Nyhet
Drikke Det internasjonale sidermiljøet samles i Hardanger

Det internasjonale sidermiljøet samles i Hardanger>

Norsk sider er et kvalitetsprodukt i verdensklasse

 

Verdens fremste på sider samles i naturskjønne Odda for å oppleve den særegne norske sideren og markere startskuddet for Sider-VM i Bergen 10-12 november

 

Norsk sider har blitt en viktig del av mat og drikkekultur og har en viktig plass i jordbruket. Sider er norsk drikke laget på norske råvarer som de siste årene har blitt mer og mer bemerket også utenfor landegrensene.

 

– Norsk sidernæring er en suksesshistorie, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad den gang.

 

Under Hardanger internasjonale siderfest vil et samlet norsk sidermiljø lansere Sider-VM i Bergen 10-12 november.

 

Kunngjøringen gjøres med en seremoniell sidersablering hvor noen av de fremste stemmene i det internasjonale sidermiljøet være til stede.

 

 

 

–  Norsk sider er et kvalitetsprodukt på rene norske epler i verdensklasse og den norske sideren bidrar med konkuranseteft til norsk reiseliv.

 

Norsk sider rekrutterer mange unge mennesker inn i fruktnæring og bidrar med vesentlig økt bærekraft og verdiskapning inn i fruktnæring, sier daglig leder i Hanen Bernt Bucher-Johannessen.

 

 

 

Norsk sider til verden

 

Det later til å bli en imponerende samling av sidervitere i Odda. Et av verdens fremste sidereksperter, Gabe Cook, også kjent som The Ciderologist kommer for å representere den engelske tradisjonen. Fra Tyskland og konkurransen Cider World hvor Norge tidligere har utmerket seg, kommer Michael Stöckl.

 

Det spanske sidermiljøet er representert gjennom Haritz Rodriguez fra San Sebastian og det anerkjente nettverket Cider Lands.

 

I nordisk tradisjon kommer svenske Johan Sjöstedt fra Pomologik, et av Sverige fremste siderprodusenter og fra Finland kommer Aaron Brownie fra Lepola Drink og Finsk forening for ekte siderprodusenter.

 

 

De internasjonale gjestene stiller til intervju med pressen.

 

En viktig del av programmet for festivalen blir et utviklingsseminar hvor hovedfokuset er å synliggjøre viktigheten av sider som næring i Norge og øke kunnskapen om norsk siderproduksjon.

 

I forbindelse med seminaret lanseres også nettstedet Siderlandet.no – et nasjonalt nettsted for all sider og en portal for økt kunnskap rundt det helnorske produktet.

 

Ellers på programmet finner vi sidersmaking, gårdsbesøk og siderfjordcruise. Finn resten av programmet her.

 

 

 

Norge har blitt en konkurransedyktig sidernasjon

 

Norge har slått seg opp i sider internasjonalt og som en del av dette har Norge blitt invitert til å være hederslandet under Cider World 2022 i Frankfurt 9-11 juni. Hele 15 norske produsenter drar til Frankfurt, og etter flere gode plasseringer tidligere år, er forventningene til norske medaljer høye.

 

Etter to år med pandemi tørster et europeisk publikum etter å møte norsk sider igjen.

 

Hardanger internasjonale siderfest blir startskuddet for et viktig halvår for norsk sider som kulminerer i Bergen 10-12 november, og intet sted er en mer passende arena for startskuddet enn selve arnestedet for norsk sider.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev