klarte å tilpasse seg de nye lovene og forskriftene raskt ved å omstille produksjonen til å møte kravene for medisinsk whisky, noe som gjorde det mulig for dem å fortsette driften lovlig, og bidro dermed til dagens suksess.

 

Bare bourbon er bourbon

Det er noen viktige krav til bourbon:

• Bourbon må være produsert av minst 51 prosent mais.

• Bourbon må lagres i en ny forkullet eikebeholder i minimum to år.

• Bourbon kan ikke inneholde tilsetningsstoffer som smakstilsetninger eller fargestoffer.

 

Enten du lager en klassisk cocktail eller noe mer nyskapende, er Buffalo Trace en allsidig whisky som gir en rik og velbalansert smaksprofil. Med noter av karamell, vanilje, eik, frukt, krydder og en rund finish gjør den til et ideelt valg for enhver cocktailkreasjon.

 

 

– Det som skiller Buffalo Trace fra andre whiskyer, er en perfekt balansert smaksprofil, med søtheten til maisen og eikefat-aldringen supplert med krydret fra rugen. Det gir en subtil fruktighet som forsterker cocktailer, sier Paul Aguilar Voza, Head of R&D på Himkok.

 

Parsnip er en av cocktailene på Himkoks nåværende meny. Denne drinken redefinerer den klassiske Old Fashioned med en unik norsk vri. Den er basert på Buffalo Trace bourbon, og med en helt spesiell ingrediens – nemlig pastinakk.

 

 

– Her forsterkes de positive egenskapene i Buffalo Trace med den subtile sødmen og jordaktigheten til pastinakk, en elsket og populær rotgrønnsak i norsk mat. Pastinakkens litt nøtteaktige, kokosaktige og krydrede noter komplementerer bourbonens naturlige dybde på en vakker måte, mener Dzurus.

 

 

Parsnip Old Fashioned:

• Buffalo Trace

• Pastinakk (parsnip)

• Maple syrup

• Angostura cocoa bitters

 

For å forbedre kompleksiteten til Parsnip Old Fashioned, legger vi til et snev av lønnesirup. Den er perfekt for å balansere smakene og gir en mild sødme. Angostura Cocoa Bitters gir drikken en rik, aromatisk dybde, og fullfører denne sofistikerte blandingen. Med presisjon røres det ned for å oppnå den ideelle harmonien av smaker. Serveres over en stor isbit og pyntes med persilleblad, forteller Dzurus.

 

– Denne cocktailen er like visuelt fengende som den er herlig for ganen. Himkoks Parsnip Old Fashioned er essensen av Norge, et resultat av nyskapende mixologi og den enestående kvaliteten til Buffalo Trace bourbon, mener Voza.

 

Har du lyst til å mixe din egen drink med Buffalo Trace?

 

Parsnip Old Fashioned kan nok være for komplisert for dem som ikke har mye erfaring og rett utstyr. Her er en enklere variant, nemlig den klassiske Buffalo Trace Old Fashioned:

 

50 ml Buffalo Trace 1 sukkerbit Angostura Bitters Isbiter Appelsinskall

Legg en sukkerbit og noen dråper bitter i et rocksglass. Knus sukkeret og tilsett 2,5 cl Buffalo Trace og 5 isbiter. Rør i 30 sekunder. Tilsett ytterligere 2,5 cl Buffalo Trace og 5 isbiter til.

Rør i ytterligere 45 sekunder, bruk en bit appelsinskall som garnityr. Enkelt og godt!

 

Her er noen gode Himkok-tips for deg som vil eksperiementere litt:

 

Når du lager en cocktail med Buffalo Trace, er det viktig å velge ingredienser som komplementerer og forsterker dens naturlige smaksnoter. Her er noen ingredienser som fungerer godt med whiskyen:

 

• Karamell: En karamellsirup eller likør kan få frem karamelltonene i whiskyen og tilføre et snev av sødme.

• Vanilje: En vaniljesirup eller en dæsj vaniljeekstrakt kan forsterke vaniljetonene i whiskyen.

• Eik: Et snev av bitter, for eksempel angostura eller appelsinbitter, kan få frem eiksmakene og gi dybde til cocktailen.

• Frukt: Ingredienser som plommer, epler eller pære, kan forsterke whiskyens subtile fruktnoter og tilføre en eksotisk frisk smak.

• Krydder: Ingredienser som ingefær, kanel eller allehånde kan utfylle de krydrede tonene i whiskyen og gi en varm, beroligende smak.

• Kaffe: Bitterheten og fylden til kaffe kan komplementere sødmen og eikesmaken i whiskyen, og skape en harmonisk balanse av smaker. Du kan bruke kaffelikør, kaldbrygget kaffe eller til og med espresso for å tilføre kaffesmaken.

 

– Når du bruker disse ingrediensene, er det viktig å balansere smakene slik at du ikke overgår Buffalo Trace-whiskyen. Du må tillate whiskyen å skinne for å få en deilig, velbalansert cocktail, forteller Voza.

 

Hva serverer du til cocktail med Buffalo Trace?

 

Når du har laget din unike Buffalo Trace, kan du også imponere gjestene med litt snacks som passer godt til.

 

1. Ost: Skarp cheddar eller gouda kan få frem sødmen av karamelltonene i bourbonen.

2. Nøtter: Brente mandler eller pekannøtter kan utfylle smaken av vanilje og eik i bourbonen.

3. Tørket frukt: Tørkede aprikoser eller kirsebær kan utfylle karamelltonene i bourbonen.

4. Mørk sjokolade: Smaksrikdommen til mørk sjokolade kan balansere ut smakene til bourbonen og få frem dens sødme.

5. Charcuterie: Kjøtt som prosciutto eller salami kan få frem de krydrede og røykfylte smakene i bourbonen.

 

– Husk at nøkkelen er å finne en matbit eller garnityr som utfyller smakene til bourbonen og ikke overdøver den, avslutter Dzurus.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev