Drikke En champagne utenom det vanlige

En champagne utenom det vanlige> Tarlant Zero Brut Nature

Dette er en nyansert og rik champagne helt uten tilsatt sukker og med over seks år på bunnfallet er nå tilgjengelig i basisutvalget på polet. Tarlant Zero Brut Nature er resultatet av et imponerende håndverk, og skiller seg utvilsomt fra det meste av det andre du finner i Champagne-hylla på Vinmonopolet.

Søskenparet Benoît og Mélanie Tarlant har tatt et bevisst valg om å unngå tilsetning av dosage, altså sukker.

 

Fraværet av dosage gir rom for en renere og mer autentisk opplevelse, der druenes naturlige kvaliteter og områdets unike terroir får skinne gjennom uten forstyrrelser.

Bunnfallsmodningen spiller en viktig rolle i utviklingen av Zero Brut Nature sin rike karakter. Når vinen, som har 2014-årgangen som base, får modne på bunnfallet i nesten seks år som er en betydelig lengre periode enn de 15 månedene som er minstekravet for non-vintage-champagner blir aromaer og smaker vesentlig bedre integrert.

Den lange modningen bidrar også til en mer nyansert og harmonisk smaksstruktur.

Resultatet er en champagne med fyldigere kropp, større smaksintensitet og en velutviklet karakter.

 

 

Enten du allerede er et meget vinkyndig menneske med en hang til noe godt i glasset til enhver tid, eller du er en novise som leter etter en ordentlig god flaske til en spesiell anledning, vil Tarlant Zero Brut Nature garantert stå til forventningene og den er dessuten ikke bare tilgjengelig i glasset, men har nå også særdeles god tilgjengelighet i basisutvalget på polet!

 

Når det er sagt er det ingenting i veien for å kjøpe inn noen flasker av denne champagnen og glemme dem i kjelleren i mange år for som følge av den lange bunnfallsmodningen og det eksepsjonelt gode håndverket til Tarlant-søsknene er dette en svært lagringsdyktig non-vintage-champagne som det ikke har noen hast å drikke opp.

 

Historie møter innovasjon i Marnedalen

Søskenparet Benoît og Mélanie Tarlant er tolvte generasjons vinmakere, og driver vingården med den samme lidenskapen og kompetansen som sine forfedre.

De kombinerer sin respekt for familiens tradisjoner og det biologiske mangfoldet i vinmarkene med en eksperimentell tilnærming, hvilket har ført til utviklingen av noen av de mest spennende og terroirdrevne champagnene som er tilgjengelige på markedet.

 

Det er et kunststykke å lage champagne av en slik kvalitet, særlig uten tilsatt sukker, og det krever en helt spesiell innsats og oppmerksomhet i vinmarkene.

 

Selv om det har blitt vanligere å lage champagne uten tilsetning av dosage i nyere tid, har familien Tarlant perfeksjonert denne kunsten i lang tid. De anser hver eneste flaske de lager som et speilbilde av terroiret i de fire landsbyene de opererer i  Oeuilly, Boursalt, Celles-lès-Condé og Saint-Agnan og målsettingen er klar: å produsere en ren og usminket champagne som lar områdets karakter skinne tydelig gjennom, uten at den blir overskygget av tilsatt sukker.

 

 

Benoît og Mélanie er ikke bare dyktige, men også svært bevisste vinmakere. De holder seg konsekvent unna plantevernmidler og bruker økologisk gjødsel, noe som vitner om dyp respekt for naturen og kunsten å lage vin. Tarlant Zero Brut Nature består først og fremst av en blend av de klassiske Champagne-druene pinot noir, pinot meunier og chardonnay, men den inneholder også en liten andel av noen av regionens gamle og nesten «glemte» druesorter: pinot blanc, arbanne og petit meslier.

 

 

For å ha en bredest mulig palett av ulike terroirer til disposisjon når basevinen skal blendes, vinifiseres druematerialet fra hver enkelt parsell for seg selv. Når de ulike komponentene har ligget rundt seks måneder på bunnfallet, blindsmaker Benoît og Mélanie seg frem til den best mulige blenden for hver enkelt årgang.

Det er altså 2014 som brukes som basevin i siste utgave av deres Zero Brut Nature, og resultatet er intet mindre enn imponerende.

 

Dette året var preget av vekslende værforhold, med en mild start og tørr vår, etterfulgt av en våt sommer. Dette kunne ha blitt en utfordring, men takket være en varm og tørr periode fra slutten av august til innhøstingen i september, ble modningen likevel så bra at mange produsenter anser 2014 som en svært god årgang.

 

En Champagne tilpasset enhver anledning

Tarlant Zero Brut Nature har en middels dyp grønngul farge, og en pent utviklet og delikat duft av lime og forfriskende grønne epler med innslag av kalkmineraler.

Dette er en svært mineralsk og knasende tørr champagne med en særpreget friskhet og fantastisk syrestruktur, stor konsentrasjon og en fyldig munnfølelse med flott mousse og sitruspreget smak.

 

Takket være sin rike og balanserte smaksprofil er Tarlant Zero Brut Nature særdeles allsidig når den skal matches til mat. Den friske, syrlige smaken komplementerer enkle fingerretter eller kalde forretter uten problemer, og den kommer også til sin rett sammen med et fat ferske østers eller et utsøkt sushi-måltid.

Men det er ingen grunn til å undervurdere dens evne til å også takle mer smaksrike retter som for eksempel en kremet risotto, en autentisk pizza margherita eller den italienske klassikeren pasta carbonara. Og for de vågale denne champagnen kan også løfte opplevelsen av frityrstekt mat til nye høyder!

 

 

 

Ellers nærmer jo også julematsesongen seg med stormskritt, og her viser Tarlant Zero Brut Nature sin allsidighet. Champagnens friskhet skjærer gjennom rike og fete smaker, og passer perfekt til alt fra lutefisk til ribbe og pinnekjøtt.

Enten du skal på julebord med gode venner eller planlegger den store julemiddagen med alt det innebærer av utfordrende smaker og tilbehør, er denne vinen en strålende følgesvenn – og den skuffer heller ikke til kald julemat dagen derpå!

Tarlant Zero Brut Nature er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til en pris på 550 kroner, og nytes best med en temperatur på mellom 8 og 10 grader.

 

Familien Benoît og Mélanie Tarlant

Historien begynner med Pierre Tarlant, men det var besluttsomheten og visjonen til Louis Tarlant som på begynnelsen av 1900-tallet satte familien i sentrum av champagneverdenens utvikling. Louis' rolle i «Champagne-revolusjonen» og hans bidrag til AOC-klassifiseringen av regionen gjorde ham til en av områdets pionerer.

Benoît og Mélanie Tarlant er tolvte generasjon vinmakere i denne tradisjonsrike familien.

 

Deres respekt for familiehistorien og naturen, kombinert med et eksperimentelt tankesett, sørger for svært terroirpregede champagner. De er også kjent for å være ekstremt nøyaktige i vinmarkene, hvilket resulterer i fullmodne druer med høy konsentrasjon og rik smak, slik at det ikke er behov for tilsetning av dosage i majoriteten av deres champagner.

 

Tarlant-familien opererer med nulltoleranse for bruk av kjemiske plantevernmidler og praktiserer organisk gjødsling i vinmarkene, og de jobber også iherdig med å opprettholde det rike biologiske mangfoldet i området.

 

Det er stor variasjon av jordsmonn, druesorter og mikroklimaer i Marnedalen. Druematerialet fra hver parsell vinifiseres derfor enkeltvis, noe som sørger for at Tarlant har en unik samling av komponenter fra ulike terroirer til disposisjon når basevinene skal blendes.

 

Familien verken kjøper eller selger druer, og mener det er essensielt å ha full kontroll over hele prosessen for å kunne lage best mulig vin.

 

Et annet viktig element som skiller Tarlant-familien fra mange andre Champagne- hus, er deres valg om å anvende alle de tillatte druesortene i regionen som petit meslier, arbanne, pinot gris og pinot blanc, og ikke kun de tre mest kjente druene  pinot noir, pinot meunier og chardonnay.

 

«Zero» er Champagne Tarlants basis-cuvée og utgjør om lag 70 prosent av familiens totale produksjon, dette tallet inkluderer også roséutgaven med samme navn.

 

Familien sier selv at denne champagnen skal gjenspeile terroiret i de fire landsbyene de har vinmarker i Oeuilly, Boursalt, Celles-lès-Condé og Saint-Agnan. Dette mener de at gjøres best ved å lage en champagne uten tilsatt dosage, ettersom sukkeret vil maskere det unike terroiruttrykket.

 

Jordsmonnet består av flint, silisiumsand, leire og kalkstein og Vinstokkene er gjennomsnittlig 40 år gamle. Det foretas grunn pløying under radene, det vokser gress mellom rankene og det gjøres poussard-beskjæring av vinstokkene.

 

Druene håndplukkes før de presses forsiktig på klassiske runde Coquart-presser og spontanfermenteres i fat og temperaturkontrollerte ståltanker, parsell for parsell.

Vinen modnes deretter på bunnfallet i Burgund-fat i seks måneder uten malolaktisk gjæring, før den tappes på flaskes uten klaring og modnes videre med bunnfallet i fem år og syv måneder. Vinen er degorsjert 1. februar 2021, og er ikke tilsatt dosage.

 

 

 

Tarlant Zero Brut Nature

Denne champagnen har en pent utviklet duft, delikat nese med innslag av lime, grønne epler og kalkmineraler. Smaken er mineralsk, elegant og knasende tørr champagne med høy konsentrasjon og fyldig munnfølelse, som har flott mousse og nydelig dybde til tross for at den ikke har gjennomgått malolaktisk gjæring eller er tilsatt dosage.

 

Fargen er middels dyp grønngul. Dette er en svært anvendelig champagne som passer perfekt til enkel fingermat og kalde forretter, men også til et bredt spekter av sjømat, for eksempel skalldyr, grillet fisk eller sushi. Risotto, pizza margherita og pasta carbonara er også retter den vil passe utmerket til.

Pris kr 550

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev