Drikke Drømmelaget

Drømmelaget> Familieforetaket G.D. Vajra er en suksesshistorie

Familieforetaket G.D. Vajra holder til i kommunen Barolo – i appellasjonen Barolo. Men de lager ikke bare barolo. Da Aldo Vaira på begynnelsen av 1970-tallet dro tilbake til landsbygda i en tid hvor mange andre dro til byen, gikk han virkelig mot strømmen – men siden den gang har han bit for bit bygget opp vinhuset G.D Vajra  til en real suksesshistorie.

 

I dag er også hans tre barn sterkt involvert i driften av gården, og hele familien er en gjeng man ikke kan unngå å bli glad i, med sine smittsomme smil og brennende lidenskap for det de driver med – å lage vin av topp kvalitet samtidig som de tar vare på naturen.

Vajras vinmarker har vært dyrket etter økologiske prinsipper i 45 år, så på dette området har pappa Aldo Vaira virkelig vært en foregangsmann i regionen. Denne tilnærmingen gir sunne vinplanter med godt immunforsvar, og sørger for naturlig lave avlinger. Her er det med andre ord druene som får spille hovedrollen, ikke vinmakeren. Vajra ønsker å lage rene, delikate og elegante viner med karakter og finesse, uten overdreven bruk av fransk eik, og Aldo omtaler seg selv som områdets "mest moderne tradisjonalist og mest tradisjonelle modernist".

  

Et ekstra godt kjøp

Hos Vajra er alle viner like viktige, så deres Langhe Rosso får like mye opperksomhet og kjærlighet som toppvinene. Dette er derfor alltid en herlig hverdagsvin og et perfekt sted å starte om man vil bli nærmere kjent med Piemonte – og seks av druene som dyrkes der samtidig.

I 2014 modnet druene svært sakte, men Vajra hadde is i magen og høstet sent, noe som har gitt deres Langhe Rosso litt ekstra jordsmonnspreg. Som følge av den utfordrende vekstsesongen er det også litt mer nebbiolo i blenden (35 prosent) enn i andre årganger (deklassifiserte druer som ellers ville ha inngått i viner i høyere prisklasser), og det gjør vinen til en ekstra delikat og kompleks utgave som er et enda bedre kjøp enn vanlig.

 

 

 

Utrolig matvennlig

Druene til Vajras Langhe Rosso kommer fra yngre vinstokker, og hver type er høstet med perfekt modning, avstilket og vinifisert hver for seg. Mosten gjæres med skall og steiner i rundt ti dager, og modnes deretter i 18 måneder – først på ståltank, og deretter på en kombinasjon av nye og brukte eikefat. Til slutt har vinen fått tre måneder flaskemodning. Vinens flotte friskhet og faste grep gjør den utrolig matvennlig, og den er herlig til alt fra antipasti med parmaskinke, spekepølser og patéer eller grove biter med parmesan og pecorino, til forretter som vitello tonnato eller grillet steinsopp.

Vajra Langhe Rosso er selvsagt også en innertier til italienske klassikere som spaghetti carbonara eller lasagne med ostesaus, samt til kjøttretter som hvitløksfylt kylling, svineribbe med ovnsbakte rotgrønnsaker eller timianstekt lam med fløtepoteter. Vinens saftighet gjør den også super til lettsaltet torsk med rødvinssaus (ikke minst i form av sesongens skrei). samt til fredagstacoen og smaksrike asiatiske retter.

 

 

Vajra Langhe Rosso 2014

Lillebror Isidoro Vaira ser for seg Langhe Rosso som et fotballlag, hvor nebbiolo med sin struktur og eleganse er lagkapteinen. Barbera-druen er den karaktersterke og entusiastiske typen, mens dolcetto bidrar med frukt og friskhet.

Freisa er en bestemt drue som alltid er på offensiven, mens albarossa er målvakten som kanskje ikke gjør så mye ut av seg, men som det er umulig å spille uten. Og til slutt har vi den dyktige og kjappe spilloppmakeren pinot noir, som med sine dribleferdigheter skaper action på banen. Med andre ord – et ekte drømmelag! Vinen passer til lyst kjøtt og svin. Serveringstemperatur: 14-16 grader

Pris kr  146,90 kroner

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev