Drikke Portvin - den offisielle førstemann

Portvin - den offisielle førstemann > perfekt gjest i påsken!

Innen vinverdenen har portvinene en helt spesiell plass. For i 1756 ble regionen den første i verden til å få en offisiell klassifisering av vin. Dette var altså 99 år før den berømte Bordeaux-klassifiseringen fra 1855. Som vinregion regnes Douro som verdens tredje eldste, etter Chianti (1716) og Tokaji (1730).

 

Skikkelig kos!

Når du skal kose deg med noe søtt etter maten eller nyte en dessert som for eksempel en nøtt- og karamelldesserter eller kaker som eplepai er portvin det perfekte følge. Men portvin er også fantastisk godt til ost og mørk sjokolade. Til stilton og blåmuggoster er den perfekt. Prøv den også til en mild brie. Du kan også lage en fin reduksjon eller sirup av like deler vin og sukker og litt usaltede nøtter som passer ypperlig til faste og modne oster. Portvin er også nydelig til retter med rødt kjøtt men helt spesielt god til hjort og reinsdyr.   En gammel slager er å blande portvin og øl. Da får du «grønn genser». Portvin hører både jul og påske til – der er de selvskrevne gjester.

 

Verdt å vite om portvin

Portvin er en portugisisk søt sterkvin med en interessant historie som berører etableringen av Vinmonopolet.

 

Hva er portvin?

Portvin er en søt sterkvin fra Portugal, oppkalt etter havnebyen Porto. De fleste er røde, alkoholsterke og søte. Tradisjonelt ble all portvin lagret i havnebyen Porto og eksportert fra søsterbyen Vila Nova de Gaia. Den dag i dag ligger de fleste kjellere og handelshus her.

 

Hvordan lages portvin?

Alle portviner lages på samme måte; man stanser gjæringen av druemosten ved å tilsette druebrennevin som holder 77 %. Da er det fortsatt sukker igjen og resultatet blir en søt sterkvin med omtrent 20 % alkohol.

Den tradisjonelle fottråkkingen av druene i trau av stein, lagares, benyttes fremdeles på noen vintage-varianter. I moderne vinerier er det vanlig med mekaniske tråkkemaskiner med føtter av silikon og vanlige druepresser.

Det som i all hovedsak skiller de ulike stilene av portvin er fatlagringen, fra ruby som har ingen eller kort tid på fat, til tawny som kan fatlagres i flere tiår.

 

Klima og jordsmonn i Duorodalen

Dourodalen ligger i Nord-Portugal. Vinmarkene ligger langs elven Douro og er delt inn i tre underområder: Cima Corgo, Cima Baxio og Douro Superior. Dette er et varmt vinområde og et brutalt vakkert landskap. På sommeren blir det grusomt hett i de bratte, tørre skråningene, hvor det nesten ikke finnes jord og lite annet enn drueplanter kan dyrkes.

 

Les mer her > 

vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/vintyper/portvin

vinmonopolet.no/content/fagprat/artikler-om-vin/land-omrader/vin-fra-portugal

 

Graham's Late Bottled Vintage 2018

Lukten er sval og har krydret aroma preget av modne mørke bær, litt urter, sjokolade og fat. Smaken er ung og fruktig med preg av modne mørke bær, pepper, urter og sjokolade, fast og lang ettersmak. Fargen er mørk rød. Passer til ost og dessert.  Dette er ny årgang fra desember 2023. Kjøl ned til ca. 15C før du skjenker og smaker.

Pris kr 229,90

 

Cockburn's Special Reserve

Lukten er sval med ungdommelig preg av modne mørke bær, krydder, litt fat, skogbunn, urter og sjokolade. Smaken er fast, fruktig og ørlite utviklet med preg av mørke bær, litt rosin, fat, krydder og svale urter. Fargen er mørk blårød. Passer til ost og dessert. Den Kjøl ned til ca. 15C før du skjenker og smaker. 

Den gikk ned pris i januar, fra kr. 210,00 til 199,90

Pris kr 199,90

 

Graham's 10 Years Old Tawny

Lukten er sval og utviklet aroma av tørket frukt, marmelade, litt fat, nøtt, krydder og karamell. Smaken er nyansert og har en fatlagret stil med preg av rosin, fiken og svale urter, litt røde bær, marmelade og nøtt. Fargen er dyp brunrød. Passer som aperitif, ost og dessert. Super 20 cl med skrukork. Kjøl ned til ca. 10-11C før du skjenker og smaker.

Pris kr 99.90

 

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2011

Lukten har en kompleks aroma av mørke bær, tørket frukt, krydder, nøtt og sjokolade. Smaken har utviklet preg av mørke bær og tørket frukt, krydder, sjokolade og fat. Den har lang og fast ettersmak. Fargen er mørk rød. Passer til ost og dessert. Denne har en del bunnfall, så la flasken stå oppreist og rolig minst en time før du åpner den. Kan selvfølgelig også dekanteres/siles.

Kjøl ned til ca. 15C før du skjenker og smaker.

Pris kr 229,90

 

Du finner oppskrift på inka sjokoladedessert her > 

appetitt.no/oppskrifter/desserter/frukt-sjokolade-bar-notter

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev