Drikke Den unge vinen

Den unge vinen > Le Beaujolais nouveau est arrivée!

Siden 50-tallet har slippdagen for Beaujolais nouveau vært en merkedag i regionen. Siden 80-tallet har dagen blitt feiret også internasjonalt. Beaujolais nouveau slippes den tredje torsdagen i november.

 

Datoen for slippet i 2022  var 17. november. Da har vi salgsstart på 51 produkter.

 

Le Beaujolais nouveau est arrivée!

Beaujolais nouveau er ikke lenger så nytt, og ikke i nærheten av den festen det en gang var, men vinene er bedre i dag enn den var på 80-tallet.

 

Fest og feiring

Det å drikke den nygjærede vinen for å feire en vellykket innhøstning er hverken nytt eller spesielt for Beaujoulais. Det Beaujoulais derimot gjorde til sitt varemerke, var å sette en ufattelig kort tidsfrist på distribusjonen av den nye vinen.

 

I 1951 ble vinloven for Beaujolais endret slik at vinen kunne lanseres allerede 15. november samme år som druene var høstet, og med det kom idéen om å arrangere et kappløp til Paris med årets første flasker. Og slik begynte festen. I 1985 ble datoen for lanseringen endret til tredje torsdagen i november, og nå spredde fenomenet seg over landegrensene.

 

Denne vinen ble kalt le Beaujolais Nouveau, «den nye», i motsetning til fjorårets vin. I dag har «Bojo Novo» blitt et verdensomspennende fenomen, og restauranter og vinhandlere annonserer gjerne jippoet med ordene «Le Beaujolais Nouveau est arrivé!».

 

Vinmonopolet har solgt Beaujolais Nouveau siden 1983. Navnet på vinen uttales omtrent sånn: «båh-sjolé no-våh».

 

Hvordan smaker Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau er en lys rubinrød, fruktig og saftig rødvin som snerper lite. Fansen hyller den ferske og lette stilen, med smak av modne kirsebær. Kritikerne mener vinen er for ung og knapt nok ferdig gjæret, med ustilige aromaer av banan, kirsebærlikør og jordbærgodteri.

 

Den amerikanske vinskribenten Karen MacNeil hører nok til sistnevnte kategori: Hun skrev en gang at «å drikke denne vinen gir deg den samme teite gleden som når du spiser kakedeig».

 

Produksjonsmetode

Beaujolais Nouveau lages ved hjelp av en metode som kalles delvis karbonisk maserasjon, eller kullsyregjæring. Kort fortalt betyr det at druene legges i hele klaser i en tank, under et teppe av CO2.

 

Gjæringen starter inne i de fremdeles hele druene, og etter en til tre uker blir druene presset og vinen får gjære videre. Denne metoden gir lite farge og tannin, men en tydelig fruktig og fersk smak.

 

Finnes det ulike typer?

Ja, innenfor vinregionen Beaujolais er det noen landsbyer som regnes som ekstra gode, og disse har lov til å sette «Beaujolais-Villages» på etiketten. Her lages det også vin som slippes etter bare noen ukers gjæring, og denne får navnet «Beaujolais-Villages Nouveau».

Enkelte produsenter leker seg også litt med konseptet, blant annet med å lage rosa utgaver: Beaujolais Nouveau Rosé.

 

Les mer her > 

vinmonopolet.no/content/lar-om-vin

 

 

 

Hva spiser vi til vinen?

Beaujolais går fint til litt harde oster som er lagret litt lengre, som Emmentaler, Edamer og Jarlsberg. Dette er en sommerlig vin, og du bør ikke drikke den for varm så en temperatur på 14-15 ° C er passe. Den fungerer godt til spekemat, kylling eller annen lys fugl og kalkun. Prøv den til paier som quiche lorraine eller salater med kjøtt som skinke, kylling og bacon og til hvit fisk.

Foillard Beaujolais Nouveau 2022

Vinen lukter rent og naturlig av røde bær og blomster. Smaken er saftig og fruktig med innslag av kirsebær, krydder og urter. Fargen er lys blå lilla. Den passer til lyst kjøtt, ost og svin.

Pris kr 233,90

Guy Breton Fanchon Beaujolais-Villages Nouveau

Vinen lukter friskt av rød frukt og er ung og bærpreget. Smaken er saftig med anslag av rips og med god syre. Fargen er lys rød. Den passer til lyst kjøtt, ost og til svin.

Pris kr 239,90

Cadette Beaujolais Nouveau 2022

Lukten på vinen er fokusert med anslag av knuste røde og mørke bær. Smaken er fokusert med hint av røde bær og balsam.Fargen er lys og ren rød. Den passer til lys fisk, lyst kjøtt og svin

Pris kr 232,60

Bulliat Bouquet Final Beaujolais Nouveau

Vinen lukter av blomster og røde bær. Smaken er saftig, frisk og har innslag av røde bær og blomster. Den har god lengde. Fargen er lys rød. Den passer til hvit fisk, lyst kjøtt og grønnsaker.

Pris kr 194, 90

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev