Drikke Chaîne des Rôtisseurs setter Norge på smakskartet

Chaîne des Rôtisseurs setter Norge på smakskartet>

Det er blitt et internasjonalt prisdryss for de norske deltakerne i de to prestisjefylte konkurransene som arrangeres av det gastronomiske fellesskapet Chaîne des Rôtisseurs. Nå er det klart for nye konkurranser!

 

På UMAMI ARENA skal den internasjonalt anerkjente organisasjonen kåre norske vinnere i kategoriene Jeunes Chef Rôtisseurs og Jeunes Sommeliers.

 

Vinnerne kvalifiserer seg som Norges representanter til det internasjonale mesterskapet som i 2023 arrangeres i Istanbul. Der har de mye å forsvare, etter sterke norske prestasjoner de siste årene.

 

–Vårt hovedtema på UMAMI ARENA i februar 2023 er: Kraften til å ta Norge videre. Derfor er det svært gledelig å ønske begge disse to ung-konkurransene innenfor både kokk og sommelier velkommen til UMAMI ARENA. Vi gleder oss til å heie frem morgendagens talenter og være med på å sette fokus på mulighetsrommet og viktigheten av en bransje med dyktige fagfolk. Dette sammenfaller også sterkt med verdiene som Chaîne des Rôtisseurs ønsker å fremme i begge konkurransene, sier direktør for UMAMI ARENA, Torill Engelberg.

 

–En viktig del av vårt arbeid er å bidra til å fremme initiativer i bransjen som er med på å bygge gode forbilder og bidrar til rekruttering av nye generasjoner med dyktige fagfolk, sier hun.

 

Norsk gulldryss

Det er stor prestisje forbundet med de to konkurransene – og norske kokker har faktisk vunnet den internasjonale finalen en rekke ganger:

 

Finalen i Jeunes Chefs Rôtisseurs i Mexico City i 2022 ble vunnet av Tonje Svee (21) fra To Rom og Kjøkken i Trondheim (se toppbildet). Nikolai Haram Svorte (25) fra Speilsalen på Britannia Hotel vant den internasjonale finalen for Jeunes Sommeliers i 2021.

 

Emil Lundemo Bakken (24) fra Scandic Nidelven i Trondheim vant den internasjonale Jeunes Chefs konkurransen 2020 og Sindre Fagermo Hjelmseth (24) fra To Rom og Kjøkken vant for 2021.

 

–Det er veldig moro at våre norske deltakere har levert så flotte resultater! Dette betyr mye for faget vårt, sier Thore Sande som er styreleder i den norske organisasjonen.

 

 

 

Styrke rekrutteringen

–Et av Chaîne des Rotîsseurs sine formål er å styrke rekrutteringen av kokker og servitører/sommeliers, og bidra til faglig utvikling av unge kokker og servitører, samt å fremme norsk mat og kortreist mat, sier Sande.

 

Sande legger til at dette ikke er en lærlingekonkurranse, men en konkurranse for unge talenter som allerede er aktive i yrket.

 

Fredag 17. februar står altså slaget i disse to konkurransene på UMAMI ARENA. Begge konkurransene arrangeres årlig med en nasjonal konkurranse – hvor vinnerne fra det enkelte land konkurrerer i et internasjonalt arrangement.

 

Jeunes Chefs Rôtisseurs

Konkurransen ledes av WACS (World Association Chefs’ Societies) og NKL-dommer Svein Magnus Gjønvik – og gjennomføres helt etter den internasjonale finalemanualen:

 

Dette er en konkurranse for unge kokker under 27 år og selve matlagingen foregår på UMAMI ARENAs Mesterkjøkken, hvor seks finalister møtes til dyst. Vinneren skal representere Norge i den internasjonale Chaîne des Rôtisseurs- konkurransen i Istanbul den 7. oktober 2023.

 

Finalistene kvalifiserer seg ved å ved å sende inn en 3-retters meny til fire kuverter etter en beskrevet råvareliste, pluss valgfrie råvarer kortreist etter sesong. Kvalifiseringsmenyene sendes inn til hoveddommer med beskrivelse og bilder av rettene. Hoveddommer og en fagjury velger ut de seks beste til finalen.

 

Konkurransen på UMAMI ARENA gjennomføres etter prinsippet “Mystery Box”. Her vil alle kandidater tildeles en råvarekurv med hovedråvarene som skal benyttes til den enkelte rett.

 

Jeunes Sommeliers

Dette er en konkurranse for unge servitører og vinkelnere under 27 år om deres kompetanse innen vin og drikke til gode måltider. Minimum tre personer vil kjempe om å bli kåret til Norges beste, unge sommelier i Chaîne des Rôtisseurs’ bedrifter. Også her vil vinneren delta i den internasjonale konkurransen i Istanbul.

 

Selve konkurransen består av tre deler: En faktabasert teoriprøve, en praktisk prøve på 40 min hvor kandidatene skal skjenke og synliggjøre sin kompetanse i en realistisk setting. Dette kan være alt fra dekantering, til å helle riktig i glassene. Det tredje elementet er en krevende blindtesting hvor kandidatene skal vise hva de kan og forstår om fire ulike viner, kun ut fra egen smaks-, lukt- og synssans.

 

Over 750 års tradisjoner

Chaîne des Rôtisseurs er en internasjonal organisasjon som har sine røtter helt tilbake til år 1248 og opprettelsen av den franske laugsordningen. I dag er denne kulinariske organisasjonen etablert i over 80 land – og arbeider for å engasjere medlemmer som brenner for alt som kan løfte verdien av god mat og bordets gleder. Chaîne des Rôtisseurs har så vel profesjonelle medlemmer som amatører. Dette gjør organisasjonen unik i så måte.

 

800 medlemmer i Norge

I Norge er det ca. 860 medlemmer fordelt på åtte avdelinger rundt om i landet. Hvert år bruker Chaîne des Rôtisseurs i Norge en del av medlemskontingenten til å premiere vinneren av de forskjellige lærlingekonkurransene, i de fleste fylkene.

 

Til sammen har organisasjonen hele 25.000 medlemmer «worldwide» – med amatører og profesjonelle fra hele verden.

 

– Både det nasjonale og internasjonale nettverket til Chaîne des Rôtisseurs inviteres til UMAMI ARENA i februar, avslutter Engelberg

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev