Nyhet
Drikke Det perfekte juleselskap ligger i detaljene og

Det perfekte juleselskap ligger i detaljene og> den tradisjonsrike Gilde Juleaquavit er prikken over i’en

En vellykket julefeiring krever nøye planlegging, god meny, stemning, etikette og ekte gjestfrihet. Den tradisjonsrike Gilde Juleaquavit er prikken over i’en når gjestene skal trakteres, mener en av Norges beste servitører. Her får du hans råd for det perfekte juleselskapet.

 

 

Selskapseksperten og forfatteren Mathias Toresen ble kåret til Norges beste servitør i 2023. Med kongepokalen fra NM i servitørfaget i hånd, kan du trygt stole på at han gjør alt for å skape en wow-opplevelse for sine gjester.

 

 

– Detaljene utgjør forskjellen mellom et godt og et fantastisk juleselskap. For meg er Gilde Juleaquavit en nødvendighet ved julebordet, sier Toresen.

 

Unik julesmak

Siden den første juleakevitten ble lansert i 1988, har Gilde Juleaquavit blitt en fast følgesvenn til norske julemiddager. Årets utgave av Gilde Juleaquavit er den 38. i rekken.

 

– For mange nordmenn er Gilde Juleaquavit en uunnværlig del av høytiden. Den har ny smak hvert år, men bevarer samtidig essensen av jul gjennom sin klassiske, tidløse smaksprofil. Årets Gilde Juleaquavit bygger som vanlig på Solerabasen som går tilbake til 1988, og har i tillegg en stor andel first fill sherryfat som gir et tydelig men avrundet fatpreg med innslag av toffee, sjokolade og tørket frukt, sier Anoras akevittambassadør Atle Minothi.

 

Bordets bestevenn

Juleakevitten har alltid vært en del av julefeiringen hjemme hos familien Toresen. Mathias er enig i at juleakevitten er forbundet med tradisjoner, men mener akevitt er en skjult perle.

 

– Det er en kunst å lage god akevitt. Vi burde være enda mer stolte av den, og bruke den mer resten av året, ikke bare i juletiden. Akevittcocktails er fantastisk. Friske elementer som bærsiruper, for eksempel kirsebærsirup kombinert med et syrlig innslag av sitron eller limejuice  skaper en unik kombinasjon sammen med akevitt, sier han.

 

Da han for første gang skulle arrangere juleselskap alene, var Gilde Juleaquavit et selvsagt valg.

 

– Flasken stod på bordet, og alle fikk skjenke selv fra flasken husker jeg. Akevitten skal løsne opp stemningen i et selskap, rense ganen litt og klargjøre deg til neste smak. Ingen juleselskap uten akevitten i mine øyne, sier Toresen.

 

Mathias’ tre viktigste råd for et vellykket juleselskap

1) La drikken styre menyen. Velg ut en god akevitt eller vin, og lag mat som passer til denne. Dette gir en helhetlig smaksopplevelse.

2) Gi gjestene en varm velkomst. Ha bordet klart og lysene tent når gjestene ankommer. Ta imot dem med en liten forfriskning og skap en varm atmosfære allerede i døren.

3) Skap ro og nyt øyeblikket. Sørg for en rolig og behagelig atmosfære. Vær til stede rundt bordet med gjestene, og unngå å stresse. Nyt selskapet og stemningen.

 

 

Fakta om Mathias Toresen (30)

• Startet som kokkeelev, men valgte ny retning som servitør

• Var første vinner av Kongepokalen i servitørfaget (2023), og vinner av NM (2016)

• Lærling på Brasserie France, medlem av servitøryrkeslandslaget, deltok i VM i Brasil. Ble hovmester ved Oslo Militære Samfund som 20‑åring.

• Hyppig brukt etiketteekspert i mediene og forfatter av «Det perfekte selskap», den store vertskapshåndboken for deg som ønsker å heve standarden når du holder selskap hjemme

 

 

 

Gilde Juleaquavit 2025

Da Gilde i 1988 lanserte den aller første juleakevitten, var målet å presentere en akevitt som passer optimalt til tradisjonell, norsk julemat. Gilde Juleaquavit ble umiddelbart en suksess, og er i dag Norges mest solgte. Hvert år siden lanseringen har Gilde Juleaqua- vit blitt laget etter samme fremgangsmåte: En andel av akevitten, Solera-andelen, bevares og danner basen for neste års særegne oppskrift. Dermed inneholder årets Juleaquavit edle dråper fra alle årganger som noensinne er laget.

Årets tema og design for Gilde Juleaquavit 2025 er inspirert av kunsten å arrangere det perfekte juleselskapet. Dette handler ikke bare om bord- dekking eller dekorasjoner, men også om stemningen rundt bordet,  atmosfæren, maten, musikken og opplevelsene som gjestene deler.

For å virkelig løfte årets tema et steg videre, har selskapsekspert og forfatter Mathias Toresen brukt sin ekspertise og sine beste tips for å dekke årets

Gilde Juleaquavit-bord. Med kongepokalen fra NM i servitørfaget i hånden kan du trygt stole på at han gjør alt for å skape en helhetlig opplevelse

for sine gjester. Gilde Juleaquavit er en naturlig del av denne helheten en detalj som løfter både selskapet og opplevelsen til nye høyder.

Smaken er rund og fyldig med tydelig fatpreg, avrundede kryddernoter og med innslag av toffee, sjokolade og tørket frukt.

Den passer perfekt til den tradisjonelle julematen og er spesielt god til ribbe.

  

 

Gilde Juleaquavit 2025 Ekstra Modnet

Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet er en årgangsakevitt som er modnet ekstra lenge på spesielt utvalgte fat. Årets utgave er en blend av sherry-, madeira- og portvinsfat. Akevitten har et velbalansert krydder- og fatpreg med god sødme og enestående avrunding etter minimum 5 år på fat og mye av innholdet er lagret enda lengre.

Smaken er rik, sødmefull og konsentrert smak med innslag av vanilje, mørk sjokolade og aprikosmarmelade.

Denne akevitten passer utmerket som avec eller dessert, og er spesielt god til multekrem og oster med fikenmarmelade. Dette er akevitten for dem som ønsker det lille ekstra!

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev