Nyhet
Drikke Nasjonalskatten Gammel Opland fyller 150 år

Nasjonalskatten Gammel Opland fyller 150 år> Kun 150 eksemplarer av jubileumsakevitt kommer for salg 15. september

Nasjonalskatten Gammel Opland fyller 150 år og for å feire jubilanten har Anoras fremste håndverkere laget en helt spesiell og sjelden akevitt. I hele 12 år har akevitten Bøkkerens Reserve modnet på et helt særegent fat før 150 eksklusive flasker straks finner veien til butikkhyllene.

 

– Bøkkerens Reserve er en hyllest til det stolte bøkkerhåndverket som ligger til grunn for norske akevittradisjoner. Vi syns det er ekstra gjevt å lansere 150 flasker akevitt i bøkkernes navn, i anledning Opland-akevittens 150-årsjubileum. Jeg vil anbefale Bøkkerens Reserve først og fremst for smakens skyld, sier Norgessjef for brennevin i Anora, Holger Gramstad.

 

Gramstad tror at både samlere og akevittvenner vil benytte anledningen til å sikre seg denne akevitten. For to år siden hadde Anora tilsvarende slipp, da et meget begrenset opplag av akevitten Opland Juvel ble solgt ut på få timer, til over 15000,- per flaske.

 

Smaksopplevelse av akevitt på aller høyeste nivå

Opland har en helt særegen posisjon blant kjennere av norsk akevitt. Akevitten har vunnet en rekke priser i internasjonale konkurranser for sin harmoniske og delikate smak, og har gjennom hele sin 150 år lange historie vært en inspirasjonskilde for videreutviklingen av norsk akevitt.

 

- Med Opland Bøkkerens Reserve ønsker vi å vise hvilken enestående nytelse premium norsk fatmodnet akevitt kan gi. Aromabildet er komplekst og byr på en kraftig fataroma med innslag av avrundede krydder, brent karamell, mokkakaffe, tørkede røde frukter, vanilje, samt hint av anis og sitrus. Den 12 år lange fatmodningen har gitt akevitten en fyldig munnfølelse og lang, kompleks ettersmak, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

 

På lik linje med de andre akevittene i den populære Opland-familien er Bøkkerens Reserve også laget med en krydderblanding bestående av karvefrø, fennikelfrø, anisfrø, korianderfrø og paradiskorn.

 

Edle dråper

Bøkkerens Reserve ble unnfanget i 2009, da et spesielt utvalgt sherryfat ble fylt med edle dråper av Opland-destillat og gjemt innerst på fatlageret. Fatet var en selvsagt del av flyttelasset fra produksjonsanlegget på Hasle til nye lokaler på Gjelleråsen i 2012. Da akevittblenderne noen år senere tok de første smaksprøvene, ble det raskt klart at dette kom til å bli noe helt spesielt. Etter fem års modning på sherryfatene, ble innholdet overført til et first-fill madeirafat. Der godgjorde det seg i sju år til, for å gi Bøkkerens Reserve en rik og balansert avslutning. Til sammenligning modnes en «klassisk» Gammel Opland-akevitt i to år på sherryfat.

 

– Siden hvert fat har sin egen individuelle karakter, er utvelgelsesprosessen avgjørende for å lage norsk akevitt av høyeste kvalitet. Dette er en av bøkkernes avgjørende kompetanser, forteller Minothi.

 

Kommer i 70 år gammel treeske

Flaskene av Bøkkerens Reserve kommer i esker av fransk eik, kjøpt inn på 1950-tallet som reparasjonsmaterialer til de store eikeliggerne. Designet og snekkerarbeidet er utført av tradisjonsorienterte håndverkere i Fåberg Håndverkskollektiv i Lillehammer. Stoffet som kler innsiden av esken er en ulldamask fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, som vanligvis brukes til bunadskapper. Mønsteret er inspirert av et gammelt materiale funnet i arkivene fra friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer.

 

15. september kommer 150 utgaver av Bøkkerens Reserve for salg hos Vinmonopolet, for 6000,- kroner per stykk.

 

Fakta om Gammel Opland

Historien om Gammel Opland startet på midten av 1800-tallet, da bønder fra bygdene rundt Gjøvik gikk sammen om å lage et eget brenneri. I 1872 ble det etablert en destillasjon i Oslo, som senere ble hetende Oplandske Spritfabrik. Her ble den velkjente krydderresepten til Opland utviklet og perfeksjonert, og den dag i dag har akevitten en helt særegen posisjon blant kjennere av norsk akevitt.

 

Fakta om bøkkerfaget

Selve bøkkerfaget har en lang historie i Europa, og er en flere hundre år gammel tradisjon i Norge. Bøkkerne vedlikeholder og tar vare på hele samlingen av brukte sherryfat, som er en vesentlig del av tilvirkningen av akevitt. De sørger for at fatene er tette og i best mulig stand så Norge kan holde på den stolte akevittradisjonen. Anora er de eneste i Norge som utdanner og ansetter bøkkere. I sommer økte Norge og Anora bøkkerandelen med 25 prosent da Paal Engen bestod svenneprøven i bøkkerfaget.

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev